Ziarna

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Dropsio

Re: Ziarna

Post autor: Dropsio »

Catarinha pisze:W CC napisane jest "nasiona (siemię lniane 1,5%)".
A na zdjęciu, które wrzuciłaś, nieco niżej są też wymienione ziarna, z czego niby 92% to też siemię.
Właśnie wiem, i dla tego nie jestem pewna, co o tym sądzić...
Bunia
Miejscowość: Łowicz
Kontakt:

Post autor: Bunia »

Dropsio pisze:
Catarinha pisze:W CC napisane jest "nasiona (siemię lniane 1,5%)".
A na zdjęciu, które wrzuciłaś, nieco niżej są też wymienione ziarna, z czego niby 92% to też siemię.
Właśnie wiem, i dla tego nie jestem pewna, co o tym sądzić...
A co sądzić,raczej nic.Ja ta karmę cały czas daje swoim świnkom i jest super.Moje prosiaki innej nie zjedzą.A że są ziarna to co takiego.Tak ja uważam.Tych ziaren w VLnature czy CC dużo nie ma.Kup np. karmę Vitapolu tam to dopiero ich jest.
Dropsio

A czy ja twierdzę, że ta karma jest zła? Sama podaję i uważam że jest ok. Po prostu mówię, że ziarna w niej są, bo ktoś wcześniej napisał, że ich tam nie ma.
Bunia
Miejscowość: Łowicz
Kontakt:

Post autor: Bunia »

Dropsio pisze:A czy ja twierdzę, że ta karma jest zła? Sama podaję i uważam że jest ok. Po prostu mówię, że ziarna w niej są, bo ktoś wcześniej napisał, że ich tam nie ma.
Aha a ja myślałam,że coś ci się w niej nie podoba. To przeciez karma polecana przez niektórych wetów. :) ;)
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Pierwsza sprawa. Od kiedy len, to zboże?
Druga sprawa. Znacie słowo 'ekstrudowany'?
Trzecia sprawa. Ktoś tutaj napisał, że karma Bunny coś tam. Fajnie, że Bunny to świnka morska.

Wracając do tematu ziaren. Kukurydza jest jedynym zbożem, jakie może jeść świnka. Zboże, które widzę w CN, to prawdopodobnie owies. Jest go niewiele i nie ma takich twardych ziaren, jak żyto, jęczmień, czy pszenica.

Świnki ziaren nie mogą jeść z trzech powodów
- nie są ziarnożercami, jak np. chomik.
- ziarna zawierają dużo węglowodanów, które są tuczące
- ostre krawędzie ziaren i twardość ziaren powodować może ranki wewnątrz pyszczka, głównie na podniebieniu. A ranki powodują, że świnkę boli podczas jedzenia i przestaje jeść.

edit: Bardzo mądry artykuł dr Kliszcza, na temat diety.
Podpis usunięty przez administratora.
Lena87

Post autor: Lena87 »

JD, z tym bunny coś tam, to chyba chodziło o tą karmę http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... nny/186440
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Jack Daniel's pisze: Trzecia sprawa. Ktoś tutaj napisał, że karma Bunny coś tam. Fajnie, że Bunny to świnka morska.
Tak się składa, że "Bunny" w tym przypadku to nazwa marki. Jest wersja dla królików, dla myszoskoczków i osobna dla świnek morskich. http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... nny/186440
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

A... to mea culpa.

Wklejam link do artykułu dr Kliszcz, bo mi zjadło: http://www.niezle-ziolko.com/zasady-zyw ... b-kliszcz/
Podpis usunięty przez administratora.
Dropsio

JD, możesz mi zacytować, gdzie uznaliśmy siemię za zboże? Bo szukam, szukam i znaleźć nie mogę (jeżeli przeoczyłam -przepraszam)... Bo owszem, w składzie CN siemię jest uznane jako ziarno (ja bym powiedziała, że to bardziej "nasiono", tak jak jest to napisane w składzie CC)...
Chodziło o tą karmę, do której linka podesłała kimera.
Rozumiem, że karma nie powinna stanowić podstawy żywieniowej (jeżeli to miałeś na myśli), ale zimą ciężko o coś, co nie byłoby naszpikowane chemią do granic możliwości... Mój świń nie rusza teraz niczego, oprócz jabłek i korzenia pietruszki (tak, kopru ani naci pietruchy też nie chce)... Owszem, mam na parapecie ogródek ziołowy, skąd codziennie dostaje garść zieleniny (na więcej sobie pozwolić nie możemy, bo rośliny muszą odrosnąć), opycha się sianem, ale je również karmę (ok małą garści na dzień)...
I codziennie nakładając porcję karmy wybieram rodzynki, niełuskany słonecznik czy ziarna. I powiem szczerze, że moim zdaniem z paczki na paczkę jest co raz gorzej. Co raz więcej znajduję właśnie rodzynek i ziaren... I możliwe, że chemii też pakują w to co raz więcej... Ale czym mam karmić prosię? Teraz przestawiamy się na Greenowoodsa, bo wydaje mi się, że jest lepszy (ale mogę się mylić).
Tak jak piszę, zima jest koszmarna, bo latem wypuszczam na działkę i chodzę tylko za nim i pilnuję, żeby nic mu się nie stało... I co? I to, że latem jedna garść karmy starcza nam na TYDZIEŃ. Proś je tyle zielska, owoców i warzyw (z ogródka, niepryskanych) że zagryzie sianem i ma dosyć.
Artykuł czytałam już wcześniej i jest fajny. Sama przez moment zastanawiałam się nad dietą bezgranulatową, ale doszłam do wniosku, że będziemy próbować na lato, bo teraz świnka na prawdę je mało i boję się eksperymentować.
Mam nadzieję, że napisałam w miarę jasno i nie pogmatwałam...
Majka745

Post autor: Majka745 »

Jack Daniel's pisze: Świnki ziaren nie mogą jeść z trzech powodów
- nie są ziarnożercami, jak np. chomik.
- ziarna zawierają dużo węglowodanów, które są tuczące
- ostre krawędzie ziaren i twardość ziaren powodować może ranki wewnątrz pyszczka, głównie na podniebieniu. A ranki powodują, że świnkę boli podczas jedzenia i przestaje jeść.
Z tego wniosek, że lepiej podawać świnkom granulat niż karmę. Ziarna i tak tam są, ale przynajmniej nie ma ryzyka, że świnka będzie miała jakieś ranki czy inne problemy z powodu twardych ziaren. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”