Podobno świnkom morskim nie można dawać do jedzenia ziaren,
ale w większości karm one są.
Można świnkom dawać taką karmę?
Ziarna
Moderator: pastuszek
Re: Ziarna
Racja, świnki nie mogą ziaren. Nie powinny być one w składzie karmy a jak już są to w bardzo małych ilościach ponieważ nie są zdrowe dla świniek.
Są przecież karmy gdzie nie ma ziaren (może są ale nie w całości)- cavia nature , cavia complete i inne
Są przecież karmy gdzie nie ma ziaren (może są ale nie w całości)- cavia nature , cavia complete i inne

Tu się nie zgodzę - w olbrzymiej większości karm one występują (Bunny Basis jest chyb. Są one owszem, nie zdrowe, ale bardzo ciężko ich uniknąć.Asia909 pisze:Są przecież karmy gdzie nie ma ziaren (może są ale nie w całości)- cavia nature , cavia complete i inne
Z tego co wiem, to chodzi też o to, że zwykle np. owies w karmach nie jest łuskany, więc łuska właśnie może zaczepić się w świńskim gardełku i nieszczęście gotowe.
Np. proszę bardzo, skład CN
Produkty pochodzenia roślinnego, zboża, warzywa, warzywne ekstrakty proteinowe, owoce, minerały, ziarna, drożdże, FOS, zioła, algi, nagietek, jukka.
i CC
Produkty pochodzenia roślinnego, warzywa, roślinne ekstrakty białkowe, nasiona (co mają na myśli pisząc: nasiona?), minerały, FOS, ekstrakty z jukki i nagietka.
Tak wiec ziarno jest w CN na pewno, myślę, że w CC też.
-
- Miejscowość: Łowicz
- Kontakt:
W CN i CC nie ma ziaren,poniewaz ja tą karmę daje swoim świnkom.Dropsio pisze:Tu się nie zgodzę - w olbrzymiej większości karm one występują (Bunny Basis jest chyb. Są one owszem, nie zdrowe, ale bardzo ciężko ich uniknąć.Asia909 pisze:Są przecież karmy gdzie nie ma ziaren (może są ale nie w całości)- cavia nature , cavia complete i inne
Z tego co wiem, to chodzi też o to, że zwykle np. owies w karmach nie jest łuskany, więc łuska właśnie może zaczepić się w świńskim gardełku i nieszczęście gotowe.
Np. proszę bardzo, skład CN
Produkty pochodzenia roślinnego, zboża, warzywa, warzywne ekstrakty proteinowe, owoce, minerały, ziarna, drożdże, FOS, zioła, algi, nagietek, jukka.
i CC
Produkty pochodzenia roślinnego, warzywa, roślinne ekstrakty białkowe, nasiona (co mają na myśli pisząc: nasiona?), minerały, FOS, ekstrakty z jukki i nagietka.
Tak wiec ziarno jest w CN na pewno, myślę, że w CC też.
Bunia, pisz zrozumiale, błagam. Wychodzi na to, że jak dasz swoim świnkom Vitapol, to tam też nie ma ziaren bo "tam nie ma ziaren, ponieważ Ty tą karmę zwierzom podajesz".
Mówię Wam, że ziarna są w Versele! W składzie CN jest wyraźnie napisane, że są tam ziarna, sprawdź sobie.
Na CC jest napisane "nasiona", przez co można zrozumieć, ze tymi nasionami są również ziarna... (bo czym jest ziarenko pszenicy? nasionem)...
Ba, w CN co to jest to dmuchane takie? Bo mnie się wydaje, ze to dmuchana pszenica, ot co.
Mówię Wam, że ziarna są w Versele! W składzie CN jest wyraźnie napisane, że są tam ziarna, sprawdź sobie.
Na CC jest napisane "nasiona", przez co można zrozumieć, ze tymi nasionami są również ziarna... (bo czym jest ziarenko pszenicy? nasionem)...
Ba, w CN co to jest to dmuchane takie? Bo mnie się wydaje, ze to dmuchana pszenica, ot co.
-
- Miejscowość: Łowicz
- Kontakt:
nasiona mi się kojarzą ze zbożami,ale w Versele nie ma ichDropsio pisze:Bunia, pisz zrozumiale, błagam. Wychodzi na to, że jak dasz swoim świnkom Vitapol, to tam też nie ma ziaren bo "tam nie ma ziaren, ponieważ Ty tą karmę zwierzom podajesz".
W CN są ziarna
Za to w CC nie ma.
Ja sie zraziłam do karm, które mają ziarna w całości. Moja poprzednia świnka non stop miała zaburzenia trawienie przez nie.

Ja sie zraziłam do karm, które mają ziarna w całości. Moja poprzednia świnka non stop miała zaburzenia trawienie przez nie.
Asia, ja właśnie nie wiem, co mają na myśli pisząc "nasiona"... Na upartego to można tam upchnąć również ziarna zbóż, bo czym one są?
W CC napisane jest "nasiona (siemię lniane 1,5%)".
A na zdjęciu, które wrzuciłaś, nieco niżej są też wymienione ziarna, z czego niby 92% to też siemię.
A na zdjęciu, które wrzuciłaś, nieco niżej są też wymienione ziarna, z czego niby 92% to też siemię.