Onyk za tydzień wraca do adopcji. Mam nadzieję, że mimo tych czterech lat uda się znaleźć nowy dom dla niego.
Onyk (ec+)- ponownie szuka domu- rez. [Gdynia] Toszek za TM
Moderator: silje
- silje
- Moderator globalny
- Miejscowość: Sztum/Czernin
- Kontakt:
Re: Onyk i Toszek- mają swój domek
Kilka dni temu otrzymałam smutną wiadomość: w nocy z 29/30 sierpnia odszedł Toszek
Onyk za tydzień wraca do adopcji. Mam nadzieję, że mimo tych czterech lat uda się znaleźć nowy dom dla niego.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Dorjan, Lotka +21 w DT
- Dzima
- Miejscowość: Rogoźno
- Kontakt:
Re: Onyk i Toszek[*]- mają swój domek
Ech.... I kolejna świnka traci kumpla i dom za jednym zamachem 
Pyrka
Za TM
Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Za TM
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Re: Onyk i Toszek[*]- mają swój domek
Niestety...
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Re: Onyk (ec+) ponownie szuka domu- kwaran.[Sztum]__Toszek z
No i Onyk wrócił..
Jest ładnie oswojony. Czy zdrowy- to się okaże, bo przez te trzy lata w (byłym już) DS nie był u weterynarza..
Mnie zaniepokoiła tylko sucha kulka odchodów przyklejona do fiutka, co uniemożliwiało mu schowanie go do środka. Nie była to dzisiejsza sprawa, więc chyba w ostatnich dniach nie bardzo był brany na ręce. Oczyściłam chłopaka, natłuściłam żelem i doprowadziłam do porządku. Poza tym widać, że dbano o niego- dostałam zapas sianka i karmy.
Za kila dni Onyk pojedzie na przegląd, weźmiemy też krew- należy się chłopakowi porządne badanie.
Jest ładnie oswojony. Czy zdrowy- to się okaże, bo przez te trzy lata w (byłym już) DS nie był u weterynarza..
Mnie zaniepokoiła tylko sucha kulka odchodów przyklejona do fiutka, co uniemożliwiało mu schowanie go do środka. Nie była to dzisiejsza sprawa, więc chyba w ostatnich dniach nie bardzo był brany na ręce. Oczyściłam chłopaka, natłuściłam żelem i doprowadziłam do porządku. Poza tym widać, że dbano o niego- dostałam zapas sianka i karmy.
Za kila dni Onyk pojedzie na przegląd, weźmiemy też krew- należy się chłopakowi porządne badanie.
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Re: Onyk (ec+)- ponownie szuka domu-wstrzym [Sztum] Toszek z
Onyk był dziś na przeglądzie- ogólnie jest dobrze, ale nie idealnie: miał miękkie bobki, więc Dr zaleciła probiotyk. Tak sobie myślę, że on może nie był przyzwyczajony do trawy i zieleniny.. Boby poszły do badania, by wykluczyć inne przyczyny. No i pobraliśmy krew. Ze wzgl na przyśpieszony oddech (mam nadzieję, że to tylko stres) Dr zaleciła Tolfedynę przez kilka dni.
Onyk przebywa od dziś na DT u Ewy i Michała. Ewa ma na oku potencjalny domek dla Onyka, więc mam nadzieję, że chłopak okaże się zdrowy i wszystko się dobrze ułoży
Ewa, przekazuję Ci wątek
Onyk przebywa od dziś na DT u Ewy i Michała. Ewa ma na oku potencjalny domek dla Onyka, więc mam nadzieję, że chłopak okaże się zdrowy i wszystko się dobrze ułoży
Ewa, przekazuję Ci wątek
- Dzima
- Kontakt:
I jak Onyk? Dogadał się z kumplem?
Pyrka
Za TM
Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Za TM
- Ewa i Michał
- Prezes SPŚM
- Miejscowość: Gdynia
- Kontakt:
Niestety nie wyszło z adopcją.
Onyk pradoodobnie zabawi u nas trochę dłużej niż to wyglądało. Aktualnie jest przeleczany fenbendazolem i kompleksem witamin z grupy B.
Dr Judyta na kolejnej wizycie wykonała też kontrolny RTG tylnych nóżek ze względu na specyficzny chód Onyka - w kolankach widać zmiany degeneracyjne związane z wiekiem, które niestety powodują, że stawy te mają zmniejszoną ruchomość i Onyk zamiast "normalnie" chodzić to czasem hopsa jak żabka. Nic się z tym niestety nie zrobi, bo wiek postępuje czy tego chcemy czy nie. Możemy jednak te stawy wspomagać i "odżywiać" - Onyk ma dożywotnio przypisane tabletki na stawy. Nazwy teraz nie pamiętam, potem dopiszę
W najblizszym czasie umówimy też Onysia na konsultację do fizjoterapeuty - może zaleci jakieś ćwiczenia do wykonywania w domu:)
Poza tym Onyk jest bardzo pozytywnym i rezolutnym świnkiem
i na maksa oswojonym, dzięki czemu zjednuje sobie ludzkie serca 
Onyk gdy już troszkę się ogarnie będzie poszukiwał domku ze spokojnyl kumplem, który nie będzie go ganiał i pozwoli odetchnąć Onykowym nóżkom. Mamy nadzieję, że mimo wszystko ktoś go pokocha:)
Onyk pradoodobnie zabawi u nas trochę dłużej niż to wyglądało. Aktualnie jest przeleczany fenbendazolem i kompleksem witamin z grupy B.
Dr Judyta na kolejnej wizycie wykonała też kontrolny RTG tylnych nóżek ze względu na specyficzny chód Onyka - w kolankach widać zmiany degeneracyjne związane z wiekiem, które niestety powodują, że stawy te mają zmniejszoną ruchomość i Onyk zamiast "normalnie" chodzić to czasem hopsa jak żabka. Nic się z tym niestety nie zrobi, bo wiek postępuje czy tego chcemy czy nie. Możemy jednak te stawy wspomagać i "odżywiać" - Onyk ma dożywotnio przypisane tabletki na stawy. Nazwy teraz nie pamiętam, potem dopiszę
Poza tym Onyk jest bardzo pozytywnym i rezolutnym świnkiem
Onyk gdy już troszkę się ogarnie będzie poszukiwał domku ze spokojnyl kumplem, który nie będzie go ganiał i pozwoli odetchnąć Onykowym nóżkom. Mamy nadzieję, że mimo wszystko ktoś go pokocha:)
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka 
- Dzima
- Kontakt:
Nie dogadali się?
Pyrka
Za TM
Za TM
- Ewa i Michał
- Prezes SPŚM
- Miejscowość: Gdynia
- Kontakt:
Nie dogadali. Rezydent był zbyt ekspresyjny i dominujący, co spowodowało, że Onyk zdrowotnie się rozjechał. Zapadła decyzja, że dla bezpieczeństwa Onyka i jego kondycji, chłopak wraca do nas.Dzima pisze:Nie dogadali się?
Teraz już jest pod tym względem ok. Tylko nóżki ogarniamy.
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka 
- Prosiak Srosiak
- Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
- Kontakt:
Hej.
Czy Onyk nadal szuka kumpla i nowego domku?
Pozdrawiam
Czy Onyk nadal szuka kumpla i nowego domku?
Pozdrawiam
Prosiak Srosiak[*] Elmo[*] Misia[*] Bisia[*] Emil[*] Amitka[*] Puszilda[*] Dariusz[*] Monster[*] Zuzanna[*] Kędzior[*] Sweety[*] Alicja[*] Gwiazdka[*] Zbysiu[*] Groszek[*] Lusia[*] Onyk[*]