Onyk (ec+)- ponownie szuka domu- rez. [Gdynia] Toszek za TM

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Onyk i Toszek- mają swój domek

Post autor: silje »

Kilka dni temu otrzymałam smutną wiadomość: w nocy z 29/30 sierpnia odszedł Toszek :candle:

Onyk za tydzień wraca do adopcji. Mam nadzieję, że mimo tych czterech lat uda się znaleźć nowy dom dla niego.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Re: Onyk i Toszek[*]- mają swój domek

Post autor: Dzima »

Ech.... I kolejna świnka traci kumpla i dom za jednym zamachem :(
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Onyk i Toszek[*]- mają swój domek

Niestety...
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Onyk (ec+) ponownie szuka domu- kwaran.[Sztum]__Toszek z

No i Onyk wrócił..

Jest ładnie oswojony. Czy zdrowy- to się okaże, bo przez te trzy lata w (byłym już) DS nie był u weterynarza..
Mnie zaniepokoiła tylko sucha kulka odchodów przyklejona do fiutka, co uniemożliwiało mu schowanie go do środka. Nie była to dzisiejsza sprawa, więc chyba w ostatnich dniach nie bardzo był brany na ręce. Oczyściłam chłopaka, natłuściłam żelem i doprowadziłam do porządku. Poza tym widać, że dbano o niego- dostałam zapas sianka i karmy.
Za kila dni Onyk pojedzie na przegląd, weźmiemy też krew- należy się chłopakowi porządne badanie.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Onyk (ec+)- ponownie szuka domu-wstrzym [Sztum] Toszek z

Onyk był dziś na przeglądzie- ogólnie jest dobrze, ale nie idealnie: miał miękkie bobki, więc Dr zaleciła probiotyk. Tak sobie myślę, że on może nie był przyzwyczajony do trawy i zieleniny.. Boby poszły do badania, by wykluczyć inne przyczyny. No i pobraliśmy krew. Ze wzgl na przyśpieszony oddech (mam nadzieję, że to tylko stres) Dr zaleciła Tolfedynę przez kilka dni.
Onyk przebywa od dziś na DT u Ewy i Michała. Ewa ma na oku potencjalny domek dla Onyka, więc mam nadzieję, że chłopak okaże się zdrowy i wszystko się dobrze ułoży :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Ewa, przekazuję Ci wątek :)
Awatar użytkownika
Dzima
Kontakt:

I jak Onyk? Dogadał się z kumplem?
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

Niestety nie wyszło z adopcją.

Onyk pradoodobnie zabawi u nas trochę dłużej niż to wyglądało. Aktualnie jest przeleczany fenbendazolem i kompleksem witamin z grupy B.
Dr Judyta na kolejnej wizycie wykonała też kontrolny RTG tylnych nóżek ze względu na specyficzny chód Onyka - w kolankach widać zmiany degeneracyjne związane z wiekiem, które niestety powodują, że stawy te mają zmniejszoną ruchomość i Onyk zamiast "normalnie" chodzić to czasem hopsa jak żabka. Nic się z tym niestety nie zrobi, bo wiek postępuje czy tego chcemy czy nie. Możemy jednak te stawy wspomagać i "odżywiać" - Onyk ma dożywotnio przypisane tabletki na stawy. Nazwy teraz nie pamiętam, potem dopiszę ;) W najblizszym czasie umówimy też Onysia na konsultację do fizjoterapeuty - może zaleci jakieś ćwiczenia do wykonywania w domu:)

Poza tym Onyk jest bardzo pozytywnym i rezolutnym świnkiem :) i na maksa oswojonym, dzięki czemu zjednuje sobie ludzkie serca :)
Onyk gdy już troszkę się ogarnie będzie poszukiwał domku ze spokojnyl kumplem, który nie będzie go ganiał i pozwoli odetchnąć Onykowym nóżkom. Mamy nadzieję, że mimo wszystko ktoś go pokocha:)
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
Awatar użytkownika
Dzima
Kontakt:

Nie dogadali się?
Pyrka
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

Dzima pisze:Nie dogadali się?
Nie dogadali. Rezydent był zbyt ekspresyjny i dominujący, co spowodowało, że Onyk zdrowotnie się rozjechał. Zapadła decyzja, że dla bezpieczeństwa Onyka i jego kondycji, chłopak wraca do nas.
Teraz już jest pod tym względem ok. Tylko nóżki ogarniamy.
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
Awatar użytkownika
Prosiak Srosiak
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Kontakt:

Post autor: Prosiak Srosiak »

Hej.

Czy Onyk nadal szuka kumpla i nowego domku?

Pozdrawiam
Prosiak Srosiak[*] Elmo[*] Misia[*] Bisia[*] Emil[*] Amitka[*] Puszilda[*] Dariusz[*] Monster[*] Zuzanna[*] Kędzior[*] Sweety[*] Alicja[*] Gwiazdka[*] Zbysiu[*] Groszek[*] Lusia[*] Onyk[*]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”