Cichy [*]

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

fenek

Re: Cichy- samczyk, ok 3 lata [Sztum]- wolny

Post autor: fenek »

Bardzo ladnie jest umaszczony.
Moze sie jeszcze osmieli i nie bedzie taki cichy :)
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

No ja cały czas mam nadzieję, że on się jeszcze bardziej wyluzuje i rozgada :)
Robi małe postępy- zdarza mu się rozłożyć przed domkiem. Albo nie uciekać do domku, kiedy ja się krzątam przy klatkach. Siedzi i żuje siano.
Cichy ma fajną fryzurkę, którą trudno uchwycić na zdjęciach. Część sierści na grzbiecie układa mu się w kierunku głowy, w skutek czego grzywka mu sterczy niczym u Alfa ;) Jest chyba jakaś rasa świnek z takim włosem (grzebieniasta, czy jakoś tak :think: )
Jak do tej pory dostałam jedno tylko zapytanie w sprawie świnki. Nie wiem, czy odpowiedzi dalszej nie było dlatego, że wspomniałam o wizycie PA, czy też o tych nieszczęsnych łapkach.
Tak- świnek jest trochę specjalnej troski. Zaniedbany. Martwią mnie te łapki, zwłaszcza jeden z paluszków, który wygląda jakby był martwiczy. Łapki smarujemy maścią... na krowie wymiona- podobno skuteczna na problemy łapkowe.
Dodaję kilka zdjęć Cichego, w tym łapki.
Przyszły potencjalny domek musi mieć świadomość, że jest to świnek po przejściach.
Ale za to śliczny i obiecałam mu, że teraz będzie w jego życiu już tylko lepiej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 sie 2013, 17:48 przez silje, łącznie zmieniany 2 razy.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka+ 11 w DT
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Śliczny jest :love: Jak tak patrzę na zdjęcia to mam wrażenie, że to nie jest kilku letnia świnka tylko że ma kilka miesięcy :D Faktycznie grzywa przykuwa uwagę :szczerbaty: Sierść w kierunku głowy rośnie u peruwianek - może ma coś z nimi wspólnego ;) Niektórzy ludzie boją się PA i przez to rezygnują :idontknow: ale to przecież nic strasznego :think: Łapki rzeczywiście ma wykręcone :sadness: Trzymam kciuki za najlepszy domek :fingerscrossed:
Obrazek
Olga1109

Post autor: Olga1109 »

O jaki jestem śliczny :love: :love: :buzki:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Mam mały mikrofilmik. Nie jest to film akcji, ale coś się dzieje ;)
http://www.youtube.com/watch?v=9KyqoUMh0yA
Jak mały się rozkręci, no nagramy coś ciekawszego, żeby nadawało się na nasz kanał YT.
A dziś się trochę czesaliśmy i... może mi się wydawało, a może nie, ale chyba jednak słyszałam jakieś nieśmiałe dźwięki- baaaardzo dyskretne i nastawiałam ucha niczym gacek. Wydaje mi się, że on cosik do mnie gadał :)
Chyba :think: ;)
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka+ 11 w DT
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Zrobiliśmy sobie wczoraj wycieczkę do Gdańska- byliśmy u bardzo miłej gryzoniowej Pani Weterynarz.
Niepokoiło mnie to, że Cichy trochę mało je- tzn. niby przy misce siedzi i cośtam memła, ale jakoś słabo z tej miski ubywa. Bałam się, że może ma przerośnięte trzonowce. Ale nie- wszystko w ryjku jest ok. Ząbki trochę odbarwione w skutek długotrwałych niedoborów żywieniowych, ale to nadrabiamy pomału. Osłuchowo zdrowy.
Ciągle czekamy na tego kogoś, kto się w Cichym zakocha bez pamięci. W takim, jaki jest ;)
Dawenna

Post autor: Dawenna »

To może ja? Już go kocham bez pamięci :102:. Czy tylko ja się uśmiecham za każdym razem, gdy widzę ten jego pyszczek? :love: I to futerko :love: I nosek :love:

Zapytam jeszcze tylko o zdrowie i apetyt malucha, a później wracam do powtarzania mojej mantry "nie mogę mieć więcej świnek" ;). Jak tam chłopaczek? Je już ładnie? Maść pomogła na łapki?

Ach, właśnie, ciociu silje, spójrz sobie tutaj w wolnej chwili: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... t=44#p7950 :szczerbaty:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Oj, Dawenno- taki domek, to byłoby marzenie dla Cichego :D
Chłopak się rozkręca pomalutku. Co prawda jeszcze się do mnie nie odezwał, ale jest coraz śmielszy. Puściłam go kilka razy na wybieg moich chłopaków- od razu nabrał wigoru i zaczął obwąchiwać kąty. Wszystko nowe- krokiem ostrożnego zwiadowcy wszedł do domku, potem do polarowego igloo. Następnie zwiedził karton z sianem, czyli tzw. siankownicę ;)
Strasznie jest wszystkiego ciekawy. Nasłuchuje każdego nowego dźwięku z domu, widać, że go analizuje. A kiedy zaleci do niego powietrze z dworu- węszy, jakby czuł jakieś znajome zapachy.
Obserwowanie, jak on stopniowo nabiera pewności, oswaja się z życiem w mieszkaniu, nabiera zaufania do nas- ludzi- jest niesamowite.
Na kolanach pięknie się rozpłaszcza. Jest trochę płochliwy, ale zupełnie nie tak, jak jeden z moich chłopaków- Simon, który do tej pory ucieka na oślep w panice, jak ktoś tylko podejdzie do klatki- a jest już z nami 9 miesięcy.
Cichy po miesiącu jest już o wiele spokojniejszy. Taką ma widocznie naturę :love:
Nie próbowałam jeszcze, jaki byłby w stosunku do innych świnek. Moje chłopaki są już dobrani w pary. Jak czują nowego, to zaczynają natychmiast od nowa się ustawiać. Nie chcę mieszać im w głowach i ryzykować, że się przez moje sprawdzanie pokłócą.
Łapcie już zdrowe :D
Apetyt dopisuje. Waga początkowa u mnie-782g, stan na dziś- 844g.
Do ulubionego menu dopisujemy buraczka (akurat na pewno wyjdzie mu na zdrowie :)
Miski z karmą mamy obecnie dwie- w jednej .. vitapol- coraz mniejsze ma wzięcie. W drugiej mieszanka CCi CN- tu grzebiemy coraz chętniej :D
No i tak to wygląda :)

c4linka
Miejscowość: Bielsko-Biała
Kontakt:

Post autor: c4linka »

3mam MOCNO kciuki za przystojnego kawalera!:) :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Dziękujemy :)
A kawaler coraz to przystojniejszy, bo zażył kąpieli- jest czyściutki i pachnący.
Obrazek
Obrazek
Waga pomaleńku do przodu- aktualnie mamy 853g (w porywach było 864g). Chucherko takie, co było zwłaszcza widać w trakcie kąpieli. Nie wiem, może on już zostanie taki drobny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”