Klatka w nietypowej wnęce - pomysł

czyli jak własnoręcznie zrobić hamak, domek, półkę itp.

Moderator: Pulpecja

patic6

Klatka w nietypowej wnęce - pomysł

Post autor: patic6 »

Przeprowadziłam się niedawno do mieszkania w kamienicy, które jest nietypowe z powodu kilku skośnych ścian. W udziale przypadła mi między innymi wnęka, niewymiarowa strasznie - ani szafy wstawić, ani jakichś dupereli, wszystko musiałoby być robione pod wymiar. Wpadłam więc na genialny w swej prostocie pomysł - zakwateruję tam świnie, wszak im nierówne ściany różnicy nie zrobią :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do wykonania potrzebujemy:
-wykładziny PCV (polecam końcówki serii np. w Komforcie) - dobrze, żeby była dość miękka
-siatki plastikowej
-listewek do wykonania ramki (ja zakupiłam tzw. listwy wykończeniowe w Castoramie)
-kątowników jako prowadnic do ramki (jest ona wysuwana do góry)
-kleju montażowego
-silikonu sanitarnego

Ramkę sklejamy z siatką klejem montażowym i pozostawiamy na noc do wyschnięcia. Można zamiast kleju zbić deseczki gwoździami lub skręcić śrubkami - wszystko zależy od wielkości ramki, preferencji i upodobań ;) W miejscu, gdzie chcemy mieć prowadnice przyklejamy kątowniki do ściany klejem montażowym (lub wiercimy dziury w ścianie i przykręcamy - znów zależnie od preferencji, umiejętności i wytrzymałości ściany). Wykładzinę przycinamy do żądanego rozmiaru, nacinamy w narożnikach, zakładamy i sklejamy (ja użyłam taśmy dwustronnie klejącej, bo klej montażowy się skończył :P ), miejsca łączenia uszczelniamy silikonem i czekamy ok dobę aż wyschnie. Jeśli chcemy mieć hamaczki, półeczki itp, musimy uzbroić się w wiertarkę, kołki rozporowe i haczyki. Jeśli wszystko poszło dobrze, możemy wykładzinę przetrzeć z kurzu po wierceniu, nasypać trocin i wprowadzić świniaki :D

Jedna uwaga - moje prosiaki nie należą do tych "gryźliwych", więc wykładziny, siatki ani silikonu z łączeń nie próbują nawet ruszyć. W przypadku świnek, które z upodobaniem zjadają różne rzeczy, należy rozważyć zamianę plastikowej siatki na metalową, a wykładziny PCV na coś trwalszego.
Laraine

Re: Klatka w nietypowej wnęce - pomysł

Post autor: Laraine »

Dla chcącego nic trudnego! Super pomysł :)
Sjell
Miejscowość: Jelenia Góra
Kontakt:

Post autor: Sjell »

wlasnie czaje sie na taka siatke zeby zrobic ramke na wybieg. Gdzie kupilas te siatke ? bo widzialem tylko na alegro ale szpule z wielu metrow, a m tylko troche potzreba
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Siatkę można kupić na metry np.w Castoramie albo Leroy Merlin. Ja kupowałam w tym ostatnim. Siatka jest wysoka, ale można ją bez trudu przyciąć na odpowiedni wymiar.
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

A na ścianie można jeszcze powiesić półeczkę na świnkowe rzeczy. Albo kilka półeczek.
Obrazek
Lena87

Post autor: Lena87 »

Super pomysł :jupi: Mam fioła na punkcie samoróbek :szczerbaty: Świetnie to wygląda :D A jakie ma wymiary ta wnęka? Bo wydaje się dość duża. Z tymi półkami też super pomysł pucka69 rzuciła. Miałabyś wszystko pod ręką. Gratuluję pomysłowości :shakehands:
patic6

Post autor: patic6 »

Siatki kupiłam w OBI całą szpulę, bo właśnie tej na metry nie było :meeting: Resztę chętnie odsprzedam :D
A i półki na świnkowe rzeczy tam się znajdą, ino najpierw pieniążki i chęci muszą przyjść ;)
Wieczorem zmierzę samą wnękę, powierzchnia wychodzi podobna jak przy klatce 100.
Lena87

Post autor: Lena87 »

Ja taką siatkę kupowałam z zwykłym ogrodniczym sklepie na metry... A na półki dobre są panele podłogowe :szczerbaty: Sama mam takie w pokoju :D
Awatar użytkownika
Skiti
Miejscowość: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Skiti »

Niezłe wykorzystanie wnęki ;) Idealne miejsce na świnkowe mieszkanie.
Btw, chyba ktoś nie myślał, jak projektował kamienicę :lol: Niby co tam można trzymać, jak nie prosiaki? :szczerbaty:
podrik

Post autor: podrik »

Skiti pisze:Niezłe wykorzystanie wnęki ;) Idealne miejsce na świnkowe mieszkanie.
Btw, chyba ktoś nie myślał, jak projektował kamienicę :lol: Niby co tam można trzymać, jak nie prosiaki? :szczerbaty:
hm, coś można :P jakieś graty, odkurzacz... ale świnki lepsze :D :świnka1:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”