Przeprowadziłam się niedawno do mieszkania w kamienicy, które jest nietypowe z powodu kilku skośnych ścian. W udziale przypadła mi między innymi wnęka, niewymiarowa strasznie - ani szafy wstawić, ani jakichś dupereli, wszystko musiałoby być robione pod wymiar. Wpadłam więc na genialny w swej prostocie pomysł - zakwateruję tam świnie, wszak im nierówne ściany różnicy nie zrobią
Do wykonania potrzebujemy:
-wykładziny PCV (polecam końcówki serii np. w Komforcie) - dobrze, żeby była dość miękka
-siatki plastikowej
-listewek do wykonania ramki (ja zakupiłam tzw. listwy wykończeniowe w Castoramie)
-kątowników jako prowadnic do ramki (jest ona wysuwana do góry)
-kleju montażowego
-silikonu sanitarnego
Ramkę sklejamy z siatką klejem montażowym i pozostawiamy na noc do wyschnięcia. Można zamiast kleju zbić deseczki gwoździami lub skręcić śrubkami - wszystko zależy od wielkości ramki, preferencji i upodobań W miejscu, gdzie chcemy mieć prowadnice przyklejamy kątowniki do ściany klejem montażowym (lub wiercimy dziury w ścianie i przykręcamy - znów zależnie od preferencji, umiejętności i wytrzymałości ściany). Wykładzinę przycinamy do żądanego rozmiaru, nacinamy w narożnikach, zakładamy i sklejamy (ja użyłam taśmy dwustronnie klejącej, bo klej montażowy się skończył ), miejsca łączenia uszczelniamy silikonem i czekamy ok dobę aż wyschnie. Jeśli chcemy mieć hamaczki, półeczki itp, musimy uzbroić się w wiertarkę, kołki rozporowe i haczyki. Jeśli wszystko poszło dobrze, możemy wykładzinę przetrzeć z kurzu po wierceniu, nasypać trocin i wprowadzić świniaki
Jedna uwaga - moje prosiaki nie należą do tych "gryźliwych", więc wykładziny, siatki ani silikonu z łączeń nie próbują nawet ruszyć. W przypadku świnek, które z upodobaniem zjadają różne rzeczy, należy rozważyć zamianę plastikowej siatki na metalową, a wykładziny PCV na coś trwalszego.
Klatka w nietypowej wnęce - pomysł
Moderator: Pulpecja
-
- Miejscowość: Jelenia Góra
- Kontakt:
Re: Klatka w nietypowej wnęce - pomysł
wlasnie czaje sie na taka siatke zeby zrobic ramke na wybieg. Gdzie kupilas te siatke ? bo widzialem tylko na alegro ale szpule z wielu metrow, a m tylko troche potzreba
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Siatkę można kupić na metry np.w Castoramie albo Leroy Merlin. Ja kupowałam w tym ostatnim. Siatka jest wysoka, ale można ją bez trudu przyciąć na odpowiedni wymiar.
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
A na ścianie można jeszcze powiesić półeczkę na świnkowe rzeczy. Albo kilka półeczek.
Super pomysł Mam fioła na punkcie samoróbek Świetnie to wygląda A jakie ma wymiary ta wnęka? Bo wydaje się dość duża. Z tymi półkami też super pomysł pucka69 rzuciła. Miałabyś wszystko pod ręką. Gratuluję pomysłowości
Siatki kupiłam w OBI całą szpulę, bo właśnie tej na metry nie było Resztę chętnie odsprzedam
A i półki na świnkowe rzeczy tam się znajdą, ino najpierw pieniążki i chęci muszą przyjść
Wieczorem zmierzę samą wnękę, powierzchnia wychodzi podobna jak przy klatce 100.
A i półki na świnkowe rzeczy tam się znajdą, ino najpierw pieniążki i chęci muszą przyjść
Wieczorem zmierzę samą wnękę, powierzchnia wychodzi podobna jak przy klatce 100.
Ja taką siatkę kupowałam z zwykłym ogrodniczym sklepie na metry... A na półki dobre są panele podłogowe Sama mam takie w pokoju
- Skiti
- Miejscowość: Grudziądz
- Kontakt:
Niezłe wykorzystanie wnęki Idealne miejsce na świnkowe mieszkanie.
Btw, chyba ktoś nie myślał, jak projektował kamienicę Niby co tam można trzymać, jak nie prosiaki?
Btw, chyba ktoś nie myślał, jak projektował kamienicę Niby co tam można trzymać, jak nie prosiaki?
hm, coś można jakieś graty, odkurzacz... ale świnki lepszeSkiti pisze:Niezłe wykorzystanie wnęki Idealne miejsce na świnkowe mieszkanie.