Mole książkowe

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
hanel3

Re: Mole książkowe

Post autor: hanel3 »

Nie, nie mówię o różnicach między serialem a książką, ale cóż wymądrzać się nie będę bo nie czytałam po ang. niestety.. :)
Nyanyan
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: Nyanyan »

Różnic żadnych nie zauważyłam, co najwyżej niektóre fragmenty bym przetłumaczyła inaczej ;)
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Nyanyan pisze:Różnic żadnych nie zauważyłam, co najwyżej niektóre fragmenty bym przetłumaczyła inaczej ;)
O to to. Ledwo zacząłem czytać, a mam podobne odczucia.
Podpis usunięty przez administratora.
Agmeszka

Post autor: Agmeszka »

Wczoraj skończyłam czytać Wampiry Hollywoodu. Książka poniżej przeciętnej w sam raz do czytania w poczekalni u lekarza. Taki przeciętny kryminał z tym, że są w nim wampiry. Mnie jakoś książki z wampirami nie fascynują, poza cyklem Kroniki wampirów Anne Rice.
Teraz czytam Nigdziebądź Neila Gaimana - taka bajka :)
Co do Gry o Tron przeczytałam 1 tom, dobra książka, nie wiem czy przeczytam kolejne tomy, bo generalnie nie przepadam za sagami, nie lubię zbyt długo przebywać w tym samym klimacie (szybko się nudzę). Obawiam się że tak może być w tym przypadku, a bardzo bym tego nie chciała.
Awatar użytkownika
Elurin
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Elurin »

Przeczytałem pierwsze 4-y tomy serii pani Sigurdardottir o Thorze Gudmundsdottir, niezłe, choć mam zastrzeżenia do drugiego tomu. Zaletą dodatkową jest osadzenie akcji na egzotycznej dla nas Islandii.
Obecnie docieram do połowy "Bones are Forever" Kathy Reichs. Jeśli ktoś kojarzy serial "Kości", to jest on kręcony na motywach serii książkowej, której moja lektura jest 15-tym tomem (plus 4-y tomiki podserii dla młodzieży, też niezłe i 4-y nieznane mi poza tytułami e-booki). Piszę "na motywach", bo poza wykonywanym zawodem i personaliami głównej bohaterki nie ma między nimi żadnego związku. No, poza tym, że serialowa Temperance "Bones" Brennan pisze książki, których bohaterką jest niejaka Kathy Reichs ;)
Peu importe notre âge
On est tous écoliers
Il faut tourner des pages
Réapprendre à voler
Par Lynda Lemay
paciorowa

Post autor: paciorowa »

Elurin pisze: Obecnie docieram do połowy "Bones are Forever" Kathy Reichs. Jeśli ktoś kojarzy serial "Kości", to jest on kręcony na motywach serii książkowej, której moja lektura jest 15-tym tomem (plus 4-y tomiki podserii dla młodzieży, też niezłe i 4-y nieznane mi poza tytułami e-booki). Piszę "na motywach", bo poza wykonywanym zawodem i personaliami głównej bohaterki nie ma między nimi żadnego związku. No, poza tym, że serialowa Temperance "Bones" Brennan pisze książki, których bohaterką jest niejaka Kathy Reichs ;)
O, ja akurat na piątym tomie:) Strasznie mnie irytuje główna bohaterka, zupełnie nie wiem czemu dalej czytam :P
Awatar użytkownika
Elurin
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Elurin »

W sumie mam to samo, Tempe ma irytującą tendencję do łamania zasad w każdym tomie - i w każdym tomie na końcu grozi jej śmierć, po czym zjawia się kawaleria, na szczęście nie zawsze pod postacią detektywa Ryana ;) Trochę schematyczne te opowiastki, ale niekiedy pojawiają się przebłyski naprawdę dobrej literatury.
Peu importe notre âge
On est tous écoliers
Il faut tourner des pages
Réapprendre à voler
Par Lynda Lemay
Awatar użytkownika
Iza
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Iza »

Właśnie skończyłam "Worek kości" S.Kinga. Jak zawsze kompletnie dałam się wciągnąć w jego twórczość. Jakie jeszcze książki tego autora polecacie?
Gaja
Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: Gaja »

Iza pisze:Właśnie skończyłam "Worek kości" S.Kinga. Jak zawsze kompletnie dałam się wciągnąć w jego twórczość. Jakie jeszcze książki tego autora polecacie?
Na "Zielonej mili" Kinga nieźle się spłakałam... Książka robi wrażenie nawet na tych, co wcześniej oglądali film.
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Post autor: Cynthia »

Czytam "Lolitę"...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”