Vogel i Piran vel Daryl i Dixon

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
geohound
Miejscowość: Gliwice
Kontakt:

Vogel i Piran vel Daryl i Dixon

Post autor: geohound »

Hej,

Wczoraj dotarli do nas chłopcy z Opola od użytkowniczki Kakazuma, za co pięknie dziękujemy i już spieszymy pochwalić się naszymi pociechami :D

Świniaczki trafiły do C&C 3x2 i od razu wbiły się w jeden róg klatki - mały schował się za plecami większego brata i tak siedzieli dobre parę godzin. Nie chcieli jeść, pić, nawet kupczyli mało. Dawali się co prawda dotykać po policzkach i plecach, ale o przyjaźni nie było mowy - cóż, pierwszy dzień i dużo wrażeń.

Wieczorem jednak chłopaki zaczęły zwiedzać mieszkanko i mimo dalszego braku apetytu przenieśli się na drugą stronę klatki, tu już jednak osobno: mały pod schodki, większy do drewnianego domku. Z żalu, że tak głodują, wypchałem dwie rurki po papierze toaletowym sianem i podstawiłem im pod pyszczki. Zaczęli zajadać, aż miło. Przed nocą trochę pobrykali wzajemnie i dali się pomiziać - oczywiście pełny stres i szok, więc siedzieli grzecznie na rękach.

Dziś (niedziela) to już całkowicie inna parka niż wczoraj - mniejszy jest całkowicie odważny, chodzi, pyrka, popkorninguje i dokazuje, a większy siedzi w domku i wychodzi tylko na jedzenie, czasem coś pozwiedza. Dziś było już konkretne kolankowanie: świnki są przekochane, a ich umaszczenie niemożliwie piękne. Wyglądają jak dwa lwiątka z grzywą nastroszoną na sztorc i cudnymi włochatymi policzkami.

Niżej kilka zdjęć, głównie Pirana (mniejszego), bo Vogela trzymałem ja i ciężko było nam obu ogarnąć do zdjęć jak już się wtulili w nasze nogi ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kakazuma
Miejscowość: Opole
Kontakt:

Re: Vogel i Piran vel Daryl i Dixon

Post autor: kakazuma »

Oj ciekawa jestem co z nich wyrośnie :) I czy ich futra zatrzymają się na jakimś etapie i przestaną być takie mięciutkie?
Nie wiem, po kim oni odziedziczyli taki włos, kolory po mamusi, ale ojciec musiał być jakimś szalonym długowłosym rozetem :D

Już widzę, że będą z nich kolankowe chłopaki :)
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Aaa tu trafili panowie :love: są piękni!
Widzę, że wygraliście casting na najlepszy dom 8-)
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
geohound
Kontakt:

Dla porównania - Piran miesiąc temu (po prawej) i zdjęcie z soboty/niedzieli (lewa)

Obrazek

Chłopaki już wariują niemożliwie, a przynajmniej ten właśnie ze zdjęcia. Zaskoczyli nas wczoraj rano, bo szeleściliśmy workiem na chleb, reklamówką z papierem toaletowym i nic. Nagle żona pakuje coś w folię bąbelkową, a tu dwa kwiki na całe mieszkanie :D Wieczorem powtórka z rozrywki w jeszcze lepszym momencie - wziąłem miskę, nalałem mleka, nasypałem sobie płatków... cisza. Biorę łyżkę, gryzę płatki a tu dwa ryjki wyszły z domku i znów alarm :D

Chłopcy są przepiękni, cały czas coś tam do siebie mówią, apetyt od przyjazdu do nas wzrósł niemożliwie, tylko strasznie mało piją, ale podrzucam im ogórka w ramach dodatkowego nawodnienia.

Dziś czeka nas takie gruntowniejsze sprzątanie ;)
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Post autor: Cynthia »

Cudowni są! Niech się zdrowo rosną
podrik

Post autor: podrik »

Tu się chłopcy podziali! :D Wszystkiego dobrego chłopaki! :buzki:
alvantis

Post autor: alvantis »

ale zmiana w pyszczku Pirana :lol:
wygląda jak by stał się chomikiem i napakował sobie do pyszczka trochę przysmaków
geohound
Kontakt:

A tutaj Vogel, zdjęcie pod światło, ale też widać, że niezłe lwiątko.

Obrazek

EDIT: A tu jeszcze chłopaki w transporterze podczas sprzątania klatki... jechałem na ostry dyżur z powodu cukrzycy.

Obrazek
Obrazek
geohound
Kontakt:

Pierdziochy są już u nas równe dwa tygodnie i rozbrykały się na dobre - codzienne szaleństwa w pewnych odstępach czasowych są już wpisane w harmonogram dnia. Do tego alarmy uruchamiane samym pojawieniem się w pobliżu świnek możliwe do wyłączenia jedynie smoczkiem złożonym z ogórka, pietruszki, jabłka albo marchewki.

Dziś mieliśmy pierwszą wspólną wizytę u weterynarza, żeby założyć karty, zważyć, przypiłować pazurki (chłopaki mają okrutnie ostre szpony), sprawdzić ząbki itp - zdrowi w 100%, przy czym Vogel był spokojny i grzeczny jak zawsze, a Piran opierdzielił panią doktor tak, że słyszała go cała przychodnia. Przy każdym milimetrze wchodzenia wziernikiem wgłąb paszczy wył głośniej.

Chłopaki wciągają wszystko - pomidorki, paprykę, owoce, karmę, którą mieszam coraz bardziej z Cavią Complete i na smaczna Bepharem - znikają calutkie miski.

Prośce dalej nie piją absolutnie niczego, wszystko wysysają z warzyw i owoców. W sumie miska służy do tego, żeby w niej nasyfić i ewentualnie umoczyć policzki, jedząc z miski obok.

Piran - 380g
Vogel - 410g

Tu można podpatrzeć jak się sprawują, choć muszę nagrać bardziej ich fikołki - tu się wstydzili: https://www.instagram.com/vogelpiran/
alvantis

Post autor: alvantis »

chłopaki zaobserwowani przez moich Panów na ig :102:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”