Tuliusz i Tigran - mini giganty! [Warszawa] wst. rez.

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Chocolate Monster

Re: Tuliusz i Tigran - mini giganty! [Warszawa]

Post autor: Chocolate Monster »

sempreverde pisze:O tych pięknotach mówisz?

Obrazek
O tych :love: :buzki:
sempreverde

Post autor: sempreverde »

anmitsu pisze:Właśnie tego się boję, że albo się nie zaakceptują albo pózniej wynikną jakieś niesnaski. U moich chłopców dominuje Śledzion, jest starszy od Tima, ale spokojny i nie reaguje porywczo na zaczepki Timona. Nigdy nie było walk, jeśli już coś mieli do siebie to załatwili to gruchaniem. I teraz z jednej strony szkoda marnować taką przestrzeń, a z drugiej obawa o zgodne świńskie życie. Faktycznie może byc tak ze jak maluchy dorosną to pokażą charakterek, więc może szukać świnek dorosłych? Jest też możliwość przedzielenia zagrody na dwie osobne, ale wtedy każdy wspólny wybieg to tak jakby ponowne łączenie.
Czekam na porady, sugestie. To moje pierwsze świnki i z innymi nie miałam nigdy do czynienia, każda opinia bedzie pomocna :D
Ktoś kto ma więcej niż 2 samczyki w jednej klatce może podzieli się doświadczeniami?
Co do zdjęcia to jutro pokażę panów i ich włości :D
Myślę, że właśnie jak chłopcy dorosną to jest niemała szansa, że stado rozpadnie się na 2+2. I pytanie, czy jesteś w razie czego na to gotowa. Przy dorosłych świnkach ryzyko rozpadu jest mniejsze, ale w dalszym ciągu istnieje.

Wiesz, jeśli świnki się znają, widzą, czują i słyszą, to wspólny wybieg nie jest ponownym łączeniem - jest cóż, wspólnym wybiegiem.

Może jeszcze jakaś mądra dusza się wypowie.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
Marikaaa
Miejscowość: Piaseczno/W-wa
Kontakt:

Post autor: Marikaaa »

U nas łączenie czwóreczki było burzliwe, jednak byliśmy strasznie uparci. ;) Przez pół roku było piękne stadko, przy czym przedostatni w hierarchii ciągle przypominał ostatniemu, że powinien mu ustępować. Po powrocie szefa z urlopu chorobowego (kilka tygodni w izolatce) łączenie zaczęło się od nowa. Ostatni chciał być przedostatni i basta. Musieliśmy rozdzielić towarzystwo na 2+2. Wspólne wybiegi nie wchodzą w grę, bo od razu idą na ostro. Jednak mogliśmy się tego spodziewać, były znaki, które ignorowaliśmy:
- parę tygodni łączenia (większość ataków była symulowana, ale były też prawdziwe zadrapania, myślałam, że to od pazurów więc machałam na to ręką, dziś wiem, że one raczej nie drapią się nawzajem więc pewniej to były ranki od zębów i już bym tego tak długo pewnie nie ciągnęła)
- ostrzeżenia od Domów Tymczasowych (Nicek długo szukał przynajmniej jednego kolegi, który by z nim wytrzymał; Wicherek był polecany jako spokojny, idealny do łączenia na trzeciego, ale Florek nie, raczej tylko do duetu)
- do czwóreczki powinni być czterej wyluzowani panowie, a u nas są tylko dwa aniołki, które akceptują każdego kolegę, bo Nicek lubi prowokować/zaczynać, a Florek to taki choleryk więc nie potrafi zignorować zaczepki, a wręcz przeciwnie... :roll: Przy czym to raczej charakterek niż wiek świnki ma znaczenie. Nicek zdaje się, że dojrzewając trochę złagodniał, a Florek to coraz większy agresorek.

Próbować zawsze można, ale trzeba mieć plan B w razie, gdyby świniakom się ten pomysł nie spodobał. U nas są szczęśliwsi w konfiguracji 2+2 i koniec. Jednak z tego co kojarzę u Pulpecji udają się fajnie wieloświniowe ogrodowe wybiegi jej stałych rezydentów i wakacyjnych tymczasów, a u boe22 samce mieszkają na zasadzie 4+2 więc jest to możliwe. :)
Teraz: Florek od 22.07.2015 + Zdzisio od 22.10.2018
Nasz wątek: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5805 :)
Dawniej: Czarnulka, Mała, Naleśnik, Nicek, Orzeszek, Wicherek
anmitsu

Post autor: anmitsu »

Czytałam wczoraj wątek panów mieszkających u Marikaaa i widzę, że te samcze humorki to są nie do przewidzenia. :D U moich chłopaków zawsze spokój, dopasowali się elegancko. Ale innych świnek nie widzieli odkąd są u mnie, czyli już 2 lata i też nie wiadomo jak zareagują. W takim układzie z małymi jest dość duże ryzyko. Może jednak starszych panów będziemy szukać, stateczniejszych. Jeśli chodzi o układ 2+2 to miejsca jest na tyle, ale same zobaczcie jaki fajny jest ten ich wybieg duży, każdy w swoim kącie przycupnie ;)
Obrazek
Obrazek
A tu z bliska panowie moi
Obrazek
Awatar użytkownika
Marikaaa
Miejscowość: Piaseczno/W-wa
Kontakt:

Post autor: Marikaaa »

Wybieg pierwsza klasa! :szczerbaty: Szkoda, że to tak daleko, bo fanie by było spróbować. Nam młodziak fajnie rozruszał staruszka. ;)
Teraz: Florek od 22.07.2015 + Zdzisio od 22.10.2018
Nasz wątek: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5805 :)
Dawniej: Czarnulka, Mała, Naleśnik, Nicek, Orzeszek, Wicherek
loriain

Post autor: loriain »

Cudowny ten wybieg, ile przestrzeni!
I jak czysto :szczerbaty:
anmitsu

Post autor: anmitsu »

Tak czysto bo wczoraj było pranie :D Trzeba było się elegancko na forum zaprezentować. A do wszelkich tymczasów jest nam daleko, dlatego to komplikuje sprawy. Od nas na północną Polskę to duża wyprawa, a tam najwięcej prosiaków.
Feenka

Post autor: Feenka »

Cześć!
Do mnie prosiaczki nie mają daleko - też jestem z Warszawy :)
Bardzo bym chciała przygarnąć dwójkę chłopaków. Zgłaszam swoją kandydaturę!
(całe osprzętowanie muszę kupować od nowa, więc jestem otwarta na propozycje)
sempreverde

Post autor: sempreverde »

@anmitsu - boski wybieg! Ale tak mi się właśnie wydaje - mimo że masz oczywiście świński raj - że albo dwóch starszych, albo najpierw jednego, jak się trójka ustabilizuje, to drugiego? Tak ja bym zrobiła.

@Feenka, napisz do mnie maila - jest podany w pierwszym poście :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”