Pszczółka świnka specjalnej troski -za TM [ok.NDG.]
Moderator: pastuszek
-
- Miejscowość: Pomorze
- Kontakt:
Re: Pszczółka świnka specjalnej troski [Gdynia]
Pszczółka nigdy zdrowa nie będzie,bo ma uszkodzony mózg .Przyjmowane leki(Karsivan do końca życia)mają jedynie zmniejszyć jej nadwrażliwość na bodźce zewnętrzne.
Zorro,Garcia,Piotr za TM+ wieczny tymczas Toskania
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Żeby nie było - ja to wiem. chciałam tylko żebyś to tak bardziej "naukowo" wytłumaczyła. Dzięki.
Witam chciała bym się dowiedzieć jak będzie wyglądało dalsze leczenie pszczółki .Chciał byśmy ją z moja córka zaadoptować i czegoś więcej o niej dowiedzieć
-
- Kontakt:
Pszczólka do 8 lutego będzie dostawać 2 razy dziennie Nootropil w syropie,a Karsivan 1/4 tabletki(koszt 20 dniowej kuracji Karsivanem to około 8 zł)raz dziennie do końca życia.Po miesiącu przyjmowania leków rozszerzających naczynia krwionośne w mózgu widać pewną poprawę,ale nigdy zdrowa nie będzie:świnka jeszcze się kręci,ale rzadziej i sama z siebie się zatrzymuje,nie obraca się do upadłego.Zatacza też większe kółka, w poruszaniu zaczyna przypominać Aro i się już nie przewraca,miska też nie jest już często zasikiwana.Potrafi samodzielnie się umyć,trafia do poidła i miski,nie trzeba ją już(i mam nadzieję,że tak pozostanie)dokarmiać,choć lubi jedynie trawę,mlecz,sałatę,cykorię,suszki i od wielkiego dzwonu kawałek marchewki.Nie potrafi wejść do norki,czy domku,najbezpieczniej czuje się za miską lub w rogu klatki obserwując otoczenie.Nie lubi zmian w otoczeniu,głośnej rozmowy czy muzyki.Problemem jest (i chyba pozostanie)np. zrobienie jej zastrzyku(nie musi)lub obcięcie pazurków(czasem trzeba)-dostaje drgawek.Choroba ma jeden pozytyw-można ja bez trudu złapać w klatce-zanim skojarzy,że trzeba uciekać,już siedzi na kolanach ,no i nie jest "pamiętliwa".Na kolanach wyluzowuje się i bywa,że zasypia,choć trzeba uważać,żeby nie spadła,dla Pszczółki nie ma nic niemożliwego i może zachcieć się jej spaceru w przestworzach-koniec kanapy nie jest powodem do zatrzymania się .Boi się otwartych przestrzeni,postawiona na podłodze nie radzi sobie zupełnie .I to by było wszystko o Pszczółce,jest inna od zdrowych świnek,ale na swój sposób kochana i zasługująca na miejsce w czyimś sercu .
No to niezła z niej aparatkaMAS pisze:dla Pszczółki nie ma nic niemożliwego i może zachcieć się jej spaceru w przestworzach-koniec kanapy nie jest powodem do zatrzymania się .
A Pszczółka miała/ma kontakt z innymi swinkami?
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
A to nie jest tak, że ona jest nosicielem tej choroby i nie może mieć kontaktu z innymi świnkami bo może je zarazić?
W moczu ponoć się ta bakteria przenosi, ale sobie myślałam, żeby chociaż na "wybiegu" miała kontakt ze swinką...
Trzymamy z synkiem kciuki za pszczółką, aby znalazła domek w którym będzie szczęśliwa
-
- Kontakt:
Całkiem możliwe,że jest nosicielką tej choroby,ale na 100% wykazałaby to sekcja zwłok.Wolę nie ryzykować łączenia Pszczółki z inną samiczką,bo po pierwsze teoretycznie EC przenosi się przez kontakt z odchodami,ale niektóre źródła podają,że ze śliną też .A po drugie świniaki w zasadzie nie są kuwetkowe i zawsze jakaś możliwość kontaktu z moczem Pszczółki dla drugiej świnki by była.A po trzecie zachowanie,gesty,mimika Pszczółki różnią się od zdrowej świnki znacznie i być może zdrowa świnka przeganiała by Pszczołę albo y jej nawet przylała za posługiwanie się świnkową chińszczyzną .No i obecność innej świnki to dodatkowy bodziec do kręcenia się.Gdy miałam przez noc w drugim końcu pokoju Jantara i s-kę biedaczka dostała rui i ją już zupełnie "nosiło"pucka69 pisze:A to nie jest tak, że ona jest nosicielem tej choroby i nie może mieć kontaktu z innymi świnkami bo może je zarazić?
Mam nadzieję że pszczółka znajdzie spokojny domek ,gdzie będzie dopieszczana.