Pielęgnacja sierści naszych futrzaków czyli mycie i czesanie
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
Re: Pielęgnacja sierści naszych futrzaków czyli mycie i czes
Łojotok to nadmierna produkcja łoju z gruczołu. Tak więc łojotok nie może się przetłuszczać bo z definicji wynika że jest to czynność a nie rzecz.
Ja też właśnie nie wiem, co z tym gruczołem... Próbowałam myć, wycinać sierść, ale po dwóch dniach znów wszystko się lepi i jest tak samo. I mam wrażenie, że to jak z włosami u ludzi - im częściej myjesz, tym bardziej się przetłuszcza.
Ani mi, ani śwince chyba też, zalepiona sierść na tyłku nie przeszkadza, więc zostawiłam to w spokoju...
Ani mi, ani śwince chyba też, zalepiona sierść na tyłku nie przeszkadza, więc zostawiłam to w spokoju...
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Pilnuj tylko, żeby pod tą lepką warstwą nie było podrażnienia skóry. Głównie z tego powodu czyści się gruczoł z nadmiaru wydzieliny.
Dobrze, rozumiem... A u Was jak wygląda czyszczenie tego?
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
@Asia909 czy to chlopcy, czy dziewczynki? Dziewczynki lubią sikać pod siebie, i trzeba im ten tyłek myć, ale bez przesady. Krótkowłose nie mają prawa się brudzić - jeśli tak jest, to musi być coś nie tak z zapachem moczu, co może oznaczać jakieś zaburzenia. Może powinny dostawać trochę uroseptu? Moje gładkowlose samiczki na DT są czyste i pozbawione zapachu. Za to długowłose, owszem, potrafią się brudzić.
Samiczki nie mają raczej problemów z gruczołem, samczyki - owszem.
Tak to są dziewczynki Sam mocz nie śmierdzi tylko to brudna pupa x.xporcella pisze:@Asia909 czy to chlopcy, czy dziewczynki? Dziewczynki lubią sikać pod siebie, i trzeba im ten tyłek myć, ale bez przesady. Krótkowłose nie mają prawa się brudzić - jeśli tak jest, to musi być coś nie tak z zapachem moczu, co może oznaczać jakieś zaburzenia. Może powinny dostawać trochę uroseptu? Moje gładkowlose samiczki na DT są czyste i pozbawione zapachu. Za to długowłose, owszem, potrafią się brudzić.
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
No to podstrzygaj, tylko bardzo(!!!) ostrożnie.
Można tę pupę myć co dwa trzy dni, samą pupę, nie trzeba calej świnki.
Można też używać chusteczek dla niemowląt, takich mniej więcej http://www.rossnet.pl/Produkt/Cleanic-K ... wlat,96533
Jeżeli świnka ma zwyczaj leżeć w tym, co nasiusia, to dobrą metodą są legowiska z kawałków polaru, które codziennie zmieniasz. Mocz przesiąka przez polar, a on sam zostaje mniej więcej suchy, ale nie dłużej niż kilkanaście godzin. Swojej Toli, która tez się tak brudziła, zmieniałam rano i wieczorem, miałam tych kawałków kilkanaście - z róznych starych bluz i szalików z lumpeksu. Schnie to szybko, a świnkę się przyjemniej bierze na kolanka.
Można tę pupę myć co dwa trzy dni, samą pupę, nie trzeba calej świnki.
Można też używać chusteczek dla niemowląt, takich mniej więcej http://www.rossnet.pl/Produkt/Cleanic-K ... wlat,96533
Jeżeli świnka ma zwyczaj leżeć w tym, co nasiusia, to dobrą metodą są legowiska z kawałków polaru, które codziennie zmieniasz. Mocz przesiąka przez polar, a on sam zostaje mniej więcej suchy, ale nie dłużej niż kilkanaście godzin. Swojej Toli, która tez się tak brudziła, zmieniałam rano i wieczorem, miałam tych kawałków kilkanaście - z róznych starych bluz i szalików z lumpeksu. Schnie to szybko, a świnkę się przyjemniej bierze na kolanka.
Ale co z tym łojem z gruczołu? Bo żadne oliwki tego nie ruszają...
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Manusan.
Podobno olej kokosowy, ale nie próbowałam.
Trzeba nasmarować i zostawić, żeby się rozpuściło.
Ale często tak bywa, że im więcej myjesz, tym więcej się wydziela.
Podobno olej kokosowy, ale nie próbowałam.
Trzeba nasmarować i zostawić, żeby się rozpuściło.
Ale często tak bywa, że im więcej myjesz, tym więcej się wydziela.
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
Ja obcinam włoski przy gruczole na krótkiego jeża. I wystarczy od czasu do czasu przemyć parafiną.