Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

oliwka
Miejscowość: Górny Śląsk
Kontakt:

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: oliwka »

lindar pisze:ja od lat korzystam ze żwirku i drybedu. a po co zmieniać coś co działa tak dobrze :)
o nie,gdybym jeszcze pod drybeda dała żwirek - za drogo by to wychodziło. Po to mają drybeda aby na żwiru zaoszczędzić.
Pod drybedem mam gazety.
Olga1109

Post autor: Olga1109 »

No tak, ale gazeta nie chłonie...
oliwka
Kontakt:

Olga1109 pisze:No tak, ale gazeta nie chłonie...
DryBed chłonie, a co przemoknie to na gazety. Rzadko zdarza mi się aby kuweta była mokra.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Em... Nie wydaje mi się, żeby trzymanie świnek na gazetach było dobrym pomysłem :? Niby nie mają bezpośredniej styczności z farbą (w której z tego co pamiętam jest ołów), ale tak czy siak ja bym w życiu nie dała. Nie lepiej kupić troty? Nawet takie najtańsze, bo z pod drybedu nie powinny strasznie pylić.
oliwka
Kontakt:

Dropsio pisze:Em... Nie wydaje mi się, żeby trzymanie świnek na gazetach było dobrym pomysłem :? Niby nie mają bezpośredniej styczności z farbą (w której z tego co pamiętam jest ołów), ale tak czy siak ja bym w życiu nie dała. Nie lepiej kupić troty? Nawet takie najtańsze, bo z pod drybedu nie powinny strasznie pylić.
tak jak napisałaś - świnki nie mają bezpośredniej styczności z gazetami. Bez przesady.
Trocin nie dam, pylą i strasznie się syfi przy nich.
Teddy

Post autor: Teddy »

Ja mam trzy warstwy ;) Na sam spód gazety,na to żwirek i podkłady higieniczne. Żwirek zmieniam 1/2 razy w miesiącu, ale. Nie ma reguły ;) Za to podkłady zmieniam codziennie i naprawdę dobrze się sprawdzają-świnki mają miękko,czysto a sprzątanie jest ułatwione,także podkłady fajna sprawa :ok:
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Teddy a jakie dajesz te podkłady? Seni?

Ja żeby lepiej się sprzątało przy żwirze i trocinach dawałam na sam spód papier tz "pakowny". Przynajmniej żadnego druku nie miał jakby któraś jakiś cudem się dorwała..
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
oliwka
Kontakt:

Teddy pisze:Ja mam trzy warstwy ;) Na sam spód gazety,na to żwirek i podkłady higieniczne. Żwirek zmieniam 1/2 razy w miesiącu, ale. Nie ma reguły ;) Za to podkłady zmieniam codziennie i naprawdę dobrze się sprawdzają-świnki mają miękko,czysto a sprzątanie jest ułatwione,także podkłady fajna sprawa :ok:
ja przy królach miałam podkłady Seni. Bardzo fajna sprawa, tyle, że podkłady tanie nie są, a już przy zmienianiu codziennym.... nie wchodzi w grę
PALATINA

Post autor: PALATINA »

Podkłady są strasznie drogie (przynajmniej dla mnie), jakby je codziennie zmieniać .
A rzadziej zmieniać ciężko, bo zaczynają śmierdzieć.
W ten weekend wzięłam świniaki na działkę (Faworek dostaje leki, więc nie mógł na 2 dni bez opieki zostać). Siedziały w kartonie na podkładach i na drugi dzień już się wytrzymać nie dało (a miałam ostatni podkład akurat). Musiałam wywalić i na polarze ich trzymać.
oliwka
Kontakt:

PALATINA pisze:Podkłady są strasznie drogie (przynajmniej dla mnie), jakby je codziennie zmieniać .
A rzadziej zmieniać ciężko, bo zaczynają śmierdzieć.
W ten weekend wzięłam świniaki na działkę (Faworek dostaje leki, więc nie mógł na 2 dni bez opieki zostać). Siedziały w kartonie na podkładach i na drugi dzień już się wytrzymać nie dało (a miałam ostatni podkład akurat). Musiałam wywalić i na polarze ich trzymać.
Zgadzam się. Najlepiej to by było podkłady wymieniać codziennie, ale dajcie spokój - kto na to zarobi ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”