Wszystko o klatkach

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Monique

Re: pietrowa klatka

Post autor: Monique »

Ja bardzo chętnie wypowiem się na temat klatki piętrowej. ;) Kupiłam taką: http://www.zdrowyzwierzak.pl/product-po ... 00-cm.html i sama zrobiłam dziurę, schodki, półeczki dostosowane do potrzeb świnek. ;) Łobuzy biegają po piętrach, że aż miło. Początkowo nie wchodziły w ogóle na górę, ale z czasem się przekonały. Sama miałam duże obawy, że klatka nie będzie wytrzymała i jak mam być szczera to nie jestem do końca zadowolona z jej stabilności, ale jak się dopnie wszystko na ostatni guzik to niczym się nie martwię. ;) Podejrzewam, że ta klatka: http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/kla ... 100/105841 jest dużo lepsza i stabilniejsza, ale i koszt jest większy. Co do wykładania takiej klatki to miałam wiele podejść. Na dole to w sumie obojętne. Ja mam żwirek drewniany i matę/dry bed. Dobrze się to spisuje, ponieważ pełni też funkcję dociążenia klatki. Na górze obecnie mam matę łazienkową, a na to podkłady higieniczne i nie muszę się martwić, że zaraz trociny/żwirek będą na schodach. Po drugie tak jak mówiłam, stabilność akurat tej klatki nie jest 100% i lepiej góry nie przeciążać, więc podkłady są najlepsze. Jeżeli ktoś się na nią zdecyduje to musi pamiętać, że wymaga ona trochę jeszcze pracy, aby była w 100% bezpieczna dla świnek.
Sjell
Miejscowość: Jelenia Góra
Kontakt:

Post autor: Sjell »

Dzięki Monique! Co do stabilności to by nie było żadnego problemu, bo sam bym zrobił stelaż na piętrową klatkę. Narazie nie będę kombinował z klatką tylko jak znajdę czas , to zbuduje im wybieg, a nie rozkładaną prowizorkę.
Saint_Lilith

Post autor: Saint_Lilith »

Miałam przez ok. 2 lata klatki piętrowe (samoróbki, z baaardzo stromymi rampami) i mam zamiar do nich wrócić. Już nawet trwają prace :P

Rampy miały zabezpieczone boki (barierki, jakieś 6cm wysokości), a prośki nie miały problemu z wchodzeniem, bo wyłożyliśmy je płótnem ściernym (lepsze niż papier, bo można przeprać). Poza tym świetnie ścierało pazurki, obcinaliśmy tylko jednemu, bo od małego mu się wywijają na boki - z resztą stadka był spokój.

Piętra były na wysokości ok. 40cm, też zabezpieczone barierkami. Dwa skoki i świnka była na górze.

A co do polarków w klatce - stosuję to prawie od zawsze i nie czuć, że w domu są zwierzęta. Pod spodem mam żwirek drewniany i to on jest mokry, polar wszystko przepuszcza (ale trzeba go wcześniej wyprać, nowiutki zatrzymuje wodę na powierzchni).
U mnie polary zazwyczaj są jednorazowe (tj jednotygodniowe), ale słyszałam, że sierść schodzi, jeśli zrobi się polarkowi peeling. Nie pamiętam z czego, trzeba by Kimerę wywołać do tablicy, bo od niej o tym słyszałam :P

Próbowałam najpierw innych sposobów, ale trociny ciągle musiałam wyciągać chłopakom z różnych części ciała, a mata łazienkowa była notorycznie zżerana i to w błyskawicznym tempie. Polar wymiata :P Oczywiście im większa klatka, tym lepiej się sprawdza i... rzadziej się sprząta :D
Asia909

Re: Jaka jest najlepsza klatka?

Post autor: Asia909 »

Patrzcie!
http://www.ebay.co.uk/itm/Skys-Pets-R6- ... 58a78d99ac
Serio SUPER klatka, i te wymiary. WoW. Moze ktoś obliczyć ile by ona kosztowała na polskie zł?
Trinia

Post autor: Trinia »

Asia909 pisze:Patrzcie!
http://www.ebay.co.uk/itm/Skys-Pets-R6- ... 58a78d99ac
Serio SUPER klatka, i te wymiary. WoW. Moze ktoś obliczyć ile by ona kosztowała na polskie zł?
628,38 zł ;)
Asia909

Post autor: Asia909 »

Ni nie widziałam, nic nie słyszałam :roll:
Rety... Strasznie droga ;o
Sjell
Miejscowość: Jelenia Góra
Kontakt:

Post autor: Sjell »

hm wypróbował bym polar , gdzie można taki polarek kupić? Bo dziś odebrałem koc z mikrofibry żeby im podkładać pod wybieg, i nie wiem czy to by się nadawało... I co to jest to plutno scierne? bo ja znam tylko papier scierny...
Saint_Lilith

Post autor: Saint_Lilith »

To samo, tylko na płótnie, nie na papierze. W sklepach typu Castorama są obok siebie, trzeba opis przeczytać. My zawsze mieliśmy taki z grubszym ziarnem.

Możesz spróbować z tym kocem, ja nigdy nie patrzę na to, z czego jest materiał (no ok, welur omijam szerokim łukiem, bo raz mi się trafił i nic w niego nie wsiąkało). Teraz np. siedzieli na starym wełnianym kocu, co to nasz pies sobie z niego wycinankę zrobił.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

znalazłam klatkę piętrową 80 z otworem, drabinką etc za bardzo przystępną cenę 160 plus 20 koszt wysyłki. Jest niesamiowicie wysoka 85 cm z czego większość to klatka dolna, co chyba zaburza jej środek ciężkości. Fajne są wejścia, zabezpieczenie nie wiem. Wygląda trochę mało solidnie. czy ktoś czegoś takiego próbował? mają też z dwoma piętrami :shock:
http://superpreis.pl/klatki/willa-80x47x129-2-pietra
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Moim zdaniem to nie jest dobra klatka dla świnki. Za wysoka, tzn. rampa jest strasznie stroma, więc świnka tam nie wejdzie - chyba, że chcesz podzielić klatkę na dwa osobne piętra. Z kolei 80 cm to też niewiele dla świnki, nie pobiega sobie, ledwo będzie mogła się poruszać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”