Zdjęcia naszych klatek

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Catarinha

Re: Zdjęcia naszych klatek

Post autor: Catarinha »

Klatka bardzo fajna i przestronna (też mam samoróbkę i wiem jaka to satysfakcja), ale czy prosiaczkowi nie jest w niej duszno? :think: Chyba, że są porobione jakieś otwory wentylacyjne, tylko na zdjęciu ich nie widać.

A jeśli o kuwetę chodzi, to sporo osób robi z polipropylenu kanalikowego - to taki plastik jak tektura falista w arkuszach, lekki i giętki, więc da się zrobić dokładnie na wymiar :) Niektórzy używają też linoleum albo innej twardej wykładziny. Sama mam z polipropylenu i jestem zadowolona, wygodnie się wyjmuje i czyści :)
ebedebe

Post autor: ebedebe »

ja mam wlasnie ten polipropylenu kanalikowego chyba bo to odpady z drukarni ktora mam w bloku :) ale za male kawalki mialem i na burty mi braklo dlatego musze cos nowego wymyslec :)

co do podkladow to myslalem o zwirku drewnianym + macie bo obecnie moj zenus strasznie duzo sie zalatwia a trociny zwykle sa zwyczajnie slabe... obecnie w domku ma wysypane 5l Cats Dream czy jakos tak tylko ze badz czlowieku madry i wybieraj z tego zwirka kupki :D

co do wentylacji - owszem z boku domku po obu stronach dolnego pieterka sa otworki wentylacyjne ( zamierzam za jakis czas jak sie zaaklimatyzuje prosiaczek bardziej dorobic jeszcze otworki od frontu w postacji kratki 4,5cm x 50cm 2 sztuki ) poza tym od gory domek nie ma daszku wiec jest doplyw powietrza i otwor od podejscia na gorne pietro o wymiarach 15 x 30 cm .
Grzywka

Post autor: Grzywka »

U nas porządki :)
http://s4.ifotos.pl/img/X1jpg_narqnrr.jpg
http://s4.ifotos.pl/img/X2jpg_narqnra.jpg

Przestawiłam klatkę w bardziej nasłonecznione miejsce, ze względu na planowaną klatkę 2-poziomową. Niestety chłopaki biją się o miejsce na półce (nawet jak była powiększona do 60x 57 cm i jak były 2 półki), pod półką, o miski, paśnik i w ogóle o wszystko, a miejsca na podłodze mam deficyt, stąd pomysł na 2 klatki. Zastanawiam się nad ---> http://tablica.pl/oferta/klatka-dla-kro ... 8;promoted , ale nie podoba mi się to, że otwór do przechodzenia między klatkami jest na środku kuwety (chyba, że dramatyzuję :lol: ), natomiast rozmiar mi odpowiada (2x 120 cm). W grę wchodzi również ---> http://allegro.pl/klatka-pietrowa-kroli ... 60240.html , tu klatki są po 100 cm, ale bardziej mnie przekonuje rozmieszczenie dziury w kuwecie :) Myślę jednak, że wybiorę 2-gą opcję, bo moim zdaniem bezpieczniejsza, a te 15-16 cm (bo klatka na prawdę ma 116 cm a nie 120) chyba nie będzie robiło różnicy przy dostępie do całego pokoju.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 22:53 przez Grzywka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Też tak myślę :ok: Od jakiegoś czasu już czaję się na tą piętrową z allegro, ale do jednej aspołecznej świnki biegającej prawie cały czas po pokoju to trochę żal kasy :idontknow:
Pochwalę się w tutaj zmianą wystroju klatki (tunel +"garaż"=to niebiesko-czerwone legowisko zamówione u elki_w) :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
klatka 100, oczka świecą od lampy, żeby nie było, że z niej aż taki :twisted:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Grzywka

Post autor: Grzywka »

No pięknie :D Tylko u mnie nic by nie przetrwało dłużej niż 10 min :lol: Niedawno kupione kocyki wyglądają, jak po wojnie jakichś monstrów. Szyłam, wieszałam hamaczki, pierdółki i nic nie przetrwało dłużej niż 1 dzień... Dlatego mamy pustkę w klatce :P

Dla mnie idealna będzie ta piętrowa klatka, chociaż tylko normalni ludzie kupują taką dla 4-5 świnek, a nie dla 2 :glowawmur: Ale niestety nic nie poradzę, żal mi mojego starszego świnia, bo to młody go napastuje i jest walka, choć na szczęście na razie bez krwi. Mam za mały pokój, żeby coś lepszego wymyślić (a kombinacji było multum), a przecież biedaczysko nie może się męczyć tyle lat z takim pajacem :lol: Szkoda tylko, że nie da się tak połączyć zwykłych klatek- trochę cięcia i psucia by mnie pewnie nie ominęło, a efekt końcowy byłby paskudny i niewygodny znając życie.
emgie

Post autor: emgie »

Od dziś mieszkamy tak :D a przynajmniej dopóki nie przyjadą do nas rzeczy od Pastuszka, i zamiast domku bedzie zamiennie tunelohamak albo inne kapciochy i norki :)

ps panny mi zgłupiały i nie chciały wejść do klatki, a później się schowały od razu do swojej chałupy :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Aaaaaaaaaaaaaaaaale piękny wzór! Też chcę! :evil: :evil:
Wera

Post autor: Wera »

A to nowa klateczka-jeszcze niepełna wersja.
Obrazek
motyleqq

Post autor: motyleqq »

Emgie, skąd masz ten plastikowy domek? :)
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

motyleqq pisze:Emgie, skąd masz ten plastikowy domek? :)
to jest chyba góra od transportera :think:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”