ja tez nie odstawiałabym antybiotyku, jak najbardzie przy antybiotykoterapii czasami pojawia sie biegunka.
całkowicie mokre jedzenie odstaw tylko karma i siano probiotyk i podaj węgiel
Biegunki i miękkie bobki
Moderator: Dzima
- Inez
- Miejscowość: Niedzica
- Kontakt:
Re: Biegunki i miękkie bobki
Niestety przy antybiotyku biegunki się zdarzają, ale czasami jest on konieczny. Nie podawaj warzyw i zieleniny, tylko granulat, siano i woda. I dokarmiaj - świnka musi mieć siły do walki z chorobą. No i zawsze można zadzwonić do któregoś z wrocławskich wetów, na pewno ktoś ma dyżur i może poradzi coś sensownego.
Edith: i nie zapominaj o probiotyku, 2 godz. po antybiotyku.
Edith: i nie zapominaj o probiotyku, 2 godz. po antybiotyku.
-
- Miejscowość: Zabrze
- Kontakt:
Nie odstawiaj antybiotyku, Duduś dostawał Enroxil i brał go 7 dni. Przy którymś dniu miał biegunkę. Podawaj probiotyk godzinę przed i 2 godziny po antybiotyku. Już bliżej końca niż dalej.
Jesli weterynarz przepisal antybiotyk i juz go podalas,to nie przerywaj,pytanie tylko na jakiej podstawie go zalecil i czy wykonal jakies dodatkowe badania.
Jesli swinka piszczy przy sikaniu,powody moga byc rozne:zapalenie pecherza,kamienie lub zlogi w ukladzie moczowym lub jeszcze cos innego.Przy zapaleniu pecherza antybiotyk jest ok ale juz przy kamieniu nic nie pomoze.
Jesli swinka piszczy przy sikaniu,powody moga byc rozne:zapalenie pecherza,kamienie lub zlogi w ukladzie moczowym lub jeszcze cos innego.Przy zapaleniu pecherza antybiotyk jest ok ale juz przy kamieniu nic nie pomoze.
-
- Kontakt:
Duduś dostał Enroxil na wszelki wypadek - przy charczeniu. Stosowanie go może wyleczyć, ale i może nic nie przynieść i również nie zaszkodzić.
- pastuszek
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Zdjęcie rtg pęcherza było robione?felicia pisze:Mam problem ze świnką. Ostatnio zaczęła piszczeć przy siusianiu, pojechałam z nią do weta, dostała antybiotyk - Enroxil. Podaję jej ten antybiotyk od 5 dni, od początku dostaje też probiotyk, ale dzisiaj rano zobaczyłam, że ma lekką biegunkę. Odstawiłam mokre jedzenie, dostała Trilac, ale zastanawiam się, czy ta biegunka może być spowodowana antybiotykiem ? Świnka dostaje go drugi raz, wcześniej nic się po nim nie działo, nie wiem, czy mam jej dzisiaj podać kolejną dawkęi co mogę jej jeszcze dać, żeby ta biegunka minęła ??
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 22:02 przez pastuszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zadnen dobry lekarz ani weterynarz nie przepisze antybiotyku ``na wszelki wypadek`` ,tam bardziej swince u ktorej uklad pokarmowy jest bardzo wrazliwy.A zaszkodzic moze zawsze dlatego powinien byc podany jesli naprawde jest niezbedny.
``Na wszelki wypadek`` mozna sobie wit.C lyknac jak sie jesien zaczyna.
Jeśli podawałaś za dużo probiotyku to też mógł spowodować biegunkę.
-
- Kontakt:
Zażalenia do pani dr Olejniczak-Pytel specjalizującej się kardiologią. Tak właśnie zastosowała u nas lek po wykluczeniu chorego serca, przeziębienia i innychanka pisze:Zadnen dobry lekarz ani weterynarz nie przepisze antybiotyku ``na wszelki wypadek`` ,tam bardziej swince u ktorej uklad pokarmowy jest bardzo wrazliwy.A zaszkodzic moze zawsze dlatego powinien byc podany jesli naprawde jest niezbedny.

- DanBea
- Miejscowość: Katowice
- Kontakt:
O ile mi wiadomo, to Duduś charczał, bo miał kłopoty z górnymi drogami oddechowymi i właśnie na to dostał antybiotyk.kleymore pisze:Zażalenia do pani dr Olejniczak-Pytel specjalizującej się kardiologią. Tak właśnie zastosowała u nas lek po wykluczeniu chorego serca, przeziębienia i innychanka pisze:Zadnen dobry lekarz ani weterynarz nie przepisze antybiotyku ``na wszelki wypadek`` ,tam bardziej swince u ktorej uklad pokarmowy jest bardzo wrazliwy.A zaszkodzic moze zawsze dlatego powinien byc podany jesli naprawde jest niezbedny.
``Na wszelki wypadek`` mozna sobie wit.C lyknac jak sie jesien zaczyna.O dziwo, niedowiary! Poskutkowało
Nie był podany "na wszelki wypadek". Jak sama zaznaczyłaś "Poskutkowało", czyli była przyczyna, skoro leczenie było skuteczne