Biegunki i miękkie bobki

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

axxk

Re: Biegunki i miękkie bobki

Post autor: axxk »

ja tez nie odstawiałabym antybiotyku, jak najbardzie przy antybiotykoterapii czasami pojawia sie biegunka.
całkowicie mokre jedzenie odstaw tylko karma i siano probiotyk i podaj węgiel
Awatar użytkownika
Inez
Miejscowość: Niedzica
Kontakt:

Post autor: Inez »

Niestety przy antybiotyku biegunki się zdarzają, ale czasami jest on konieczny. Nie podawaj warzyw i zieleniny, tylko granulat, siano i woda. I dokarmiaj - świnka musi mieć siły do walki z chorobą. No i zawsze można zadzwonić do któregoś z wrocławskich wetów, na pewno ktoś ma dyżur i może poradzi coś sensownego.

Edith: i nie zapominaj o probiotyku, 2 godz. po antybiotyku.
Obrazek

W pilnych sprawach proszę o pw.
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Nie odstawiaj antybiotyku, Duduś dostawał Enroxil i brał go 7 dni. Przy którymś dniu miał biegunkę. Podawaj probiotyk godzinę przed i 2 godziny po antybiotyku. Już bliżej końca niż dalej.
anka

Post autor: anka »

Jesli weterynarz przepisal antybiotyk i juz go podalas,to nie przerywaj,pytanie tylko na jakiej podstawie go zalecil i czy wykonal jakies dodatkowe badania.
Jesli swinka piszczy przy sikaniu,powody moga byc rozne:zapalenie pecherza,kamienie lub zlogi w ukladzie moczowym lub jeszcze cos innego.Przy zapaleniu pecherza antybiotyk jest ok ale juz przy kamieniu nic nie pomoze.
kleymore
Kontakt:

Duduś dostał Enroxil na wszelki wypadek - przy charczeniu. Stosowanie go może wyleczyć, ale i może nic nie przynieść i również nie zaszkodzić.
Awatar użytkownika
pastuszek
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: pastuszek »

felicia pisze:Mam problem ze świnką. Ostatnio zaczęła piszczeć przy siusianiu, pojechałam z nią do weta, dostała antybiotyk - Enroxil. Podaję jej ten antybiotyk od 5 dni, od początku dostaje też probiotyk, ale dzisiaj rano zobaczyłam, że ma lekką biegunkę. Odstawiłam mokre jedzenie, dostała Trilac, ale zastanawiam się, czy ta biegunka może być spowodowana antybiotykiem ? Świnka dostaje go drugi raz, wcześniej nic się po nim nie działo, nie wiem, czy mam jej dzisiaj podać kolejną dawkę :idontknow: i co mogę jej jeszcze dać, żeby ta biegunka minęła ??
Zdjęcie rtg pęcherza było robione?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 22:02 przez pastuszek, łącznie zmieniany 1 raz.
anka

Post autor: anka »

Zadnen dobry lekarz ani weterynarz nie przepisze antybiotyku ``na wszelki wypadek`` ,tam bardziej swince u ktorej uklad pokarmowy jest bardzo wrazliwy.A zaszkodzic moze zawsze dlatego powinien byc podany jesli naprawde jest niezbedny.
``Na wszelki wypadek`` mozna sobie wit.C lyknac jak sie jesien zaczyna.
shoti1910

Post autor: shoti1910 »

Jeśli podawałaś za dużo probiotyku to też mógł spowodować biegunkę.
kleymore
Kontakt:

anka pisze:Zadnen dobry lekarz ani weterynarz nie przepisze antybiotyku ``na wszelki wypadek`` ,tam bardziej swince u ktorej uklad pokarmowy jest bardzo wrazliwy.A zaszkodzic moze zawsze dlatego powinien byc podany jesli naprawde jest niezbedny.
Zażalenia do pani dr Olejniczak-Pytel specjalizującej się kardiologią. Tak właśnie zastosowała u nas lek po wykluczeniu chorego serca, przeziębienia i innych :) O dziwo, niedowiary! Poskutkowało ;)
Awatar użytkownika
DanBea
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Post autor: DanBea »

kleymore pisze:
anka pisze:Zadnen dobry lekarz ani weterynarz nie przepisze antybiotyku ``na wszelki wypadek`` ,tam bardziej swince u ktorej uklad pokarmowy jest bardzo wrazliwy.A zaszkodzic moze zawsze dlatego powinien byc podany jesli naprawde jest niezbedny.
Zażalenia do pani dr Olejniczak-Pytel specjalizującej się kardiologią. Tak właśnie zastosowała u nas lek po wykluczeniu chorego serca, przeziębienia i innych :) O dziwo, niedowiary! Poskutkowało ;)
O ile mi wiadomo, to Duduś charczał, bo miał kłopoty z górnymi drogami oddechowymi i właśnie na to dostał antybiotyk.
Nie był podany "na wszelki wypadek". Jak sama zaznaczyłaś "Poskutkowało", czyli była przyczyna, skoro leczenie było skuteczne ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”