Polska przyroda

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
katiusha

Re: Polska przyroda

Post autor: katiusha »

A tego kolesia nie znałam jeszcze... :redface:
Awatar użytkownika
Kropcia
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Post autor: Kropcia »

Dzień dobry pan/i czapla:

Obrazek

Pan/i wróbel z warszawskiej starówki:

Obrazek

Obrazek

I kormoran:

Obrazek
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
Dropsio

Post autor: Dropsio »

O właśnie, zupełnie zapomniałam! Nie wiem czy wiecie, ale w tym roku podczas jesiennych przelotów zalatuje do nas dość sporo ptaków z zimniejszych zakątków świata, które w latach poprzednich zalatywały znacznie rzadziej. Tyczy się to głównie wybrzeża, bo to tu biegną trasy migracyjne większości ptaków. Tutaj więcej szczegółów https://www.facebook.com/BirdingPoland/?ref=ts&fref=ts Sami też mieliśmy przyjemność "zaobserwowania" tego zjawiska - jakiś czas temu w Parowej widzieliśmy stadko szlamników. Kiedy ostatnio wrzucałam te fotki byłam przekonana, że to rycyki - niby nogi te nasze rycyki miały mało wystające, białych plam na skrzydłach też nie bardzo... Ale co robiłyby szlamniki na śródlądziu? Przyjęłam więc znacznie bardziej prawdopodobną wersję :)
Jednak cos mnie podkusiło i podesłałam zdjęcia znajomemu, który na siewkach zna sie lepiej niż my. On, zdziwiony tym co widzi, podesłał zdjęcia swoim kilku znajomym-ornitologom. Wszyscy zgodnie potwierdzili, że to były szlamniki! Obserwacja bardzo ciekawa, bo o ile ptaki te można dość pospolicie spotkać w tym okresie na wybrzeżu, to na śródlądziu ich pojawienie się to wielka rzadkość.
Do czego zmierzam? Do tego, że wielu ekspertów twierdzi, że taki "nalot" gatunków syberyjskich świadczy o tym, że ta zima może nieźle dać nam w kość... A zwierzęta zazwyczaj się nie mylą ;) Zobaczymy, czy tym razem ich "prognoza pogody" się sprawdzi... :P
W albumie kilka zdjęć naszych "pogodynek" :) http://s465.photobucket.com/user/sykgos ... t=3&page=1
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dropsio

Dzisiejsza obserwacja - młody błotniak zbożowy! :)
Obrazek
lubię

Post autor: lubię »

Nieźle :ok:
U nas na osiedlu pojawił się ostatnio dzięcioł zielony - śmieszny widok na prawie łysym blokowisku. Za to stali bywalcy widzę już się przyzwyczaili, że na naszym balkonie jest jadłodajnia, sypialnia, dom uciech i w ogóle niezła miejscówka. Od początku października przylatują to wróble, sikory, wrony i sroki, teraz też gawrony zaczęły zaglądać. Duże jeszcze mają jakiś dystans do nas, ale małe - w ogóle. Jak brakuje żarcia w karmniku, nie da się go wydłubać z żadnej szafki, torby, skrzynki, pudełka czy dowolnego klamotu stojącego na balkonie, to kicają po suszarce na pranie zaglądając mi w okno i wrzeszczą. Jeden samiec bogatki (może z lęgu w naszej budce?) potrafi siąść na parapecie i stukać w szybę :shock: Jak wychodzimy na balkon, to się odsuwają o tyle, żeby ich nie dosięgnąć, ale dalej? Weź, nie histeryzuj... :roll: Wystawiłam klatkę po Tchangalo - oczywiście nawłaziły do niej następnego ranka i wyżarły wszystko, co się do żarcia nadawało :laugh: Lubię dziady, ale taki syf robią, że masakra... Myślę, że mam świętych sąsiadów :102:
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Boskie zdjęcia!

Przylatywały do mnie na parapet sikory bogatki i modre, ale oczywiście zaraz imprezę zwąchały gołębie. Myślę nad karmnikiem dla sikor, ale musiałby być lekki (wisieć na gwoździu wbitym w styropianową ocieplinę bloku...) i niedostępny dla gołębi właśnie.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Dropsio

U nas karmnik stoi od wczoraj, a modraszki, bogatki i sierpówki już szaleją po balkonie.
Dzisiejszy wypad - trochę tego jest ;)
Modraszka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krakwa i płaskonosy
Obrazek

Krakwa, płaskonos i świstuny
Obrazek

Łabędzie biedactwa miały problem z poruszaniem się po lodzie... Miały wilgotne łapki i kiedy tak ślizgały się całym stadkiem po stawie, lód pod nimi wydawał dźwięki niczym kieliszek podczas przesuwania palcem po jego brzegu... tylko znacznie głośniej. Coś genialnego :szczerbaty:
Obrazek

Zatrzymał się w dziurze...
Obrazek

Świstun
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krakwa
Obrazek

Joga o poranku :lol:
Obrazek

Gągoły
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mysikrólik
Obrazek

Czapla biała
Obrazek

Dzięciołek (jest tylko trochę większy niż bogatka! uroczy...)
Obrazek

Obrazek

Bielik
Obrazek

W drodze powrotnej zastanawialiśmy się, czego tu jeszcze brakuje. Doszliśmy do wniosku, że wąsatek! Ledwo tato zdążył stwierdzić, że kurcze, w sumie powinny być... Pojawiły się one :lol:
Obrazek

A kuku!
Obrazek

Obrazek
katiusha

Post autor: katiusha »

Bosskie zdjęcia :love: Zainspirowałyście mnie do ustawienia karmnika na balkonie :szczerbaty:
lubię

Post autor: lubię »

Obłędne zdjęcia :like: Batman rządzi :lol:
Dropsio pisze:Obrazek
Chociaż klasyczny zestaw czerni i bieli też jest niezły
Dropsio pisze: Obrazek
I są wąsatki! :love:
Porcello, dla sikorek wystarczy wiszące żarełko - kulka tłuszczowa z ziarnami (można zrobić samemu lub kupić gotowe), podziurawiona butelka pet z takowym wkładem lub kłos prosa http://papuga24.pl/proso_zlote_senegals ... 1,553.html Gołębie nie dają rady korzystać z takich karmników, tylko zwinne i lekkie maluchy. Generalnie karmniki nie powinny mieć formy domku z podłogą, bo będą służyły głównie do przenoszenia chorób. No i w miarę możliwości wieszajcie tak, żeby ptaki nie były narażone na atak krogulca - czyli mając do dyspozycji cały balkon umieśćcie żarełko po wewnętrznej stronie barierki, a nie pod sufitem na środku... Krogulec też zwierzę i jeść musi, ale widok zgniatanego w szponach wróbla i ścieranie krwi z okna wcale nie jest fajne :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”