Balbinka i Fiona za TM :,((
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Re: Balbi i Fiona czyli poczochraniec i ulizaniec ;)
Nie zawsze wciągnięte ze stołu u weta jest ok, bo stół jest zmyty detergentem, który zmiesza się z siuśkami 

Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
- Siula
- Miejscowość: Tarnowo Podgóne
- Kontakt:
Fakt, bo przecież po każdym świeżo myty.
Ja myślę, że sposób z miską jest lepszy. Jak da się ogórka, to cały proces nie trwa długo i można to zrobić przed wyjazdem do weta
- Asita
- Kontakt:
Tak, od dzióbka do sirkania jest bardzo krótka droga 

Jesteśmy już po wizycie u dr P. Zawiozłam sirki Balbi dzięki pomocy ogórka i miski ( dziękuję Asita)
Okazało się że są zupełnie normalne. Ponoć sirki świnek mogą zawierać osad. Zbadał sirki i wyszło wszystko w normie
Za to Balbi jest za gruba, zbyt otłuszczona, trzeba odchudzić... Tylko jak?
Fionka z kolei ma jakiś guzek za przednią łapą. Nie wiadomo co to, ani skąd. Do obserwacji czy się powiększa. Poza tym cysty na jajnikach duże, z jednej strony wielkości orzecha włoskiego, z drugiej laskowego
Do obserwacji i prawdopodobnie wycięcia. No i jest za gruba, fatty eye, otłuszczona, te sprawy ... I znowu nie mam pojęcia jak je odchudzić 

Okazało się że są zupełnie normalne. Ponoć sirki świnek mogą zawierać osad. Zbadał sirki i wyszło wszystko w normie

Fionka z kolei ma jakiś guzek za przednią łapą. Nie wiadomo co to, ani skąd. Do obserwacji czy się powiększa. Poza tym cysty na jajnikach duże, z jednej strony wielkości orzecha włoskiego, z drugiej laskowego

- Asita
- Kontakt:
Tak, z moich info od wetów też wynika, że osad zawsze jest i kryształki wapnia też. Problem się zaczyna, jak jest tego za dużo. To dobrze, że u Was jest ok.
Odchudzanie? Wyjęłabym z diety w 100% granulat
Marchewki mniej, żadnych owoców, ale nie wiem, co dajesz ze świeżych warzyw 
Odchudzanie? Wyjęłabym z diety w 100% granulat

Tak też mnie poinstruował P. Więc prośki jedzą tak : rano garść granulatu, plus świeże warzywa (co tam mam w lodówce) paprykę, ogórka, cykorię, seler naciowy, kukurydzę, marchewkę (już wiem że ją wykluczamy z diety). A po pracy jak wracam z reklamówka świeżego, to trawa, babka, mniszek i co tam się nawinie
Przed spaniem jeszcze rzucam im garść granulatu i suszone zioła.
To czy oprócz karmy w granulacie i marchewki jeszcze coś powinnyśmy odrzucić z nowej, lepszej diety?
P.S. Weekendujemy się u dziadków, dziewczynki na trawingu

To czy oprócz karmy w granulacie i marchewki jeszcze coś powinnyśmy odrzucić z nowej, lepszej diety?

P.S. Weekendujemy się u dziadków, dziewczynki na trawingu

- Asita
- Kontakt:
Kukurydzę i zmniejszyć paprykę? A dasz radę wykluczyć zupełnie granulat? Albo zamienić go na jr farm grainless? Nawalać do woli siana. Ogórek i cykoria chyba są najbezpieczniejsze. Możesz też urozmaicić suszonymi warzywami (pietruszka, seler, i to drugie podobne do pietruszki a nazwa wyleciała mi właśnie z głowy i zaraz się chyba zabiję...
)

- Siula
- Miejscowość: Tarnowo Podgóne
- Kontakt:
Balbinkowo a ile ona waży? Moje Tosia ma 1200g i pani dr mówi,że to wielka świnia jest
nigdy nie określiła,że jest gruba a specjalnie pytałam czy nie jest za gruba
Z tych odchudzaniem to ciężka sprawa, chyba żeby naprawdę bez granulatu, ale moje uwielbiają. Staram im się sypać malutko 2x dziennie. tylko Duży mówi,że jestem okrutna i je podkarmia 

Asita myślę że mogę im wykluczyć granulat całkowicie. Jak się widziałyśmy to ci mówiłam że się do tego przygotowuję zmniejszając im ilość karmy. Pewnie będzie to bardziej nieprzyjemne dla mnie niż dla nich. Ta myśl że mogą bez tego być głodne ... ech.
A to podobne do pietruszki to nie chodziło Ci o seler albo topinambur?
Siula Balbi waży 1220 a Fiona 1120. Ale to bardziej chodziło o otłuszczenie które wymacał P. Napisał to nawet w opisie wizyty "nadmierna tkanka tłuszczowa w pachach i pachwinach, otłuszczowe węzły chłonne "
To już trzeba działać.
A to podobne do pietruszki to nie chodziło Ci o seler albo topinambur?
Siula Balbi waży 1220 a Fiona 1120. Ale to bardziej chodziło o otłuszczenie które wymacał P. Napisał to nawet w opisie wizyty "nadmierna tkanka tłuszczowa w pachach i pachwinach, otłuszczowe węzły chłonne "