Busia - ostatnia świnka z ferajny, ODESZŁA !
Moderator: pastuszek
- Dzima
- Miejscowość: Rogoźno
- Kontakt:
Re: Busia i Pipi chore i osobno :(
I jak?? 

Pyrka
Za TM
Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Za TM

SYTUACJA MA SIĘ TAK..
Busia ma dwa kamienie w cewce moczowej ! równo 4 miesiące po operacji pęcherza...
więc "mniejsza o oczko" które i tak już jest nieczynne (ślepe) ale niezmienne jakby, bez wytrzeszczu, więc kuracja nadal żelem Corneregel, a kamienie, cóż, jak nie wysika w przeciągu tygodnia, dwóch, no to znowu zabieg wyłuskania (czwarty już !)
Pipi jak zwykle zamilkła u weta, jakby mnie robiła w konia ! ale miałam nagranie tel. i wetka odsłuchała, baaardzo zdziwiona
osłuchała Pipi dokładnie i mówi : "czysta na oskrzelach i płucach" ! szok ! mniemamy iż to może jakiś polip w nosie, albo coś dziwnego, bo dlaczego Pipi potrafi być na zawołanie CICHO, a potem (w domu, rozluźniona) zacząć znowu chrachotać sobie ??? o co tu chodzi ???
dodam, że poprzednio, czyli miesiąc temu dostała serię zastrzyków z Tolfiny, ale kompletnie to nic nie dało, więc to nie żadna infekcja ... jak myślałyśmy na początku.
mam nadzieję tylko, że nie obudzę się pewnego ranka i nie zastanę jej martwej... nie mamy pojęcia co to jest
je i pije normalnie, zachowuje się normalnie - ktoś ma jakiś pomysł ? może ktoś miał podobny przypadek ?
z archiwum X !?
Busia ma dwa kamienie w cewce moczowej ! równo 4 miesiące po operacji pęcherza...

więc "mniejsza o oczko" które i tak już jest nieczynne (ślepe) ale niezmienne jakby, bez wytrzeszczu, więc kuracja nadal żelem Corneregel, a kamienie, cóż, jak nie wysika w przeciągu tygodnia, dwóch, no to znowu zabieg wyłuskania (czwarty już !)
Pipi jak zwykle zamilkła u weta, jakby mnie robiła w konia ! ale miałam nagranie tel. i wetka odsłuchała, baaardzo zdziwiona

osłuchała Pipi dokładnie i mówi : "czysta na oskrzelach i płucach" ! szok ! mniemamy iż to może jakiś polip w nosie, albo coś dziwnego, bo dlaczego Pipi potrafi być na zawołanie CICHO, a potem (w domu, rozluźniona) zacząć znowu chrachotać sobie ??? o co tu chodzi ???
dodam, że poprzednio, czyli miesiąc temu dostała serię zastrzyków z Tolfiny, ale kompletnie to nic nie dało, więc to nie żadna infekcja ... jak myślałyśmy na początku.
mam nadzieję tylko, że nie obudzę się pewnego ranka i nie zastanę jej martwej... nie mamy pojęcia co to jest

z archiwum X !?
Miałyśmy bardzo podobnie z naszą Coco ,
bardzo furkotała, a potem gdy szliśmy do weta była cichutko..
Braliśmy trzy serie antybiotyków m. in na płuca, aż nasza wet wpadła na to, ze to może być serduszko i kazała zrobić RTG: Okazało się, ze serduszko jest powiększone i uciska na tchawicę i inne narządy - teraz po lekach na serduszko (furosemid i prillium) jest dużo lepiej - furczy jeszcze, (ale to już nie jest aż tak.).np. gdy zbyt szybko zajada - zbyt łapczywie..
A zarazem "wyszło szydło z worka":... - wyciszała się u weta, bo tam klima ustawiona była 21 st. (były duże upały i serduszko nie dawało rady z pompowaniem krwi i nasilało się..) a niższa temperatura pozwalała odetchnąć.. na płucach były zacienienia bo były niedotlenione.. i stąd musieliśmy wziąć kolejny antybiotyk.. Teraz jest spokojniej..
Robiliście RTG? Życzymy zdrówka...

A zarazem "wyszło szydło z worka":... - wyciszała się u weta, bo tam klima ustawiona była 21 st. (były duże upały i serduszko nie dawało rady z pompowaniem krwi i nasilało się..) a niższa temperatura pozwalała odetchnąć.. na płucach były zacienienia bo były niedotlenione.. i stąd musieliśmy wziąć kolejny antybiotyk.. Teraz jest spokojniej..
Robiliście RTG? Życzymy zdrówka...

Było RTG i wszystko czyste ale nie mówiła nic o sercu. Może podam ten przykład i zobaczymy jeszcze raz zdjęcie. .. dzięki za podpowiedź.
- diefenbaker
- Miejscowość: Piaseczno
- Kontakt:
U nas nieco podobna sytuacja zagadka. Pukanie w nosku, oczywiscie na wizycie cisza, też nagrałam, żeby mnie za wariatkę wkońcu nie wzięli. 3 tygodnie 3 różne antybiotyki i przeciwzapalne i nadal chore
Po antybiotykach jeszcze inne rzeczy sie oczywiście posypały. Mamy zalecenia zbadania serduszek i obu, ale po przeleczeniu kolejna serią lekarstw... Moja Tama miała dwa razy wielkie kamienie w cewce..a te jak duże są wiadomo? Rozumiem, że pewnie leczona jest na osady, pęcherz itp?
Oby obie wyzdrowiały

Oby obie wyzdrowiały

"pukanie" w nosku też takie zagadkowe macie ? No to dziwne rzeczy się dzieją z tymi naszymi świnkami. ..
moja wetka mówi że na razie antybiotyk jest niepotrzebny bo może wywołać grzybicę tylko, skoro nie ma na co zadziałać konkretnie.
Jeśli chodzi o kamienie to ma takie mniej więcej jak zwykle czyli około 1/3 -4 milimetry. Miała już trzy razy wyciągane z ujścia cewki moczowej i raz operację pęcherza, bo był kamień tak duży że nie chciał z pęcherza wyjść, to było 4 miesiące temu i już znowu moja biedna Busia ma kolejne
chociaż cały czas bierze Rodi Care uro i jakiś proszek z żurawiny dla kotów na pęcherz, ale zapomniałam nazwy, oprócz tego podaję również świeży skrzyp i rdest ptasi, bo to również jest na drogi moczowe dobre, zielone rzeczy ograniczone do minimum, a mimo tego wszystkiego kamienie i tak się dalej robią. Masakra jakaś. .. na cierpi się bidulka !
moja wetka mówi że na razie antybiotyk jest niepotrzebny bo może wywołać grzybicę tylko, skoro nie ma na co zadziałać konkretnie.
Jeśli chodzi o kamienie to ma takie mniej więcej jak zwykle czyli około 1/3 -4 milimetry. Miała już trzy razy wyciągane z ujścia cewki moczowej i raz operację pęcherza, bo był kamień tak duży że nie chciał z pęcherza wyjść, to było 4 miesiące temu i już znowu moja biedna Busia ma kolejne

- diefenbaker
- Miejscowość: Piaseczno
- Kontakt:
a diety dla "pęcherzowców" starasz się trzymać? Moja Tamcia ze dwa lata była leczona od czasu pierwszego (1 cm) kamienia w cewce moczowej i z czasem było już całkiem dobrze. Po paru miesiącach od pierwszego kamienia był drugi, niewiele mniejszy, ale zrobił się bardzo szybko gdy była na działce na wakacjach i co dzień zielsko, w tym niedobrą dla nich koniczynę. Później już zupełnie odstawiliśmy takie przyjemności i nawet krwawienia okresowe ustały i płukanie pęcherza nie było potrzebne. Przestrzegałam jej ścisłej diety (no ale bez przesady), do tego rodicare uro, shilintong i jak tylko zaczynała się żurawina (leśna) to im dawałam co dzień parę kulek, ale nie wszystkie świnki lubią. Trawę, perz dawałam, oby nie koniczynę. Jest na forum przykład Marcelka, któremu mimo to robią się kamienie, ale to chyba raczej rzadkość...
OCZYWIŚCIE !diefenbaker pisze:a diety dla "pęcherzowców" starasz się trzymać?
mało zielonego, ograniczam natkę, ogórek tylko bez skórki, żadnej koniczyny, trawę tylko ususzoną itp.
Rodi Care non stop, żurawinę też i skrzyp, a Busia jak produkuje, tak produkuje te kamloty

pewnie znowu zabieg ją czeka...

a jeśli chodzi o relacje dziewczyn, to wczoraj puściłam je po podłodze i cisza była przez całe 15 sekund, a potem (czyli natychmiast, jak Pipi namierzyła Busię" zaraz gonitwa i pociąg (Busia) z podczepionym wagonikiem (Pipi) po całym pokoju !
Pipi zachowuje się jak samiec, gania Busię, siedzi jej na ogonie, dziabie w tyłek i podstępnie w to ucho, od strony niewidzącego oczka... nie odpuszcza ! Busia kiedyś się broniła i nie dawała się zdominować, ale teraz ucieka i piszczy przy tym, od czasu tej akcji w klatce, co Pipi ją dziabnęła w oczko, wyraźnie unika terminatorki i panikuje, ratując się ucieczką...
a taka była zgoda przez 3 lata...

- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Co do kamieni w pęcherzu to polecam kapsułki dr Ziętka nefro-herb oraz shilitong. Wiem, że niektórzy podają też fitolizynę ale tego nie stosowałam u swoich. Może warto jej podać no-spę? Ale to też po konsultacji z wetem.
o matko... dawno nie zaglądałam do was a tu nic fajnego u was. Zdrówka dla obu świnkopań!