Olga, Masza [*] i Irina - wszystkie w DS!

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
Meg
Moderator globalny
Miejscowość: Kraków
Kontakt:

Re: Trzy siostry wg Czechowa: Olga, Masza, Irina [Warszawa]

Post autor: Meg »

Jej, rozchodzą się jak ciepłe bułeczki :lol: :mrgreen: . Natalinko, daj znać czy możesz jeszcze jedną z panien wydać pojedynczo :?:
Awatar użytkownika
Natalinka
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Natalinka »

Oczywiście, że mogę - skoro jedna pójdzie sama, to i druga może :)
Czarna Kluska i Morena
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

porcella pisze:Ze zdjec wynika, ze siostry maja rozowe oczy... Takie popkornujace malenstwa, wychowane w domu, odkarmione przez matke tyle, ile trzeba, to sama slodycz i najwdzieczniejszy domownik.
Btw niech mnie Kimera poprawi w razie czego :-)
Biały z rozowymi oczami nazywa sie PEW czyli Pink Eyed White - o ile pamietam? Taki uklad genow daje brak barwnikow, a nie albinizm, ktory jest rodzajem wady. Himalaya to z kolei potoczna juz w tej chwili nazwa bialej swinki z ciemniejszymi wybarwieniami na uszach, lapach i nosie.
Poniewaz gen chodzi roznie wiec sa i kolorowe z rozowymi oczami i sa tez oczy rubinowe, czyli takie w kolorze czerwonego wina albo kompotu wisniowego.
Rozowe oczy maja ten plus, ze lepiej w nich widac kazdy uraz czy zaburzenie.
Himalaja to nie jest potoczna nazwa to nazwa rasy. Każda biała świnka z czerwonymi oczami to himalaja, jeśli nie ma widocznych znaczeń w kolorze czarnym lub brązowym to dalej himalaja tylko niewybarwiona, jeśli biała świnka ma czarne oczy to już genetycznie california też jeśli bez znaczeń to niewybarwiona. Jedynie nie wiem co z białą niebieskooką :think:

Ale mają dziewczynki wzięcie :D
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Mnie się wydaje, że tzw. niebieskie oko to tylko nazwa potoczna, bo w rzeczywistości tęczówka jest normalna, brązowa, tylko białko oka ma ciemniejsze, niebieskawe zabarwienie. W takim razie biała świnka z "niebieskimi" oczami byłaby świnką białą o ciemnych oczach, czyli, jak nazwałaś, niewybarwioną o umaszczeniu typu california.
Wybarwione świnki kalifornijskie przypominają himalajki, tylko bazowym kolorem jest złoty.
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

California nie musi być złota, może być biała (tylko oczy ją od himalajki wtedy odróżniają), może też mieć inne kolory ale faktycznie najczęściej widzimy te beżyki, chyba są najpolularniejsze :)
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Skąd Wy to wszystko wiecie, Dziewczyny???
A ludzie myślą, że świnka to świnka 8-)
Natalinka! chyba Ci oddam laborantki do potrzymania - zaraz pójdą do adopcji... :102:
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
mataforgana

Post autor: mataforgana »

Hej hej, co u dziewczyn słychać? :)
Awatar użytkownika
Natalinka
Kontakt:

Post autor: Natalinka »

Dziewczyny mają się świetnie - ważyłam przedwczoraj z wieczora - Masza i Olga po 400g, drobna Irina 350g :D Moim zdaniem w każdej chwili mogą iść do domu stałego. Jedzą za siedmiu, moim zdaniem, i są przyjaźnie nastawione do świata, skoro natychmiast zaakceptowały kulejącą nieco Bambi. Popcornują na widok zielonego, siana, dosypywania suchego, nalewania wody, wymieniania peletu w kuwecie (częściowo załatwiają się w kuwecie!) - pogodne i energeczne dziewczynki, żadnych burd ani awantur.

Zdjęć nie udało mi się jeszcze pojedynczych zrobić - ostatni tydzień nie należał do najspokojniejszych. Nadrobię w nadchodzącym!

Jadę właśnie do Wrocławia na końcówkę festiwalu filmowego, wracam w niedzielę wieczorem. Odezwę do wszystkich zainteresowanych w poniedziałek - Metaforgano, bardzo chętnie pogadam skypem w ramach WPA, bo wygląda, że na żywo ciężko będzie kogoś szybko znaleźć; byłoby idealnie, jeśli do tego czasu miałabyś już większe miejsce dla dwóch świnek gotowe. Daj znać, kiedy by Ci pasowała taka rozmowa.
Czarna Kluska i Morena
mataforgana

Super wieści :)
Muszę doczytać, jak wygląda świnkowe łączenie.

Co do rozmowy - jestem do twojej dyspozycji, siedzę w domu z dziećmi, także kiedy tobie pasuje :) Jeśli chodzi o klatencję - dzisiaj wieczorem z mężem obgadam konkretnie temat i zdecydujemy, co robimy - czyli pewnie jutro zamówię klatkę, albo rzeczy potrzebne do jej samodzielnej budowy. Tak czy inaczej, miejscówka powinna być gotowa w okolicy połowy przyszłego tygodnia :)
mataforgana

Decyzja zapadła :) Świnki będą miały klatkę w regale Expedit - wielkość około 70x40 cm x2 (bo 2 poziomy) :) Mam nadzieję, że to będzie ok? Klatka będzie gotowa w zależności od tego, jak szybko dojdą zamówione materiały, ale mam nadzieję, że środa-czwartek :)

Moje dziewczyny wymyśliły, że świneczka będzie mieć na imię Suzi ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”