Olga, Masza [*] i Irina - wszystkie w DS!

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
Natalinka
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Olga, Masza [*] i Irina - wszystkie w DS!

Post autor: Natalinka »

Trzy śliczne, urodzone 7 czerwca, zdrowiutkie, odkarmione przez mamę i już całkowicie samodzielne prosiowe siostry trafiły do mnie, gdyż z jedna z przekazanych do DS świnek okazała się być w ciąży (to się czasem zdarza, ale staramy się, by jak najrzadziej).

Od lewej: Olga, Masza i Irina
Obrazek

Obrazek

***OLGA***
ObrazekObrazekObrazek

imię świnki - Olga
wiek świnki - ur. 7.06.2016
płeć świnki - samica
umaszczenie świnki - gładkowłosa himalaya
nr adopcyjny - 2875
miejscowość, w której przebywa zwierzę - Warszawa
kontakt do DT - PW Natalinka, nmlicka@gmail.com
historia zwierzęcia, przebyte choroby - zdrowa
informacje dot. diety - nie wybrzydza, je zielone – natkę pietruszki i marchewki, jarmuż, botwinkę, liście kalarepki, trawę, mniszki, koniczynę, babkę, sałatę rzymską itd. Korzenne też są ok, choć nie ma szału, ogórek, arbuz i co. - oczywiście! Siano, suszone zioła, Cavia Complete i Nature, JR Farm też pycha
stan adopcji - do adopcji sama, z jedną z sióstr, z obydwoma lub z Bambi, która z siostrami mieszka http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =11&t=6462
wszelkie dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia - na razie tworzy wraz z siostrami i Bambi stadko, które rozpierzcha się, jak wkładam rękę do klatki lub próbuję kogoś pogłaskać; jest odważniejsza niż pozostałe dwie; wybarwiło się jej nieco prawe uszko, może zaczerni się i coś jeszcze

***MASZA***
ObrazekObrazekObrazek
imię świnki - Masza
płeć świnki - samica
umaszczenie świnki - rozetka biało-brązowo-ruda
nr adopcyjny - 2876
informacje dot. diety - nie wybrzydza, je zielone – natkę pietruszki i marchewki, jarmuż, botwinkę, liście kalarepki, trawę, mniszki, koniczynę, babkę, sałatę rzymską itd. Korzenne też są ok, choć nie ma szału, ogórek, arbuz i co. - oczywiście! Siano, suszone zioła, Cavia Complete i Nature, JR Farm też pycha
stan adopcji - do adopcji sama, z jedną z sióstr, z obydwoma lub z Bambi, która z siostrami mieszka http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =11&t=6462
wszelkie dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia - na razie tworzy wraz z siostrami i Bambi stadko, które rozpierzcha się, jak wkładam rękę do klatki lub próbuję kogoś pogłaskać; jest najbardziej zwariowana i ochoczo popcornująca, uwielbia być głaskana, jak już da się złapać

***IRINA***
ObrazekObrazekObrazek
imię świnki - Irina
płeć świnki - samica
umaszczenie świnki - gładkowłosa himalaya
nr adopcyjny - 2877
wszelkie dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia - na razie tworzy wraz z siostrami i Bambi stadko, które rozpierzcha się, jak wkładam rękę do klatki lub próbuję kogoś pogłaskać; najdrobniejsza i najostrożniejsza z sióstr, lewe uszko usmolone

Attention! Pozor! Achtung! внимание! Uwaga! Jako Dom Tymczasowy – czyli osoba najlepiej znająca powyższe świnki, ich charakter, zwyczaje, potrzeby – zastrzegam sobie prawo do wyboru przyszłego domu i odrzucenia ewentualnych kandydatów, jeśli uznam, że nie spełnili postawionych wymagań. Umowa adopcyjna obligatoryjna bezdyskusyjnie! I oczywiście cała procedura na zasadach Stowarzyszenia: http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=78
Wybiorę tylko idealny dom. Howgh!
Ostatnio zmieniony 10 lip 2020, 12:12 przez Natalinka, łącznie zmieniany 8 razy.
Czarna Kluska i Morena
mataforgana

Re: Trzy siostry wg Czechowa: Olga, Masza, Irina [Warszawa]

Post autor: mataforgana »

O jakie piękności! Pytanie taktyczne - czy te himalajki mają czerwone oczy?
I czy czerwonookie świnki gorzej widzą? Jeśli tak, czy ma to wpływ na ich zachowanie (czy są np. bardziej płochliwe)?

Kurcze, może byśmy adoptowali jedną jako towarzyszkę dla naszej Pepki...
Muszę doczytać jak wygląda adopcja na warunkach Stowarzyszenia :)

Ale pewnie problem będzie z wizytą przedadopcyjną, bo nie sądzę, żeby się ktoś w Opocznie znalazł...
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Tak, himalajki mają czerwone oczy. Widzą normalnie, choć rzeczywiście czerwone oczy są wrażliwsze na ostre światło. W mieszkaniu, ani nawet na osłoniętym wybiegu, nic jednak śwince nie grozi.
Świnki morskie z natury mają dość słaby wzrok, więc nawet ślepota nie wpływa bardzo na ich zachowanie.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Miałam blisko sześć lat białego samca z rozowymi oczami. Naprawde mial inteligentne spojrzenie, tyle, że nie lubił bezposredniego slońca. Ale to pewnie tez i o gorąco chodzilo.
Btw wiśniowy sad gdzie?
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Czerwonookie świnki widzą normalnie tylko światło je bardziej razi tak jak napisała Kimera. Obecnie mam dwóch chłopaków którzy mają wadę genetyczną oczek i faktycznie częściową utratę wzroku 10 i 3 miesiące, nie mają żadnego problemu w funkcjonowaniu co więcej nawet biegają po rampie na piętro i podchodzą do ręki po jedzenie, są u mnie od środy i owszem byli ciut płochliwi przez nowe otoczenie ale szybko się przyzwyczaili i już jest ok. A wracając do czerwonych oczek to dodam, że świnki morskie nie są albinosami, himalajka to normalne umaszczenie nie wada genetyczna, czerwone oczy to też normalny kolor oczek u świnki i występuje nie tylko u białych osobników.
mataforgana

Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia :) Pytam, bo dotychczas miałam do czynienia z czerwonymi oczami u szczurów i byłam ciekawa, czy u świnek jest podobnie, czy inaczej. A to ciekawe bardzo, że czerwone oczy u świnek z różnymi umaszczeniami występują, nie wiedziałam!

Ja tam lubię czerwone oczy, miałam kilka albinosów :) A himalajek szczurzy to zawsze było jedno z moich marzeń.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Ze zdjec wynika, ze siostry maja rozowe oczy... Takie popkornujace malenstwa, wychowane w domu, odkarmione przez matke tyle, ile trzeba, to sama slodycz i najwdzieczniejszy domownik.
Btw niech mnie Kimera poprawi w razie czego :-)
Biały z rozowymi oczami nazywa sie PEW czyli Pink Eyed White - o ile pamietam? Taki uklad genow daje brak barwnikow, a nie albinizm, ktory jest rodzajem wady. Himalaya to z kolei potoczna juz w tej chwili nazwa bialej swinki z ciemniejszymi wybarwieniami na uszach, lapach i nosie.
Poniewaz gen chodzi roznie wiec sa i kolorowe z rozowymi oczami i sa tez oczy rubinowe, czyli takie w kolorze czerwonego wina albo kompotu wisniowego.
Rozowe oczy maja ten plus, ze lepiej w nich widac kazdy uraz czy zaburzenie.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
mataforgana

W sumie ta ruda siostra też slodziak... :)

Jestem zainteresowana adopcją jednej świneczki - jako towarzyszki dla naszej Pepki. Chciałam gladkowlosa, choć nie upieram się. Czy można prosić o więcej zdjęć?

Nasz wątek tutaj http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=6478 :)

Czy mogę prosić o pomoc w zorganizowaniu wizyty przedadopcyjnej w Opocznie? Będę w Warszawie 6 sierpnia , jeśli jakimś cudem udało by się zorganizować wizytę do tego czasu, mogłabym odebrać malucha osobiście :)
Awatar użytkownika
Natalinka
Kontakt:

Post autor: Natalinka »

Ależ nie ma problemu - gładkowłose są dwie, porobię dziś podczas sprzątania więcej zdjęć i wstawię. Zorientuję się też, jak wygląda kwestia wizyty przedadopcyjnej, w razie czego pogadamy skypem, telefonicznie i popiszemy, żebyśmy obie miały pewność, że tak przed 6.08 :D
Czarna Kluska i Morena
mataforgana

O rany SUPER!!! :D

To czekam na wieści i dogadamy wszystko! Baaaardzo się cieszę :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”