Karma ratunkowa-przygotowanie

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Libra20

Re: Karmy Ratunkowe domowej roboty

Post autor: Libra20 »

To już wiem jak to zrobić :) no prawie, jaką to ma mieć konsystencję? Jak gerberek? Czy pływać w herbatce/wodzie? A proszę, powiedzcie jeszcze w czym przechowujecie i jak długo się nadaje do spożycia ? :)
kasiek7

Post autor: kasiek7 »

Z takich resztek karmy to zrobiłabym kolbe, wystarczy dodać jakieś ziółka i będzie jedzonko :)
speedy

Post autor: speedy »

Libra20 - jak gerberek, tak żeby dobrze nabierało się do strzykawki. Jeżeli chodzi o przechowywanie, to według mnie jakikolwiek szczelny słoik/pudełko się nadaje.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Ale to nie trzeba czekać, aż się skończy i ten proszek zostanie - CC jest b. krucha, więc rozdrobnienie jej jest banalnie proste ;) Ja z takiego właśnie proszku i dosypanych ziółek robiłam coś a'la kolby ;) Wystarczy położyć karmę w miseczce i rozwalić tym czymś z drugiej strony strzykawki ;)
Miszka86

Post autor: Miszka86 »

A ja robię karmę z Kaszki Sinlac, granulatu RodiCare i mielonych płatków owsianych. Łączę to z wodą i podaję prosiaczkowi przez strzykawkę. Teraz widzę, że mogę jeszcze dodać zioła, to jutro jakieś nabędę. Mam tylko pytanie o to ile takiej karmy świniaczek powinien zjeść każdego dnia? Czy 30 ml wystarczy?
Saint_Lilith

Post autor: Saint_Lilith »

Mój chorowitek zjada 20-30ml podczas jednego karmienia, a karmimy kilka razy dziennie (przy czym jest to jedynie dokarmianie, bo trochę sam je).
Miszka86

Post autor: Miszka86 »

A czym go karmisz? Czy Twoja karma jest gęsta? Moja jest bardzo gęsta, ale Maniek świetnie sobie daje z nią radę. Wydaje mi się, że gdybym dała mu tego 30 ml na raz, to by go to zatkało.
Asia909

Post autor: Asia909 »

A u mnie znowu będzie się szykować kolejna karma ratunkowa :D
Tym razem z innym składem.
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Ja mielę karmę, którą je mój proś + płatki owsiane + siemię lniane + nasiona ostropestu + coś tam jeszcze było ale nie pamiętam... I maluchowi smakowało. Aż się nie znudziło :lol:
Obrazek
Asia909

Post autor: Asia909 »

nasiona ostropestu
Co to jest? :D

Moja rada:
Jeśli mielicie karmę i chcecie mieć jeszcze drobniejszą to polecam przesiewacz do mąki :D
Obrazek
Fajnie mieli ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”