Świnkonomicon: czas chorób

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Moreni

Re: Appa, Momo i Skuld - filmik

Post autor: Moreni »

Właściwie kolanka i rozgałęziacze kosztują 4-5 zł/szt. Długie rurki droższe, bo 10zł/szt.. Jakbym to wszystko kupiła na raz to spora sumka, ale kupowane było na raty, więc nie boli aż tak. :)
katiusha

Post autor: katiusha »

Dziewczyny po kanałach lubią chodzić :lol: :love: :ok:
Moreni

Takie małe kanalizatorki. ;)
Moreni

Re: Appa, Momo i Skuld

No więc Momo była na początku tygodnia u weta, bo nieco mnie ostatnio niepokoiła. Strasznie robiła bokami przy wysiłku i mocno się przegrzewała przy upałach, chociaż nie jest ani najgrubszą, ani najbardziej kudłatą z moich panien. Toteż kazałam ją zanieść do specjalisty, żeby osłuchał. Układ oddechowy okazał się czysty, ale było słychać lekkie szmery na zastawce płucnej. Wet na razie założył, że mogą być powodowane niedokrwistością i zalecił zwiększenie ilości żelaza w diecie. No więc szukamy jakichś suplementów. A jak je zabiorę na wypas, to zacznę intensywne skarmianie pokrzywą. Jakbyście mieli jakieś rady, to chętnie posłucham.

A poza tym przeczytałam strasznie kiepską książkę o świnkach morskiech.:/
http://swinkonomicon.blogspot.com/2016/ ... n-jan.html
katiusha

Hmmm.Z tego, co mi wiadomo, dużo żelaza jest także w natce pietruszki I szpinaku.
Alex

Post autor: Alex »

Ja tez czytalem ze duzo zelaza ma szpinak i pietruszka no i moje pokrzywe dostaja co drugi dzien :)
Moreni

@Katursha, natki pietruszki im nie daję z zasady, po po niej (i po koprze) dwie z trzech sikają na biało, tak że trochę się boję. Ale ze szpinakiem spróbujemy, może nie wzgardzą.;)

@Alex, moim kiedyś nawet próbowałam dawać, ale wzgardziły głęboko (suszoną, bo to akurat zima była). Świeżej dostały dwa zioła, bo akurat w ogródku urosły, więc dałam i nawet zjadły jakoś. Ale nie za bardzo mam skąd brać tyl, żeby im regularnie podawać.:/
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Żelazo w szpinaku to zdemaskowany już dawno, ale do dziś pokutujący mit naukowy :lol:
Moreni

To akurat wiem, ale wciąż z roślin ma na tyle dużo, żeby się nim zainteresować (tylko o jednostkę mniej niż natka pietruszki). :)
katiusha

Coś takiego znalazłam:
Nasiona kozieradka; Jej nasiona pozwolą utrzymać odpowiedni poziom żelaza.
Lucerna; podniesie poziom hemoglobiny we krwi i zmniejszy objawy niedokrwistości. Lucerna także doskonale oczyszcza krew.
Pokrzywa; oprócz żelaza i witaminy C zawiera duża ilość chlorofilu, który zwiększa produkcję hemoglobiny.
Szczaw kędzierzawy; szczaw stymuluje wchłanianie żelaza i szybko podnosi poziom hemoglobiny.

Tylko ten szczaw to nie za bardzo..Ale lucerna teraz rośnie i jest jej w ..pip..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”