Busia - ostatnia świnka z ferajny, ODESZŁA !

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
atka1966

Re: Busia -5 latka, Pipi 4-latka !

Post autor: atka1966 »

dzięki ciociu Pati :buzki:
Busia to świnka chorowita, ciągle coś wymyśla, albo lubi podróże do dr Asi, bo nie ma miesiąca bez nowych ekscesów... Dobrze, że Pipi nie bierze z niej przykładu :pray: póki co (o dziwo) swoje 4 lata życia spędza na brojeniu (obgryza wszystko co ma w zasięgu zębów) i ciągłym zwiedzaniu pokoju :102: to żywe srebro :love:
a Busia tylko leży i choruje sobie... taka świnia z niej :roll:
Catarinha

Post autor: Catarinha »

Pati, a można coś na te "falbanki" zaradzić, jakoś to spowolnić czy zahamować? Zauważyłam niedawno coś takiego u naszego najstarszego prosiaka (4,5 roku). Przy czym nie widać po jego zachowaniu, żeby mu to przeszkadzało, powodowało ból albo coś. Skoro to częsta świnkowa przypadłość, to chyba nie trzeba od razu szukać specjalisty okulisty od gryzoni?

//koniec offtopu w wątku dziewczyn :D
patic6

Post autor: patic6 »

Catarinha pisze:Pati, a można coś na te "falbanki" zaradzić, jakoś to spowolnić czy zahamować? Zauważyłam niedawno coś takiego u naszego najstarszego prosiaka (4,5 roku). Przy czym nie widać po jego zachowaniu, żeby mu to przeszkadzało, powodowało ból albo coś. Skoro to częsta świnkowa przypadłość, to chyba nie trzeba od razu szukać specjalisty okulisty od gryzoni?

//koniec offtopu w wątku dziewczyn :D
Nie słyszałam żeby same odpryskowiaki się leczyło. U jednej z moich świnek prawdpopdobnie z ich powodu pojawiła się jaskra, która dawała się leczyć kropelkami (do końca życia była zakraplana). Aczkolwiek u okulisty z tym nie byłam, może coś by poradził :think: One rzadko dają objawy, częsciej świnka po prostu z tym żyje i ma się dobrze.
Catarinha

Dziękuję za odpowiedź :) czyli wystarczy obserwować świnkę, czy nie powoduje to innych przypadłości?
atka1966

no nie leczy się, bo nie ma jak :roll: świnka coraz to mniej widzi, aż może oślepnąć całkiem, a u Busi mogło to uciskać na jakąś żyłkę i dlatego może powstał ten wylew... :idontknow:
na razie bez zmian, oczko paskudnie wygląda, takie czarno - czerwone :sadness: ale mam nadzieję, że wróci do stanu poprzedniego i nie będzie powikłań... :pray:
Catarinha

Czyli to taka "choroba wieku starczego"... :(
Dużo zdrówka dla Busiastej! :fingerscrossed:
Tu-Tu

Post autor: Tu-Tu »

Ojeju...Biedna Busia.Buziaczki proszę przekazać :buzki:
Trzymam za zdróweczko :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
StokrotkaPn

Post autor: StokrotkaPn »

Dużo zdrówka Busiu :fingerscrossed:
Marta_K

Post autor: Marta_K »

Busiu zdrówka!

a co do falbanek w oku - to niekoniecznie u starszych mocno świnek... mój około 3 letni samiec też niestety coś takiego ma
atka1966

dzięki za kciuki :buzki:

na razie bez zmian :sadness: antybiotyk, krople zmniejszające ciśnienie w gałce ocznej, przeciwbólowe i tyle...
ale chyba mniej ją już boli, bo podaję od wczoraj już tylko raz dziennie Meloxidyl i nie stęka, więc moooże odrobinę mniej ją boli... :idontknow:

Busia dostała Metizol na nadczynność tarczycy, zobaczymy czy i kiedy coś pomoże, oby już nie chudła, bo waży zaledwie kilogram... :sadness:
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”