Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
andrelka1

Re: Suchy pokarm

Post autor: andrelka1 »

Mam problem, :idontknow: bo porównuję karmy beaphar i VL. Piszcie która (dokładnie) jest lepsza, tj. nie tuczy, ściera zęby, ma wit. C i ogólnie dobry skład. :help:
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

A wg Ciebie która lepsza?
Nie tuczy - ograniczenie granulatu
Ściera zęby - siano i gałązki
Ma witaminę C - warzywa i owoce (z tymi nie przesadzamy)
Ogólnie dobry skład? Każdy ma inne zdanie nt. tego.
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Z beaphar pewnie lepsza ta nature bo bezzbożowa. Ja nie daję granulatu...
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
Pandorzaste
Miejscowość: Kolbudy
Kontakt:

Post autor: Pandorzaste »

Moje wszystkie karmy olewały (często dosłownie :P ), aż do wypróbowania Brit Animals. Tę obie jedzą bardzo chętnie, ale oczywiście nie jest to podstawa ich wyżywienia :).
Femcia

Post autor: Femcia »

Moje świniaki wolą VL;) co do tuczenia... Misiek przytył i to sporo ale pewnie schudnie zaniedługo bo Leos go na spacery ciąga po całym domu i biegają jak powalone... do tego nie dają mi pracowac bo zjadaja moje rurki z papieru=.=
Tu-Tu

Post autor: Tu-Tu »

Mam pewien problem z karmą
Mój Stefan je tylko Vl CN
Niestety Kiko nienawidzi tej karmy i zje albo Vl CC albo Bunny Nature
Abi zje tylko karmę Vitakraft junior
Maciek nie wybrzydza.
Pomóżcie bo gdybym kupowała tyle karm to masakra :glowawmur:
Może znacie jakąś karmę ,która smakuje i jej nie wypróbowałam
Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
jolka
Wiceprezes ds. adopcyjnych
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jolka »

Tu-Tu wsypuj do miseczek jednolita karmę (ja swoje przestawiałam na CC i Brit) , zjedzą dobrze, nie to trudno. Karma nie jest najważniejsza, zwłaszcza teraz jak mamy tyle zieleniny w koło. Zresztą zaręczam Ci, świnie zobaczą, ze nie ma innej karmy, to zjedzą co dajesz ;)
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
Tu-Tu

Post autor: Tu-Tu »

Tak też zrobię.
MojProsiaczekTolek

Post autor: MojProsiaczekTolek »

Jakiś czas temu pytałam się tutaj czy polecacie karmę Beaphar Nature dla świnki morskiej. Ponieważ nie otrzymałam żadnej sensownej odpowiedzi, a należę do osób ciekawskich, postanowiłam sama się przekonać czy rzeczywiście 30 rodzai różnych traw i ziół da radę. Kupiłam więc na próbę najmniejsze opakowanie (chyba 250g, ale nie jestem pewna) za 14,50 zł. Przyjechałam do domu cała podekscytowana (jak to zawsze gdy kupuję coś czego nie znam) i otworzyłam opakowanie. Od razu wydobył się z paczki piękny zapach trawy i ziół (coś na wzór świeżo skoszonej trawy). Co mnie zdziwiło to fakt, że chrupki nie są małymi serduszkami tak jak można wnioskować po zdjęciu na opakowaniu, ale trzy-czterocentymetrowymi paluszkami o przekroju rzeczywiście serca. Wyciągnęłam jeden mniejszy chrupek i podałam z ciekawości Tolkowi. Tu wziął do pyszczka i zaczął się zajadać! :o Byłam dość zdziwiona, ale raczej pozytywnie, ponieważ Toluś nie lubi za bardzo nowości i raczej kiepski z niego tester. Jednak chrupka zjadł i rozglądał się w poszukiwaniu więcej. Następnego dnia zaczęłam stopniowo wprowadzać karmę do jego poprzedniej starej mieszanki (tu warto wspomnieć, że dotychczas karmiłam go mieszanką CC i CN, ponieważ są to ulubione karmy Tolka, a nie chce mi się za każdym razem stopniowo wprowadzać karmy którą Tu zna; opcja połączenia dwóch karm bardzo świniakowi smakuje ;) ). Nowy granulat znikał dość szybko i chętnie. Nigdzie nie widziałam powyrzucanych z miseczki granulek. Problem zaczął pojawiać się, gdy ilość nowej karmy zaczęła przerastać ilość starej mieszanki. Chrupki były jedzone mniej chętnie i zaczęły zalegać w miseczce, a tylko pojedyncze granulki starej karmy były wyjadane.

Spowodowane jest to na pewno tym, że Tolek myślał, że karma Beaphar Nature jest dodatkiem do starej karmy, ale żeby stanowiła dla niego karmę podstawową?! Co to to nie!

Podsumowując, chrupki karmy Beaphar Nature dla świnek morskich są twarde, nic się z nich nie sypie, ładnie pachną i mają ciekawy, dość nietypowy kształt, jednak raczej nie sprawdzą się jako pokarm podstawowy, ponieważ będą zapewne traktowane jako smakołyk (a już w szczególności u świnek, które dostają jako przegryzkę gryzaczki z HP czy inne ciasteczka [kupne jak i domowej roboty], a Tolek należy do tego typu osobników).

Naprawdę szkoda, ponieważ w karmie rzeczywiście znajduje się 30 różnych traw i ziół, a firma beaphar produkuje bardzo dobrej jakości karmy. Zakup zaliczam więc do udanego w połowie - karma Tolkowi smakuje, co jest na pewno plusem, jednak będę ją podawać jako smakołyk.
Moreni

Post autor: Moreni »

Moje Bephara nawet nie chciały jeść - ani Nature, ani Care +. Spróbowały po jednym chrupku i zostawiły z pogardą. Ale fakt, Nature bardzo ładnie pachnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”