Założyłam temat nie tutaj, więc robię nowy. Napisałam trochę chaotycznie,
Wszystko zdazylo się w nocy. Szłam dość póżno spać i jakos po północy chciałam dać świniakom smakołyk.
Yuki idąc po niego nagle się wywróciła. Nie uderzyła o nic tylko po,prostu upadła. Zauwazylam, że ma problemy z chodzeniem, równowagą i nogami, sztywnieją jakby i ona nad tym nie panuje. Kiedy już siadzie to siedzi, ale chodzenie wygląda okropnie.
Byłam dziś z rana u weterynarza. Zrobił USG i macał świnkę, na USG wyszło, że stan zapalny i brzuch bardzo opuchnięty. Od tego też może mieć problemy. równowaga, bo świnki są mało stabilne. (to jego słowa)
Yuki dostała sterydy i przeciwbólowe, jesli się nie polepszy jutro mam wrócić.
Poza problemam z poruszaniem się, świnka ma apetyt i chce jeść, jednak ma problemy z gryzieniem. Plaster Ogórka zjadła mi z ręki, pogniecionego przeze mnie. Pije samodzielnie.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Problemy z chodzeniem, równowagą. Wygląda to strasznie!
Moderator: Dzima
Re: Problemy z chodzeniem, równowagą. Wygląda to strasznie!
Dodam jeszcze, że poprzedniego dnia ani wcześniej nie było jakichkolwiek sygnałów w bobkach lub w zachowaniu. Bobki nawet teraz są normalne.
Świnka wyraźnie ma apetyt ale ma problem z karmą.
Świnka wyraźnie ma apetyt ale ma problem z karmą.
- Monalisa
- Miejscowość: Poznań
- Kontakt:
Nie ma co czekać tylko trzeba do weterynarza od gryzoni. To może być problem neurologiczny.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Byłam i to u takiego wielokrotnie polecanego tu na forum.
tez tak myślałam, ale diagnoza okazała się jaka okazała. Tak jak napisałam.
Świnka aktualnie ma.się nieco lepiej. Chodzi chociaż powoli i kiwajac się na boki. Samodzielnie je i pije. Jednak wygląda nadal smutno weterynarz kazał jutro wrócić jeśli się nie poprawi.
Czy ktoś miał podobny problem?
tez tak myślałam, ale diagnoza okazała się jaka okazała. Tak jak napisałam.
Świnka aktualnie ma.się nieco lepiej. Chodzi chociaż powoli i kiwajac się na boki. Samodzielnie je i pije. Jednak wygląda nadal smutno weterynarz kazał jutro wrócić jeśli się nie poprawi.
Czy ktoś miał podobny problem?
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Co można brać pod uwagę:
-udar
-zapalenie ucha środkowego
- e.cuniculi
Teraz kwestia różnicowania i badania, co mu dolega.
Jeżeli to udar, to przy podłożeniu ręki pod brzuch głowa śwince bezwładnie leci do przodu i dołu. To główny objaw. Na to rady za bardzo nie ma. Steryd + leki rozrzedzające ewentualne skrzepy.
Zapalenie ucha środkowego powinno wyjść w morfologii, jako stan zapalny. Do tego może sączyć się ropa z ucha, świnka może mieć przekrzywioną główkę, potrząsać nią nerwowo.
E.cuniculi - raczej odpada, bo chyba królików nie masz.
-udar
-zapalenie ucha środkowego
- e.cuniculi
Teraz kwestia różnicowania i badania, co mu dolega.
Jeżeli to udar, to przy podłożeniu ręki pod brzuch głowa śwince bezwładnie leci do przodu i dołu. To główny objaw. Na to rady za bardzo nie ma. Steryd + leki rozrzedzające ewentualne skrzepy.
Zapalenie ucha środkowego powinno wyjść w morfologii, jako stan zapalny. Do tego może sączyć się ropa z ucha, świnka może mieć przekrzywioną główkę, potrząsać nią nerwowo.
E.cuniculi - raczej odpada, bo chyba królików nie masz.
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Jakieś ropomacicze w tym brzuchu? Ale czemu problemy neurologiczne? Chyba że zrobiło się jakieś zapalenie uogólnione?
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Bezyl http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... 90#p302690 zachowuje sie podobnie - już od roku... przyczyną jest prawdopodobnie niedoleczone zapalenie ucha środkowego.