Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: Lilith88 »

One "linieją" na początku, później trochę też ale to już bardzo małe ilości, są cięte z dużych rolek (bądź też może sama docinałaś do wielkości klatki) i te brzegi gdzie były cięte też się lekko strzępią na początku, jak już wypadnie wszystko co zostało naruszone w trakcie cięcia to powinno być dużo lepiej.
zoshha

Post autor: zoshha »

Uffff, to dobrze. Bo już się bałam, że 3 miesiące i z nowiuśkiego dry bed'u zostaną tylko paski antypoślizgowe 8-)
evyn_life

Post autor: evyn_life »

A co sądzicie o żwirku bentonitowym ? Też się nadaje, czy lepiej pozostać przy uniwersalnym drewnianym ?
my-joy

Post autor: my-joy »

Czytam własnie o tym bentonicie. Wyprodukowany z gliny, hmmmm... Czy ja wiem, może ew. pod dry bed, ale chyba pod nic innego. Ani tym bardziej jako bezpośrednie podłoże z którym styka się świnka. Nawet spod maty takie granulki mogłyby sie przedostać. Wszędzie jest napisane, że to żwirek do kuwety dla kota, a kot wiadomo żwirku nie żre. Przynajmniej większość ( mojej kocicy się zdarzyło, ale ona ogólnie mówiąc jest "inna" :lol: ). Natomiast każde prosię musi wszystkiego spróbować i co by było gdyby nażarło się takiej gliny?? Jak pogryzie trociny czy pellet to nic złego, naturalna celuloza. A w dodatku wszędzie piszą, że ten bentonit ma zapach dziecięcego pudru, więc to chemia na całego. Ja na pewno nie zaryzykowałabym z takim podłożem dla świniaka.
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Ja nie próbowałabym nawet pod drybed - świnia może wejść pod, więc i tak ryzyko zjedzenia jest spore.
my-joy

Post autor: my-joy »

No dokładnie. Ja nie używam dry bedów więc nie wiem jak ściśle zasłaniają podłoże. Ale fakt - mój drugi prosiak uwielbia włazić pod wszystko, przeciskać się i przepychać. Róża za to próbuje wszystkiego co jest na jej drodze i obgryza wszystko co gumowe, foliowe i z pianki ( kocha dopaść moje klapki ). Dlatego nie dałabym im niczego co nie jest naturalne jako podłoże. A taka glina w żołądku świniaka to niezły beton zapewne. Niech sobie do niej sikają kocury, świniakom tego nie dajemy.
evyn_life

Post autor: evyn_life »

Dzięki wielkie ;)
Właśnie dostałam taki i nie wiedziałam co z nim zrobić za bardzo .... Poszukam jakiegoś kota żeby go obdarować :prezent:
4prośki

Post autor: 4prośki »

Witam wszystkich :) Moje prosiaki mają na stałe klatkę połączoną z wybiegiem 1x2m. Na takiej powierzchni wszelkie żwirki odpadają :( Od dwóch lat zarówno na wybiegu jak i w klatce stosuję następujące podłoże: podkłady higieniczne a na to zwykła czarna agrowłóknina. Naprawdę polecam takie połączenie, podkłady świetnie wchłaniają mocz, a agrowłóknina zabezpiecza przed ich zjedzeniem przez świnki. Poza tym bez problemu można z niej zmieść świńskie bobki ;) i jest na tyle zwarta, że nie ma ryzyka zaczepienia pazurków. Jeśli w rogach ustawi się coś ciężkiego np. ceramiczną miseczkę, domek itp. to nie ma problemu z wchodzeniem pod nią świnek. Żaden z moich prosiaków nie wpadł jeszcze na pomysł choćby nadgryzienia włókniny. Polecam takie połączenie, szczególnie na większe powierzchnie :)
Co do żwirków bentonitowych to nawet jeśli świnki ich nie zjedzą to problemem jest też to, że one są mocno pylące i mogły by spowodować poważny problem z układem oddechowym nawet gdyby świnki były grzeczne ;) i ich nie jadły.
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

4prośkia jak tą agrowłókninę myjesz/pierzesz? to sztywne jest? można do pralki wrzucić?
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”