Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
One "linieją" na początku, później trochę też ale to już bardzo małe ilości, są cięte z dużych rolek (bądź też może sama docinałaś do wielkości klatki) i te brzegi gdzie były cięte też się lekko strzępią na początku, jak już wypadnie wszystko co zostało naruszone w trakcie cięcia to powinno być dużo lepiej.
Uffff, to dobrze. Bo już się bałam, że 3 miesiące i z nowiuśkiego dry bed'u zostaną tylko paski antypoślizgowe 

- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Nie, nie, na pewno nie 

A co sądzicie o żwirku bentonitowym ? Też się nadaje, czy lepiej pozostać przy uniwersalnym drewnianym ?
Czytam własnie o tym bentonicie. Wyprodukowany z gliny, hmmmm... Czy ja wiem, może ew. pod dry bed, ale chyba pod nic innego. Ani tym bardziej jako bezpośrednie podłoże z którym styka się świnka. Nawet spod maty takie granulki mogłyby sie przedostać. Wszędzie jest napisane, że to żwirek do kuwety dla kota, a kot wiadomo żwirku nie żre. Przynajmniej większość ( mojej kocicy się zdarzyło, ale ona ogólnie mówiąc jest "inna"
). Natomiast każde prosię musi wszystkiego spróbować i co by było gdyby nażarło się takiej gliny?? Jak pogryzie trociny czy pellet to nic złego, naturalna celuloza. A w dodatku wszędzie piszą, że ten bentonit ma zapach dziecięcego pudru, więc to chemia na całego. Ja na pewno nie zaryzykowałabym z takim podłożem dla świniaka.

Ja nie próbowałabym nawet pod drybed - świnia może wejść pod, więc i tak ryzyko zjedzenia jest spore.
No dokładnie. Ja nie używam dry bedów więc nie wiem jak ściśle zasłaniają podłoże. Ale fakt - mój drugi prosiak uwielbia włazić pod wszystko, przeciskać się i przepychać. Róża za to próbuje wszystkiego co jest na jej drodze i obgryza wszystko co gumowe, foliowe i z pianki ( kocha dopaść moje klapki ). Dlatego nie dałabym im niczego co nie jest naturalne jako podłoże. A taka glina w żołądku świniaka to niezły beton zapewne. Niech sobie do niej sikają kocury, świniakom tego nie dajemy.
Dzięki wielkie
Właśnie dostałam taki i nie wiedziałam co z nim zrobić za bardzo .... Poszukam jakiegoś kota żeby go obdarować

Właśnie dostałam taki i nie wiedziałam co z nim zrobić za bardzo .... Poszukam jakiegoś kota żeby go obdarować

Witam wszystkich
Moje prosiaki mają na stałe klatkę połączoną z wybiegiem 1x2m. Na takiej powierzchni wszelkie żwirki odpadają
Od dwóch lat zarówno na wybiegu jak i w klatce stosuję następujące podłoże: podkłady higieniczne a na to zwykła czarna agrowłóknina. Naprawdę polecam takie połączenie, podkłady świetnie wchłaniają mocz, a agrowłóknina zabezpiecza przed ich zjedzeniem przez świnki. Poza tym bez problemu można z niej zmieść świńskie bobki
i jest na tyle zwarta, że nie ma ryzyka zaczepienia pazurków. Jeśli w rogach ustawi się coś ciężkiego np. ceramiczną miseczkę, domek itp. to nie ma problemu z wchodzeniem pod nią świnek. Żaden z moich prosiaków nie wpadł jeszcze na pomysł choćby nadgryzienia włókniny. Polecam takie połączenie, szczególnie na większe powierzchnie 
Co do żwirków bentonitowych to nawet jeśli świnki ich nie zjedzą to problemem jest też to, że one są mocno pylące i mogły by spowodować poważny problem z układem oddechowym nawet gdyby świnki były grzeczne
i ich nie jadły.

Co do żwirków bentonitowych to nawet jeśli świnki ich nie zjedzą to problemem jest też to, że one są mocno pylące i mogły by spowodować poważny problem z układem oddechowym nawet gdyby świnki były grzeczne

- dortezka
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
4prośkia jak tą agrowłókninę myjesz/pierzesz? to sztywne jest? można do pralki wrzucić?
Wątek moich Pipulek: 
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215

http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy