✰Wojownicy Lilith✰ czteroświń(pięcio?)+kociu dwupak+tymczasy

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
paprykarz

Re: ✰Wojownicy: Geronimo,Tasman,Onyx i Wiewiórek✰chory Tasie

Post autor: paprykarz »

Lilith - ale ja nie gwarantuję, że rozszyfrowałam dobrze. Zapytaj weta przy następnej wizycie.
elwen
Miejscowość: skierniewice
Kontakt:

Post autor: elwen »

Przy antybiotyku podanym doustnie odczekuje się z probiotykiem. Czy ta zasada dotyczy też podania podskórnego? Piszę o tym bo paprykarz rzuciła nazwą enroxil.
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Nana właśnie problem w tym, że ja mu wkładam głębiej od boku pod zęby cały dzióbek strzykawki, bo inaczej się nie da a on tak memli językiem, że wszystko wypada ale właśnie zjadł pięknie więc chyba jest jakaś poprawa skoro w ogóle chce jeść :) no i boby malutkie ale za to dużo ładniejsze, poza rozmiarem prawidłowe :jupi:

Wiem, wiem Agnieszka dopytam :)

Pani weterynarz nic nie mówiła kiedy mam dawać probiotyk, powiedziała tylko, że po trochu codziennie, więc chyba nie ma żadnych takich wskazań.

Zwariuje z tymi moimi rozrabiakami. Gery z Wiewiórkiem biegają po pokoju, więc Onyx zamknięty w klatce a Tasiek ze mną w łóżku i karmię go dalej po trochu. Gery krzyczy i gryzie klatkę Onyxa a ten się schował pod podwieszanym domkiem żeby mieć spokój, Wiewiórek biega za Gerym i go we wszystkim naśladuje (jak nastolatek co wpadł w złe towarzystwo :levitation: ) a Tasiek co na to? Taki biedny taki bezsilny a podniósł się i zgrzyta.. to mu powiedziałam żeby zamiast na zgrzytanie zużył tą energię na jedzenie! Jakby trochę posłuchał :D
ANYA

Post autor: ANYA »

Super ze Tasiek cos zjadl. Sprobuj dac mu rozgniecionego banana (moje swinie uwielbiaja)
Rozmiarem bobkow sie teraz nie przejmuj - wazne ze w ogole sa.
Duzo zdrowka dla Taska :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Lilith moze zrob wyrazna fote tej ranki...wydlubalas juz ten strupek? Moze lekko wycisnac?
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Strupek siedzi w środku, a wygląda to tak
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jutro chyba po prostu zadzwonię do pani weterynarz i może jej wyślę zdjęcie na maila czy tel. może coś powie a jak nie to będzie trzeba szybciej jechać niż w piątek :idontknow: Wczoraj wieczorem jeszcze mi się udało rozmoczyć i trochę popłukać a już było dookoła takie twarde, próbowałam wyciskać ale tylko krew leciała.
ANYA

Post autor: ANYA »

Zdezynfektuj ta ranke i naloz duzo gestego zelu zeby nie zasychalo. W sumie tragicznie to nie wyglada, Alfie mial o wiele gorsza rane po kaszaku. Tez dziure. Wlasnie odkazalam mu, smarowalam mu plynem ktory sie pieni a na to zel.
Awatar użytkownika
jolka
Wiceprezes ds. adopcyjnych
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jolka »

kciukam cały czas za Tasieńka. I bedzie dobrze to pewne :fingerscrossed:
dla skarbusia :buzki:
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Enroxil, czyli enrofloksacyna, z rapideksonem, to typowa mieszanka, jaką weterynarze serwują świnkom morskim przy wszystkich ranach. Antybiotyk ze sterydem, żeby ułatwić gojenie.
Buscopan to środek rozkurczowy, może miał zadziałać przeciwbólowo?
Miłasia
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: Miłasia »

Dla Tasieńka bardzo dużo :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

ANYA dezynfekuje cały czas tylko coś mi się wydaje, że po strupie to trochę bez sensu. Tam w środku zaschło i nie ma jak wydłubać, miałam lać rivanolem do środka ale nie mam jak a o żelu mi weterynarz nie powiedziała tu mi Lubię napisała ale już było zaschnięte ehh.. Teraz dziura jest dużo mniejsza, bo na początku była ogromna, ściągnęła się jakby, tyle, że to niedobrze, bo przez to dłubać się w niej nie da. Chyba, że żel rozpuści strup?

Kimera on był zatruty penicyliną i aż było po nim widać, że ma skurcz brzuszka, cały był skulony, zamiast normalnie chodzić skakał tylnymi łapkami z taką skuloną dupką.. biedak.. więc rozkurczowy na pewno dlatego. Generalnie ugryzienie nie spowodowało jego złego samopoczucia, bo dopiero po penicylinie zaczął słabnąć i nie jeść.

Tasiek je zdecydowanie więcej, wciągnął 8ml na raz i nie pluł wcale, jest lepiej, niech je to z resztą sobie poradzimy jakoś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”