Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilościach?
Moderator: pastuszek
Re: Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilości
Żadna ze wszystkich świnek, które miałam nigdy nie ruszyła kolby, ani nawet nie skubnęła. 

- pauli
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
a moje rąbią kukurydzę bez marudzenia
jak pierwszy raz im dałam pół kolby samej, bez liści, to rano nie mogłam doszukać się tego rdzenia.. wrąbały całość 

- martu.ha
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
moje bardzo lubią, ale tylko świeżą. suszone płatki trochę wyjadają, ale całych suszonych ziaren już nie - za twarde
Natomiast świeże młode gałązki wierzby - mniam! (byle nie za dużo, wiadomo, co za dużo to niezdrowo)
Natomiast świeże młode gałązki wierzby - mniam! (byle nie za dużo, wiadomo, co za dużo to niezdrowo)
Mój też wcina świeżą kukurydzę, aż mu się uszka trzęsą, za to suszonej nie rusza 

Czy prosiaczki mogą jeść liście od rzodkiewki? 

- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Mogą, ludzie zresztą też. Bardzo smaczne.
ja swojej śwince daje raz na jakis czas do zjedzenia kawałek chleba lub bułki. Powoduje to ścieranie ząbków jeśli są za długie, szczególnie siekacze. Tylko pieczywo musi być niezbyt świeże, troche twarde.
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Świnką nie daje się pieczywa, zakwasza ono żołądek, dodatkowo zapycha go niepotrzebnie, a zębów ponoć wcale nie ściera bo rozmięka pod wpływem śliny. Na ścieranie ząbków świnki mają sianko i mogą też dostawać gałązki drzew owocowych.
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
Zęby ścierają też na granulacieLilith88 pisze:Świnką nie daje się pieczywa, zakwasza ono żołądek, dodatkowo zapycha go niepotrzebnie, a zębów ponoć wcale nie ściera bo rozmięka pod wpływem śliny. Na ścieranie ząbków świnki mają sianko i mogą też dostawać gałązki drzew owocowych.

A dokładnie informacje o pieczywie znajdują się tutaj: http://www.forum.swinkimorskie.eu/SPSM/ ... Itemid=112
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Aż przeczytałam z ciekawości i na szczęście mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że moje prosiaki nie dostają żadnych niepożądanych pokarmów, no może poza tym, że dostały kiedyś po winogronie ale nie bardzo chciały jeść
a szkoda, bo Geremu przydałoby się trochę tuczącego cukru
Wydaje mi się, że wystarczy trochę inteligencji i wie się co można dać zwierzakowi a co nie, bo przecież taki chleb u człowieka też wywołuje często skutki nie pożądane w tym choćby zgagę, poza tym przecież je się go tak samo jak ziemniaki aby równoważyć tłuszcz i zapchać żołądek, więc po co podawać te produkty gryzoniom skoro te nie spożywają tłuszczy?

Wydaje mi się, że wystarczy trochę inteligencji i wie się co można dać zwierzakowi a co nie, bo przecież taki chleb u człowieka też wywołuje często skutki nie pożądane w tym choćby zgagę, poza tym przecież je się go tak samo jak ziemniaki aby równoważyć tłuszcz i zapchać żołądek, więc po co podawać te produkty gryzoniom skoro te nie spożywają tłuszczy?