Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilościach?

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Nikodemcio

Re: Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilości

Post autor: Nikodemcio »

Żadna ze wszystkich świnek, które miałam nigdy nie ruszyła kolby, ani nawet nie skubnęła. :)
Awatar użytkownika
pauli
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: pauli »

a moje rąbią kukurydzę bez marudzenia :) jak pierwszy raz im dałam pół kolby samej, bez liści, to rano nie mogłam doszukać się tego rdzenia.. wrąbały całość :102:
Obrazek
Awatar użytkownika
martu.ha
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

moje bardzo lubią, ale tylko świeżą. suszone płatki trochę wyjadają, ale całych suszonych ziaren już nie - za twarde

Natomiast świeże młode gałązki wierzby - mniam! (byle nie za dużo, wiadomo, co za dużo to niezdrowo)
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Mój też wcina świeżą kukurydzę, aż mu się uszka trzęsą, za to suszonej nie rusza ;)
aggiemica

Post autor: aggiemica »

Czy prosiaczki mogą jeść liście od rzodkiewki? ;)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Mogą, ludzie zresztą też. Bardzo smaczne.
swinka123

Post autor: swinka123 »

ja swojej śwince daje raz na jakis czas do zjedzenia kawałek chleba lub bułki. Powoduje to ścieranie ząbków jeśli są za długie, szczególnie siekacze. Tylko pieczywo musi być niezbyt świeże, troche twarde.
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Świnką nie daje się pieczywa, zakwasza ono żołądek, dodatkowo zapycha go niepotrzebnie, a zębów ponoć wcale nie ściera bo rozmięka pod wpływem śliny. Na ścieranie ząbków świnki mają sianko i mogą też dostawać gałązki drzew owocowych.
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Lilith88 pisze:Świnką nie daje się pieczywa, zakwasza ono żołądek, dodatkowo zapycha go niepotrzebnie, a zębów ponoć wcale nie ściera bo rozmięka pod wpływem śliny. Na ścieranie ząbków świnki mają sianko i mogą też dostawać gałązki drzew owocowych.
Zęby ścierają też na granulacie :)

A dokładnie informacje o pieczywie znajdują się tutaj: http://www.forum.swinkimorskie.eu/SPSM/ ... Itemid=112
Obrazek
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Aż przeczytałam z ciekawości i na szczęście mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że moje prosiaki nie dostają żadnych niepożądanych pokarmów, no może poza tym, że dostały kiedyś po winogronie ale nie bardzo chciały jeść ;) a szkoda, bo Geremu przydałoby się trochę tuczącego cukru :D

Wydaje mi się, że wystarczy trochę inteligencji i wie się co można dać zwierzakowi a co nie, bo przecież taki chleb u człowieka też wywołuje często skutki nie pożądane w tym choćby zgagę, poza tym przecież je się go tak samo jak ziemniaki aby równoważyć tłuszcz i zapchać żołądek, więc po co podawać te produkty gryzoniom skoro te nie spożywają tłuszczy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”