Psy

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
shoti1910

Re: Psy

Post autor: shoti1910 »

Jeśli chodzi o dysplazje, zwyrodnienia stawów i inne takie rzeczy ja muszę Wam polecić szalenie skuteczną kuracje. Nie wiem czemu tak mało weterynarzy ją stosuje, być może nie wpadło im to do głowy. Owa kuracja to tzw blokada sterydowa. Polega ona na tym by podać steryd (Dexafort) 3 razy w cyklach. Pierwsza iniekcja, po 6-7 dniach druga, a po 7-8 dniach trzecia. Wielu psom moich znajomych to pomogło! Suka owczarka niemieckiego, która już prawie nie chodziła, a nie biegała spokojnie od dwóch lat po tej blokadzie do tej pory biega(!) po schodach! A minęło już parę miesięcy. Takich przykładów mogę podać kilka. Polega to na tym, że steryd nie działa typowo przeciwbólowo, ale przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, dzięki czemu bardzo szybko schodzi obrzęk ze stawu dzięki czemu pies nie odczuwa bólu i dyskomfortu. Dexafort dodatkowo ma bardzo szerokie spektrum działania dzięki czemu jeśli pies ma np. jakieś guzy to bardzo możliwe, iż się one zmniejszą lub nawet całkowicie wchłoną (w tym celu można też podać dodatkowo antybiotyk przykładowo Shotapen). To tyle o stawach.

Ja natomiast mam inny problem z psem. Cierpi on na silny lęk separacyjny. Czytałam o tym dużo, wiem mniej więcej co robić jednak średnio to wszystko działa. Nawet kiedy pies nie zostanie sam w domu, a ja wyjdę to wyje i zaczął niszczyć. Sąsiedzi mi się zaczynają skarżyć i boję się, że właściciel wywali mnie z mieszkania. Może doradzicie coś oprócz męczących spacerów przed moim wyjściem, ograniczoną dawką czułości, zostawianiem zabawek itd? Robię też tak, że wychodzę i wracam jak przestaje wyć. Niestety jest on bardzo mądrym psem i przecież wie, że ja stoję jak debil na klatce i wracam jak przestanie wyć, szybko to wychwycił, chodzi jednak o to by nie wył jak idę na uczelnie, a nie stoję na klatce.
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Moja mama miała terapię blokadami sterydowymi. Okropne uczucie kiedy blokada puszcza. Nie wiem czy zgodziłabym się na taką terapię u psa.

Co do lęku, ja z Tobym już powoli posuwamy się do przodu. Na początku drapał drzwi, wył i sikał. Zostało sikanie. Na początku tylko wychodziłam za drzwi, potem znikałam na 2, 5, 10, 15 minut. Tak jakoś u nas się udało.
Obrazek
shoti1910

Tak też próbujemy...
Co do sikania to to jest pies z podwórka to na początku w ogóle nie mógł zrozumieć dlaczego niby nie można sikać w domu, a w kojcu było można. Ale już jakiś czas nie sika (tfu, tfu ;) ) Ale dziękuję.
Nie wiem jakie uczucie kiedy puszcza, ale sam steryd działa tydzień, a psy biegają już ho, ho. Zawsze można później dać Cimalgex lub ponowić blokadę.
a tu moje maleństwo na kolankach
Obrazek
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Kontakt:

On wybitnie sika podczas silnego stresu, tzn. kiedy zostaje całkiem sam. Myślałam że jako pies po schronisku będzie miał większe problemy z zachowaniem czystości w domu. Ale na szczęście przy mnie nie sika. :tired: Z lękiem to różnie bywa. Raz szybko pies zapomni a drugi raz...
Z tą blokadą to nie wiem, musiałabym dostać 100% pewności że psa nie będzie bolało.

Widać jakie maleństwo :love:

Mojemu musiałam kupić ciuch bo marznął przy -11 :roll: Podszerstek to on ma znikomy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
shoti1910

Bardzo ładny kubraczek :love: i piesek :love:
Jednak ja jestem zdania, że zwierzaki (nawet łyse) mają takie krążenie, że raczej ciężko im zmarznąć jeśli nie ma przeciągu.
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Kontakt:

To jest typ mocno spacerowego psa. Ale jak zaczęło być naprawdę zimno i wietrznie to po 5 minutach ciągnął do domu, kulił się i robił się niesforny. Po ubraniu go problem znikł :idontknow: No ale jak ja mam w domu +22 stopnie a on ze mną pod kołdrą śpi... :lol: Widocznie lubi ciepło, ważne że mu wygodnie. Ja nigdy nie kupowałam ubrań dla psów ale ten typ wybitnie mnie zmusił :roll:
Obrazek
hanel3

Post autor: hanel3 »

No niestety w wieku 14 lat to nie tylko stawy siadają ale również dochodzą do tego inne dolegliwości(niedoczynność tarczycy, hipercholesterolemia , a także choroby wątroby) także bezkarne faszerowanie lekami zarówno doustnymi jak i w postaci injekcji mamy już za sobą ( podajemy gdy jest juz bardzo źle) a oprócz w/w materaca psina dostaje lek homeopatyczny arnicę montanę i oczywiście preparaty w postaci suplementów :ok:
shoti1910

Proszę o wszystkie argumenty jakie przyjdą Wam do głowy, żeby nie brać drugiego psa! Błagam Was, ratujcie mój durny łeb!
Na pewno będzie szczał w domu, na pewno Ikar będzie zazdrosny, na pewno będzie niszczył, na pewno będzie agresywny, oglądam szelki na allegro, na pewno nie będzie słuchał, pomocy :( !
Talia

Post autor: Talia »

A mój starszy piesek, ze zdrowymi stawami (całe szczęście) śpi na swoim pięknym posłanku z TK Maxa. Ale kiedy nikogo nie ma zajmuje kanapę w salonie lub poduszkę mamy. Nawet już jej nie jest głupio jak po powrocie ktoś jej się zapyta "spałaś na łóżku?". Robi wtedy swój szyderczy uśmiech typu "spałam, to spałam, na ch*j drążysz temat" :szczerbaty: Niby wie, że nie może, ale jest już zbyt poważanym pieskiem w rodzinie żeby przejmować się złością pani.

Za to młodsza prezentuje się obecnie tak:
Obrazek

Mina może sugerować niewielką trisomie
Talia

Post autor: Talia »

shoti1910 pisze:Proszę o wszystkie argumenty jakie przyjdą Wam do głowy, żeby nie brać drugiego psa! Błagam Was, ratujcie mój durny łeb!
Na pewno będzie szczał w domu, na pewno Ikar będzie zazdrosny, na pewno będzie niszczył, na pewno będzie agresywny, oglądam szelki na allegro, na pewno nie będzie słuchał, pomocy :( !
Mam idealny argument!
Co jest lepsze od dwóch psów?

Trzy psy :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”