Łączenie świnek

ODPOWIEDZ
ProsiaczkoLub

Re: Łączenie świnek

Post autor: ProsiaczkoLub »

Fajnie, że się obyło bez walk :)
No i zagrodo-klatka jest świetna!
Ann_Eri

Post autor: Ann_Eri »

Przygarnęłam ostatnio świnkowego maluszka do towarzystwa dla mojej Eri. Problem w tym, że mała Mari jest naprawdę malutka, jutro będzie miała dopiero 7 tygodni, ogólnie puchata kruszynka z niej, same kosteczki i masa futra. Początkowo mała mieszkała w otwartej kuwecie od transportera, spotykały się z Eri tylko na wybiegu. Z tym nie było problemu, nie było gryzienia, straszenia, tylko obwąchiwanie tyłeczków. Eri ma jakieś 4-5 miesięcy, ale jest wyjątkowo wyrośnięta :roll: problem polega na tym, że mała nauczyła się sama wyłazić z transporterka :shock: i musiały trafić razem do klatki, nie chciałam trzymać małej w zamknięciu. W związku z tym mam pytanie, czy małej Eri może jakoś w tej klatce "zaszkodzić"? Chodzi mi o to, że to prawdziwa wielka świnia, jak wieczorem urządza harce po klatce to nieważne, czy miska, kuweta czy inna świnka, wszystko stratuje na swojej drodze, a zawartość kuwety i miseczek lata w powietrzu. Pytanie czy może jakoś zaszkodzić tej kruszynie, już parę razy prawie ją zadeptała...
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Ja mam co prawda Alvina w trakcie leczenia, ale jak wyzdrowieje to jeszcze go nie łączę z moimi bo waży kg mniej niż oni. Albert waży kilo 400!
Ann_Eri

kleymore pisze:Albert waży kilo 400!
To Eri obecnie ok. 900g, ale Mari jest wielkości dorosłego chomika syryjskiego ;) w takim wypadku lepiej, żeby małą przetrzymać jeszcze w transporterze?
kleymore
Kontakt:

Wszystko zależy od charakteru Twoich świnek. Moje lubią dominować i skakać, a wtedy zrobiłyby krzywdę.
Ann_Eri

Oprócz wieczornych i porannych szaleństw jest w miarę spokojnie, także może je już tak zostawię razem, skoro do siebie przywykły... Mała nawet w zaskakującym tempie podłapała do czego służy kuweta! Mądry świniak, oby tak dalej.

Dziękuję za odpowiedź, może będę choć trochę o nią spokojniejsza, bo to moje pierwsze łączenie świnek i trochę się tego obawiałam, ale to chyba jak każdy...
natis90

Post autor: natis90 »

Witam,

potrzebuje pomocy bo chyba się załamie jak sytuacja będzie tak wyglądała dalej :(

Połtora tygodnia temu zmarła moja ukochana świnka Zuzia, która miała 6,5 roku :( Po prostu zasnęła i już sie nie obudziła...

Tego samego dnia moja mama kupiła nam Toffi - świnka bardzo szybko się zaklimatyzowała i jest naprawde pociszna :love:

10 czerwca kupilismy duuuza klatke i drugiego prosia też dziewczynkę - Choco. Oby dwie dziewczynki maja 3 miesiące.

Wydawało się, że wszystko jest ok - niestety ja jestem przerażona po prostu :cry: Dzisiaj Toffi cały czas płacze jak tylko podchodzi do niej Choco - ona cały czas biega za nią i terkocze dziwnie i potrząsa tak kuperkiem i próbuje dotykać dupki Toffi... Dzieje sie to zarowno w klatce jak i na wybiegu

Jestem już skrajnie wykończona słuchaniem tego terkotania Choco i płaczu Toffi - nie rozumiem do końca co sie dzieje między nimi. Czy to włąsnie to ustalanie kto jest ważniejszy? Czy Choco chce Toffi ugryzc, ze tak za nia biega?

Co robic? Czy mam reagowac? Czy te dzwieki to zwiastuja, ze swinka chce pogryzc druga? :idontknow:
Awatar użytkownika
gren
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: gren »

U mnie podczas drugiego łączenia sytuacja była taka sama. Myślę że świnka, która biega za druga i turkocze po prostu ma ruję. jeszcze ze 2 dni i powinien być spokój. Gdyby świnki miały się pogryźć na pewno już by tak się stało.
Hmyyy... A czy jesteś pewna, że obydwie świnki są samiczkami?
Dawna grenouille ;)
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

grenouille pisze:
Hmyyy... A czy jesteś pewna, że obydwie świnki są samiczkami?
No właśnie! Bo argument, że "pani w zoologu tak powiedziała" to nie argument :roll: lepiej najpierw udaj się do weterynarza, a następnie łącz. Takie zachowanie wskazuje na ruję, za chwilę nastąpi zamiana ról :lol:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
kleymore
Kontakt:

grenouille pisze:U mnie podczas drugiego łączenia sytuacja była taka sama. Myślę że świnka, która biega za druga i turkocze po prostu ma ruję.
Nie jest powiedziane, że ma ruję. Ja mam sześciopak prosiów i mogę powiedzieć, że samiczki tak samo dominują się jak samce.

Gdy łączyłam Aishkę i Agatkę to Aishka była uległa i nadstawiała kuper, Agatka ją lizała, cały czas zaglądała do pyska, gmerała pod kuprem. Mała się darła i panikowała, a Agatka nie robiła krzywdy, była po prostu upierdliwa.
A u chłopaków to jak u chłopaków :D

Edit: Chociaż przyznam, że drugie łączenie udało się właśnie przy rujce. Dziewczyny po prostu nieświadomie się zdominowały i skończyło się fukanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łączenie świnek morskich”