Picie, woda, poidełka- dyskusje o wszystkim co dotyczy picia

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Katrin86

Re: Picie, woda, poidełka- dyskusje o wszystkim co dotyczy p

Post autor: Katrin86 »

hmm, ja z poidłem nie mam takich problemów.
rurki metalowej nie da się wyciągnąć, ale patyczkiem do uszu da się umyć, może mnie skarcicie, ale myję płynem do naczyń i płuczę porządnie.
nela_1994

Post autor: nela_1994 »

No to i ja dam swoją wersję. U mnie sprawdziło się płukanie poidełko wodą i ziarenkami ryżu :) Poidełko wygląda jak nowe :)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Glony w buteleczkach rosną na potęgę w słońcu. Można więc odebrać im to światło i owinąć poidełko ciemnym papierem.
Na mycie poidełek są różne patenty, jak komu wygodniej - ryż, sól, łańcuszek, szczoteczka do mycia małych butelek.
Catarinha

Post autor: Catarinha »

A ja wreszcie odkryłam, skąd się to paskudztwo bierze!
Bo świniaki nie mogą pić jak cywilizowane futrzaki, języczkiem, tylko całą rurkę sobie wkładają do gardła! :lol: I resztki jedzenia, które mają na zębach, wlatują do środka, tworząc radosną cywilizację... no co za świnie!
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Świnki to świnie i flejtuchy, niestety. Sikają do misek i plują do poidełek :)
Catarinha

Post autor: Catarinha »

Samo sikanie do misek to pół biedy... Ptysiek kiedyś najpierw nabobczył, a potem nasikał, z czego utworzyło się piękne błotko! A taki piękniś z niego! :lol:

Z tym zaciemnianiem będę musiała spróbować, ale skoro glony nie robią się tak same z siebie, tylko z resztek jedzenia, to nie wiem czy pomoże.
Nejvii

Post autor: Nejvii »

Glony można wytępić octem. Powierzchnia w ten sposób odkażona przynajmniej przez jakiś czas zieleniny nie będzie łapała, a co ważniejsze nie jest to niebezpieczne dla prosiaka (jak niektóre środki na gloniska).
tu&ja

Post autor: tu&ja »

Jaką wodę podajecie świnkom?
Mieszkam na Śląsku, kranówy nie piję tutaj /w górach mi się zdarza :-)/, synkowi też nie daję - pijemy filtrowaną przegotowaną albo mineralkę. A jaka lepsza dla świnek?
Jeśli mineralna, to w jakim stopniu zmineralizowana? Widziałam też wodę dla gryzoni Vitakraftu i zbaraniałam... Czym poić???
Nejvii

Post autor: Nejvii »

Nasze prosiaki dostają wodę przegotowaną lub z dzbanka filtrującego. Daję im to, co sami pijemy.
lubię

Post autor: lubię »

Mineralki raczej nie dawaj, szkoda nerek. Jak u małych dzieci. Przegotowana filtrowana jest ok (ja mam dzbanek na takową, chociaż ostatnio zużycie gwałtownie wzrosło i nie nadąża ze stygnięciem ;) ). Dzbanki filtrujące fajnie "odcedzają" kamień, ale flora bakteryjna zostaje. Nie jest jej może tyle co kiedyś, ale jest i osłabionym świnkom lub po długim czasie podawania może się rozpaskudzić. No i w surowej wodzie szybciej lęgną się glony.
Catarinha - glony muszą mieć światło, bez niego nie żyją. Skuteczne osłonięcie poidełka zabezpieczy wodę przed ich szybkim rozwojem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”