Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Dropsio

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: Dropsio »

Malet - A czemu nie? Można dawać na "surowo", więc można i ususzyć ;) Tylko suszyć trzeba długo, bo listki jabłonki schną długo dość ;)
W sumie moim zdaniem można ususzyć każde zielsko, które może świnka jeść "surowe" ;)

Ja sama jestem z siebie dumna :D Dużo może i nie wyszło, ale mało też nie jest ;) Mam ususzone:
1 pudełeczko trawa + po trochu: mniszek, babka (szerokolistna i lancetowata), liście truskawki, porzeczki, maliny
1 woreczek trawa + mniszek
2 woreczki mix (mniszek, babka (szerokolistna), liście malin, truskawek, jabłoni, korzeń mniszka)
1/2 małego woreczka korzenia mniszka
1 woreczek natka marchewki, mięta, mniszek
1 woreczek skrzypu
1 dość spore pudełko babki (szerokolistna i lancetowata)
Chyba tyle.... Wydaje mi się, że po tyle jest ;) Bo mam nieprzeźroczyste woreczki, pozamykane więc nie chcę rozrywać, ale po zapachu, sypkości i pamięci wyszło mi właśnie to ;)
Asia909

Post autor: Asia909 »

A ja oszczegam przed zamykaniem szczelnym suszek bo mi ostatnio splesnialy choc byly suche az sie kruszyly. ;)
Dropsio

Ja właśnie nie zamykam szczelnie. Trzymam w papierowych woreczkach ;) Pudełko z babkami też papierowe :)
Rossali

Post autor: Rossali »

Kiedy zaczynacie suszyć ziółka?? :) Bo ja bym chciała już zacząć powoli, ale nie wiem czy to nie za wcześnie, w sensie że długo będą leżeć do zimy :) Zaczyna się plewienie działki i jak już wiem, że większość chwastów nadaje się dla świnek, to szkoda mi je wyrzucać :)

Ktoś może wie, czy można świnkom dawać przetacznik polny? Wyczytałam tylko, że ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe... ale czy jest bezpieczny dla świnek??

I fiołka jestem ciekawa... ogólnie kwiaty są jadalne dla ludzi (liście chyba też?), ale jak to jest ze świnkami??
elka_w

Post autor: elka_w »

Ja zacznę w maju jak wszystko pięknie wyrośnie :):)
Hahnoto

Post autor: Hahnoto »

Ja też poczekam jeszcze trochę, bo na dzień dzisiejszy jeszcze nie ma co suszyć :P
Wczoraj dopiero nazbierałam małe liście mleczu, a porzeczka czy malina mają jeszcze maluteńkie listki.
Rossali

Post autor: Rossali »

U mnie na działce mniszka sporo i zerwany szybko odrasta, świnki nie przejadają, więc chyba powoli zacznę suszyć. Chcę zrobić spore zapasy na zimę, bo powiem szczerze, że kupnego suszonego nie chciały jeść, zresztą nie dziwię im się, bo z mniszkiem niewiele to miało wspólnego :(
Dropsio

My też chyba powoli zaczniemy... Ostatnio na przemian: słonko i deszcz u nas, więc mniszek rośnie jak szalony. Trzeba się wybrać i pozbierać. Na nitce się fajnie suszy (po prostu - igła z nitką i nawlekamy listki, robiąc "koraliki" z zielska :) I powiesić w jakimś przewiewnym miejscu, elegancku wysuszone) :D
Hahnoto

Post autor: Hahnoto »

Wzięłam się w końcu do roboty i nazbierałam dzisiaj pokrzywę, liście maliny, truskawki i porzeczki, skrzyp, koniczynę, natkę pietruszki i marchewki oraz kwiaty stokrotki, do tego dorzucę suszący się już koperek i świnki będą miały zapasy na dłuuugo, długo :D
Dropsio

My też będziemy chyba powoli musieli zacząć suszyć... :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”