- imię świnki - Kogutka
- wiek świnki - dorosła, ale nie więcej niż 2 lata
- płeć świnki - samiczka
- adopcyjne numerki świnek - 1101
- miejscowość, w której przebywa zwierzę,oraz u kogo - ok. Warszawy, u mnie - od 20.09.2013 będzie na DT
- historię zwierzęcia, przebyte choroby - o śwince zawiadomiła nas na FB pani Katarzyna, która znalazła małą wystawioną na dwór, z klatką. Zabrała ją do domu i przenocowała. Potem JD dał znać Pannie FF o śwince, a ona założyła jej wątek. Potem ja telefonicznie spowodowałam że Gosława pojechała po małą i zabrała ją do weta. A następnego dnia zawiozła do Medicavetu gdzie mała przez tydzień była w szpitalu.
Śwince zdiagnozowano grzybicę i to taką że od razu podano flukonazol i posmarowano imaverolem.
Na prawej przedniej łapie ma pododermatitis wielkości orzecha włoskiego Cała łapa gorąca, spuchnięta, aż fioletowa. Zeskrobano aż do pierwszej krwi, dostała p/zapalne i p/bólowe, antybiotyk, plasterek chłodzący. Od jutra riwanol, opatrunki, miód Manuka na zmianę z balsamem Szostakowskiego. Rokowania były ostrożne - istniała możliwość że konieczna będzie amputacja
Na razie - po tygodniowym leczeniu - opuchlizna zmniejszyła się o połowę
Zakończono podawanie tolfedyny i antybiotyku oraz flukonazolu i leków osłonowych.
Został immunoglucan tylko i codzienna zmiana opatrunków.
- stan adopcji - wolna
- wszelkie dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji do innej świnki, po zakończeniu leczenia, pododermitis może nawracać, ważne jest więc trzymanie świnki na miękkim podłożu i szczególne zwróceniu uwagi na higienę stóp
- kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę (mail - pucka69@gmail.com lub PW)
- informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - ja wydałam.
Kogutka dziękuję wszystkim razem i każdemu z osobna za uratowanie życia
Kogutka, mój mały jeżyk za Tęczowym Mostem
Moderator: pastuszek
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Re: Kogutka czyli świnka szczęściara [W-wa]
Ślicznota to ona jest rzeczywiście .
A mogę prosić o zdjęcie tego ciemnego kuperka o którym wspominała Beatrycze? Zaskoczył ją i mnie też ....
A mogę prosić o zdjęcie tego ciemnego kuperka o którym wspominała Beatrycze? Zaskoczył ją i mnie też ....
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
- etycja
- Miejscowość: Kraków
- Kontakt:
Śledziłam informacje na FB. Trzymam mocno kciuki za dziewczynkę
Ale ta swinka jest sliczna. Miala mala szczescie, ze w pore do was trafila.
Widziałam ją wczoraj w Medicavecie.
Co za biedna kruszynka!
Jest maleńka, chudziutka, przestraszona, ale zdaniem dr Judyty jest z nią dużo, dużo lepiej!
Zapowiada się na prześliczną świnkę - ma cudną ciemną mordkę, śliczny jasny kolor futerka i taki bezbronny wyraz pysia...
Nic tylko wyleczyć, podkarmić i odchuchać
Tak sobie myślę, że z Kogutki będzie bardzo kochana świnka
Co za biedna kruszynka!
Jest maleńka, chudziutka, przestraszona, ale zdaniem dr Judyty jest z nią dużo, dużo lepiej!
Zapowiada się na prześliczną świnkę - ma cudną ciemną mordkę, śliczny jasny kolor futerka i taki bezbronny wyraz pysia...
Nic tylko wyleczyć, podkarmić i odchuchać
Tak sobie myślę, że z Kogutki będzie bardzo kochana świnka
Jaka śliczna! Tylko straszna bidulka Patrząc na zdjęcia, na których widać łapkę, byłam pewna, że obok świnki leży pomidorek koktailowy... Po chwili dopiero zorientowałam się, że to chora łapka Jak ludzie mogą być tak bezmyślni? Ba, nie bezmyślni -durni!
-
- Miejscowość: Włocławek
- Kontakt:
Urocza biedulka
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Pucko, bo pytają mnie, czy odebrałas Kogutkę i jak się czuje ona, napisz coś aktualnego