Fanaberia, Histeria i jeszcze nie koniec ;)

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamazuczka
Miejscowość: Brwinów
Kontakt:

Fanaberia, Histeria i jeszcze nie koniec ;)

Post autor: Mamazuczka »

Witajcie! :)
Wreszcie nadszedł czas aby przedstawić moje świnki. Nim jednak do tego przejdę, chciałabym napisać parę słów na temat mojego doświadczenia z tymi zwierzętami.
Otóż jest to moja pierwsza tak poważna przygoda ze świnkami. Choć muszę się przyznać, że jakieś 20 lat temu miałam już świnkę - chłopca. Nazywał się Florek. Jednak nie wiedziałam na jego temat zupełnie nic... :( Florek, żył sobie sam w za małej klatce, jadł karmę ze zbożami, nie miał wybiegu i był bardzo smutną świnką.. Niestety może z raz byłam z nim u weterynarza.. no masakra.. Jednym słowem nie wiem jak dożył swoich 4lat. :redface:

Teraz zanim zamieszkały z nami nasze dziewczyny nabyłam całą masę wiedzy na temat ich życia, zwyczajów, żywienia itd. I cały czas się uczę. Chwała Bogu, że znalazłam to forum! Dziękuję, że jesteście! :buzki:

To teraz prezentacja

Pierwsza do naszego domu przybyła

Fanaberia

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Informacje:
09.09.2018r. - dzień narodzin
od 05.10.2018 u nas w domku
pierwsze ważenie w domu:
08.10.2018r. - 238g! (Pani, która ją oddawała zapewniała i była przekonana że świnka przekroczyła już 300g)
14.10.2018r. - 256g
14.11.2018r. - 439g (+183g)

Fanaberia została adoptowana od osoby prywatnej z okolic mojego miejsca zamieszkania. Pani, od której ją wzięłam ogłosiła się na fb, że jej dwie samice są w ciąży i że niebawem będzie miała do wydania młode. Początkowo miałam wziąć od niej dwie dziewczynki. Okazało się jednak, że niestety z drugiego, wolnego miotu było dwóch chłopców i jedna dziewczynka. Dlatego od razu niem jeszcze Fanaberia do nas przybyła zaczęłam szukać dla niej towarzystwa. Znalazłam to forum i szybko wpadły mi w oko maluchy od Dzimy. Zależało mi na jak najmłodszej śwince i w pierwszym momencie moje serce zabiło mocniej do Emocji (obecnie Inka, która zamieszkała u martuś viewtopic.php?f=55&t=369&p=499782#p499782 )
Jednak okazało się, że już jest zarezerwowana i Dzima zaproponowała mi jedną z pozostałych panienek. W konsekwencji zdecydowałam się, że wezmę obie - Paranoję i Histerię.

10.października 2018r. dostałam informację, że mamy transport i że dziewczyny są gotowe do drogi. Miały przyjechać w niedzielę - 14.10. Jednak los spłatał nam figla i jak zapewne wiecie okazało się, ze Paranoja jest w ciąży. Więcej na ten temat możecie przeczytać w wątku Dzimy viewtopic.php?f=12&t=9092
Panaoja musiała zostać w sowim DT a w podróż z Oborników do Warszawy wybrała się nasza druga świnka:

Histeria

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Informacje:
??.07.2018r. - dzień narodzin Histerii
od 14.10.2018 u nas w domku
- adopcyjny nr świnki - 4347
pierwsze ważenie w domu:
14.10.2018r. - 608g
14.11.2018r. - 670g (+62g)

Histeria jest świnką, która została odebrana z pseudohodowli przez osobę prywatną a potem szczęśliwie trafiła do DT u Dzimy. :buzki:
Kiedy do nas przyjechała była bardzo wystraszona. Kiedy brałam ją na ręce zastygała w bezruchu i nie chciała jeść z ręki nawet ogórka.

Łączenie Histerii i Fanaberii

Łączenie przebiegło bardzo pomyślnie. Dziewczyny szybko zaakceptowały siebie nawzajem. Histeria jednak gruchając i stępiając z nogi na nogę pokazała małej kto tu rządzi i tak jest do dziś..
Może wrzucę filmik z łączenia - choć nie można powiedzieć, że jest bardzo ekscytujący.. W sumie przygotowałam się jak na wojnę a nic się nie działo.

Paranoja

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Informacje:
??.07.2018r. - dzień narodzin Paranoii
od 08.12.2018 u nas w domku
- adopcyjny nr świnki - 4346
pierwsze ważenie w domu:
jeszcze nie ważyłam..

Paranoja, wraz z Histerią została odebrana z pseudo.. przez osobę prywatną i trafiła do DT Dzimy. Dziewczyny miały przyjechać do naszego domu razem jednak tuż przed wyjazdem okazało się, że Paranoja jednak jest w ciąży. Więcej na temat jej historii można przeczytać tu: viewtopic.php?f=12&t=9092.
Długo wyczekiwana Paranojka urodziła dwa maluchy, odchowała je i wreszcie mogła do nas przyjechać.
Jak już wiecie przyjechała wraz ze swoją córką Fobią - o niej będzie dalej...

Fobia

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Informacje:
11.11.2018r. - dzień narodzin Fobii
od 08.12.2018 u nas w domku
- adopcyjny nr świnki - ???
pierwsze ważenie w domu:
jeszcze nie ważyłam..

Fobia jest jednym z dwojga dzieciaczków urodzonych przez Paranoję. Roboczo nazwanych przez Dzimę ruda (Fobia) i szara pupa (jej brat). W końcu maleńka została nazwana przez Dzimę Fobią i tak zostaje. U nas nazywana jest również Panikarą, ponieważ jest najbardziej strachliwa i piszczy kiedy bierze się ją na ręce. Podobno całą drogę do Warszawy również nadawała równo...
Witać też, że zrobienie jej zdjęć nie jest łatwe gdyż nie usiedzi w miejscu.. podczas tej sesji zwiała mi pod wersalkę ..ale szczęśliwie udało się ją wyciągnąć.

Tu dzieciaczki razem:

Obrazek

I Fobia z mamusią Paranoją:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 gru 2018, 15:38 przez Mamazuczka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Fanaberia, Histeria i jeszcze nie koniec ;)

Post autor: sosnowa »

Świetne dziewczyny i imiona genialnie dobrane :laugh:
Awatar użytkownika
Mamazuczka
Kontakt:

Histerię i Paranoję (bo na nią też czekamy) to wiadomo kto wymyślił :lol: :szczerbaty:
Dla Fanaberki wybraliśmy imię pasujące do reszty ferajny. Imię to jest też idealną odpowiedzią dla wszystkich pytających.. po co nam świnki...? :laugh:

W razie czego mamy też imiona dla kolejnych dziewczyn 8-)
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Słusznie. Nigdy ni nie wiadomo :102:
alvantis

Post autor: alvantis »

aaa jakie cudne dziewczyny, już po zdjęciach widać że im tam dobrze :love:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Inka pozdrawia :buzki:
Będziemy tu często zaglądać! I czekamy na przybycie Paranoi :102:
Obrazek
Awatar użytkownika
Mamazuczka
Kontakt:

martuś pisze:Inka pozdrawia :buzki:
Będziemy tu często zaglądać! I czekamy na przybycie Paranoi :102:
Moje dziewczyny również pozdrawiają siostrzyczkę! :buzki:
Ja również czekam i czekam.. I nie mogę się doczekać :roll:
Afi

Post autor: Afi »

Wspaniale że dołączyłaś i powstał wątek o dziewczynach. Z pewnością będę śledzić, bo panny bardzo mnie urzekły i sama rozważałam adopcję świneczki z Dzimowej trójcy :D

Poprosimy zdjęcia z klateczki, bo jest suuuupeer! :102:
Awatar użytkownika
Mamazuczka
Kontakt:

A w takim domeczku mieszkają moje gwiazdy ;)
Oczywiście zdjęcie po sprzątaniu a dziwczyny od minuty w środku :laugh:
Chociaż muszę przyznać, że chyba trafiły mi się wyjątkowo wychowane świnki bo mają stałe miejscówki na siusianie co ułatwia sprawę sprzątania. Bobki oczywiście gdzie się da... :glowawmur: :glowawmur:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mamazuczka
Kontakt:

Parę filmików, które udało mi się nagrać w ostatnim czasie:
Jakość słaba ale coś tam widać ;)

Jedna z pierwszych prób oswajania na kolankach u Władka:
https://www.youtube.com/watch?v=IdE8P8-gQJU

Leżing i pieszczochy :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=JDVbHkfMOmQ

U mamusi na brzuszku ;)
https://www.youtube.com/watch?v=p0O6OxBph0s

Na stole w kuchni:
https://www.youtube.com/watch?v=ASD6hu08otI&t=2s

Na wybiegu: