Świnki (pod)górskie- Lucek, Han, Geralt i Bruner

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Fumelia

Świnki (pod)górskie- Lucek, Han, Geralt i Bruner

Post autor: Fumelia »

Witamy wszystkich ponownie! :buzki:

Ze względu na wieczny brak czasu i w związku z tym zerową aktywność na forum nasz wątek niestety został usunięty. Postaram się nadrobić zaległości i na bieżąco aktualizować informacje o moim męskim stadku.

Lucjan zwany Luckiem- najmniejszy z kolorowych laboświnków wyrósł na potężnego kawalera (+/- 1200g), który zdecydowanie nie da sobie w kaszę dmuchać. Najpierw rozszarpał ucho, niestety już nieżyjącemu, Ludwikowi, później poważnie pobił się z Hantu przy próbie łączenia :glowawmur:, a na końcu postanowił uprzykrzyć życie ugodowemu Geraltowi, którego ganiał tak długo, aż sam się zmęczył. Prób łączenia było kilka, każda kończyła się spektakularną porażką. Jedyną świnką, którą tolerował, był wiecznie ignorujący go, siedmioletni Krokiet, oaza spokoju i cierpliwości. Mimo upływu czasu dalej lekko dziki, stroni od głaskania ale przy wszystkich czynnościach pielęgnacyjnych jest bardzo dzielny. Staram się go nie stresować zbyt nachalnym kontaktem, w końcu nie każda świnka musi być przytulasem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Hantu, w skrócie Han. Han Solo. Również adoptowany ze Stowarzyszenia miał być wycofaną świnką, dominowaną przez drugiego samca, reagującą na stresowe sytuacje natychmiastową biegunką.. która do tej pory (tfu, tfu) się jeszcze nie zdarzyła. Okazał się za to być walecznym dominantem, ceniącym sobie kontakt z kolegami tylko na wybiegu. Klatka musi być jego na wyłączność, inaczej co chwile przegania potencjalnego współlokatora potężnym gryzem w tyłek. Jest za to niesamowicie kontaktowy, uwielbia głaskanie, daje buziaczki w policzek i jest straszną gadułą. Kocha spać owinięty wokół szyi swojego człowieka.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Geralt, wiedźmińska świnka. Maluch uratowany w marcu zeszłego roku ze sklepu zoologicznego. Był samotny, wychudzony i z toną pasożytów. Nikt go nie chciał ze względu na czerwone oczka. Jest świnką o cudownym charakterze, nie wykazuje żadnej agresji, próbuje dogadać się z każdym i generalnie zachowuje się tak, jakby znał się z inną świnką od zawsze. Niestety pozostali koledzy tego nie doceniają. Lubi głaskanie, jest ciekawski, ale dalej ma momenty nieufności. Wyrósł na kudłatą, rozczochraną chmurkę. Tydzień temu stracił swojego współlokatora i wyraźnie brakuje mu towarzystwa.. Pracujemy już nad tym i niebawem do stada dołączy nowy kolega.

Tak wyglądał tuż po zabraniu go ze sklepu zoologicznego, gdy przymusowo odbywał kwarantanne w innym pomieszczeniu niż reszta prosiaków:
Obrazek

A tak obecnie:
Obrazek
Obrazek
Z nieodżałowanym Ludwikiem:
Obrazek

Ludwik niestety miał ogromną wadę serca, jego mięsień sercowy był tak przerośnięty, że zajmował powierzchnie 3/4 jednego płata płucnego.. Dostawał leki nasercowe, jeździliśmy co tydzień na kontrole do Krakowa, w międzyczasie przyplątało się jeszcze zwichnięcie stawu żuchwowo-skroniowego i tak od listopada walczyliśmy o jego zdrowie. Niestety w ubiegłą środę jego chore serduszko poddało się.. Zdążyliśmy tylko dojechać do weterynarza, gdzie dostał steryd, adrenalinę i został umieszczony w komorze tlenowej, ale niestety nie dał już rady.. :swieca:
Ostatnio zmieniony 17 lut 2018, 11:09 przez Fumelia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Świnki (pod)górskie- Lucek, Geralt i Han

Post autor: sosnowa »

Bardzo mi przykro. :candle:

Biedny Geralt sam został. Trzymam za nowego wiedźninka.

Swoją drogą on to pasuje na Geralta jak ulał. Nasz Geralt powinien nazywać się raczej Wesemir :lol:

Cala ekipa super jest.
Fumelia

Sosnowa dziękujemy za miłe słowa :)

Wczoraj do naszego stadka dołączył Bruner, po którego pojechaliśmy aż do Zgierza. Podróż przebiegła bezproblemowo, a prosiak nie wyglądał na zestresowanego. Odpoczął całą noc po podróży, a dzisiaj poznał nowego kolegę- Geralta.

Prosiaki biegały 6 godzin na wybiegu, bo tyle im mniej więcej zajęło osiągnięcie pełnego stanu zen :laugh:
Zgodnie z oczekiwaniami Bruner był tym dominującym, a Geralt ze stoickim spokojem znosił zaczepianie i gwałcenie. Gdy już miał wybitnie dość próbował odganiać Brunera, ale nie było w tym żadnej agresji. Bruner chyba nie mógł uwierzyć, że ma nowego kolegę. Popkornował z radości i cały czas zaczepiał Gercia, nawet jak już nie miał siły i czołgał się do niego jak żaba ;)

Prosiaki już od kilku godzin razem w klatce, zero kotłowania, odsypiają dzień pełen wrażeń.

Poniżej dwa filmiki z przebiegu łączenia:

Początek łączenia:
https://youtu.be/XZWhuVM7oXQ
Później już było intensywniej:
https://youtu.be/Hs44J6VkF_w

I na deser zmęczone, dogadane już prosiaki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Anulka1602

Post autor: Anulka1602 »

Bardzo współczuję straty Ludwika :candle:
Chłopcy piękni :love:
Gratulujemy szybkiego łączenia :jupi:
życzymy chłopcom dużo zdrówka i wspaniałej przyjaźni :buzki:
Awatar użytkownika
Oldzah
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Oldzah »

Super :D bardzo się cieszę że łączenie przebiegło pozytywnie :buzki:
Moje panny: Stefania i Bella

Za TM Stachu[*], Stefan[*], Tasia[*], Robin[*], Kreta[*], Helena[*]. Bibi[*]
Fumelia

Re: Świnki (pod)górskie- Lucek, Han, Geralt i Bruner

Zdjęcie zrobione na szybko wczoraj późnym wieczorem, więc nie powala jakością.. Za to widać, że chyba komuś się podoba nowe mieszkanko ;)

Bruner władca hamaka:
Obrazek

Zdjęcia reszty ekipy niebawem :)
Anulka1602

Post autor: Anulka1602 »

Słodziak :love: :love: :love:
Awatar użytkownika
Pulpecja
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: Pulpecja »

Dobrze, że wróciłaś. Chłopcy cudni, ale Geralt skradł moje serce :love: . Cieszę się, że ma już kolegę.
Miłasia
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: Miłasia »

Piękne stadko :D , Bruner przystojniak :love:
Fumelia

Pulpecja pisze:Geralt skradł moje serce :love:

To dokładnie tak samo jak moje! Nie podejrzewałam, że kiedykolwiek będę zakochana w białych świnkach i to o czerwonych oczach :love:
Miłasia pisze: Bruner przystojniak :love:
To samo powiedziałam, gdy pierwszy raz go zobaczyłam na żywo :laugh: Uwielbiam to, że jest "dwustronny", jak dwie różne świnki zależnie od tego z której strony się patrzy.

Dziękuję za wszystkie miłe słowa!

A teraz porcja nowych zdjęć moich prosiąt:
Geralt i Bruner
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oburzenie Geralta pt. "EJ! Oddawaj sałatę!!"
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I bonusowo film pt. "zjeżdżaj,to moje siano!" :laugh:
https://youtu.be/d9XByN1NaWU

Han, wieczny wiercipięta:
Obrazek
Obudź w sobie lwa:
Obrazek
Ten bałagan to nie ja.
Obrazek
Obrazek
Zmiana miski nie pomogła, dalej robię bałagan:
Obrazek
Obrazek

Lucjan, nieśmiały jak zwykle
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Czasem się przełamuję i proszę ładnie o jedzenie:
Obrazek
Wspominałem, że kocham obsmarowywać kupą swoją miskę? Codziennie?
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”