Czesio- ekspert od kontenerów w DS

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Czesio- ekspert od kontenerów w DS

Post autor: Joanka »

CZESIO
Obrazek
Obrazek
Obrazek
- wiek - ok. 6 m-cy na 5.2017
- płeć - samiec
- nr adopcyjny 3386
- stan adopcyjny: DS u mille

# historia zwierzęcia, przebyte choroby - Świnka znaleziona w kontenerze na śmieci. Jej piski i kwiki usłyszał przechodzień, który zaalarmował schronisko miejskie z ich pomocą oraz dzięki wsparciu Azylu dla Królików, świnka trafiła do nas.
Czesio był oklejony brudem - łapki, futerko; miał złamany ząb, ale to na szczęscie odrośnie. O dziwo nie miał wszołów.
Jednak to, co najbardziej będzie mu przeszkadzało w codziennym funkcjonowaniu - to nogi. Czesio na swoich nogach chodzi jak na szczudłach, ponieważ prawa noga w kolanie jest złamana i źle zrośnięta, w lewej nodze podejrzewamy podobny problem w okolicy biodra.
Stopy ma zdeformowane, widać, ze chodził po twardej i brudnej nawierzchni, ma początki pododermatitis.
Ma problem również z przyrodzeniem męskim. Gdy do nas trafił - było oklejone brudem na całej swojej długości, ponieważ był cały wysunięty. Strasznie musiało go boleć.
Obecnie ma podawany środek przeciwbólowy oraz witaminy.
Cd w wątku :)

# miejsce, w którym przebywa świnka oraz u kogo - Joanka, okolice Torunia
# informacje dotyczące diety: próbujemy wszystkiego, na razie nie wybrzydza ;) pije z poidła
# kontakt do osoby decyzyjnej – Joanka PW (wiadomość prywatna) lub joankadt@gmail.com
# informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - sama sobie wydałam ;)

Adopcja oczywiście na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przed adopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej.
Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (co najmniej 100cm długości dla 2 świnek), bezpieczne wybiegi, karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną.
Ważne jest dla mnie, aby osoby chętne na przygarnięcie świnek wykazywały szczere nimi zainteresowanie- to nowi domownicy i decyzja o ich przygarnięciu musi być przemyślana.
DS: Boguś[*]Biolchem, Dora,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Balboa, Witalik
Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Re: Czesio- ekspert od kontenerów / wstrzymana [T-ń]

Post autor: Joanka »

Czesio na swoich nóżkach porusza się dość sprawnie, choć z problemami, nie stawia stopy na podłożu, tylko robiąc krok ciągnie wierzch stopy po podłożu.
(to jest idąca świnka, nie leżąca)
Obrazek
Obrazek
Stopki ma zdeformowane z początkami podo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
DS: Boguś[*]Biolchem, Dora,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Balboa, Witalik
basia M
Miejscowość: zambrow
Kontakt:

Post autor: basia M »

Nie mogłam uwierzyć w to , co przeczytałam.
Jak można być tak okrutnym ?

Pierwszą moją myślą było , że właściciela rozerwałabym na dwa konie ...
Jestem w szoku , tyle cierpienia w tak małym ciałku
Brak słów , ktoś nazywa sam siebie człowiekiem ...
Awatar użytkownika
lunorek
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: lunorek »

Bidulinek. Straszna historia. Boże, co to prosiątko musiało przeżyć... Wola walki o życie aż poraża. Kciukam strasznie mocno za czyjeś ogromne serce i wspaniały domek.
mille

Post autor: mille »

Maluszku Chcemy Ciebie u Siebie :)
misia1
Miejscowość: ożarów mazowiecki
Kontakt:

Post autor: misia1 »

Zgadzam się z Basią. Dwa konie tylko tak bardzo powoli. Życzymy zdrówka maluszkowi.
piju

Post autor: piju »

Ja pi.... :angry:
Jestem wściekła! Jakie biedactwo :sadness:
Awatar użytkownika
AgnesP
Miejscowość: Warszawa - Mokotów
Kontakt:

Post autor: AgnesP »

:love:
mille pisze:Maluszku Chcemy Ciebie u Siebie :)
od 2015 mieszkali u mnie panowie Karmel, Fikus, Peru, Blues, Onyx, Barnaba - ale są już za TM.
Przelotem lub na DT były u mnie Pszczółka, Limona, Piryt, Argonit, Farcik, Szyszka, Stasiek i Franek.
Moje tymczasy: 0
Moje obcne stałki to Sitamona i Ktosia
Jaguś

Post autor: Jaguś »

Jestem porażona jego historią ... Nie mogę się pozbierać. Niedawno pożegnałam jaszczurkę z interwencji zagłodzoną na śmierć - nie dała rady, jej "właściciel" nie dał jej i mnie czasu...
Czy to się nigdy nie skończy ? Że małe ciałko to cierpi mniej ? Co się dzieje z naszym gatunkiem ?!
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Biedny okruszek :sadness: Czesio chodzi podobnie do Teodorka co był u Izy. Pewnie jakaś rehabilitacja choć trochę by mu pomogła.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”