Jakiś czas temu usłyszałam o leczeniu urazów gałki ocznej osoczem bogatopłytkowym. Kilku lekarzy weterynarii potwierdziło, że jest to nowa, skuteczna metoda poważnych uszkodzeń oka, na które leki już nie działają.
Osocze bogatopłytkowe otrzymuje się z krwi świnki morskiej (pobranej normalnie, jak do badań), która następnie jest odwirowywana dzięki czemu następuje jest rozwarstwienie, tak by można było wyizolować interesującą nas część krwi. Krwinki płytkowe posiadają silne zdolności regeneracyjne, stymulujące golenie się tkanek. Wykorzystywane jest przez ludzi w medycynie estetycznej, a także coraz częściej znajduje zastosowanie w leczeniu stawów i mięśni.
Według mojej wiedzy, wykorzystanie krwi w okulistyce dopiero raczkuje, ale jej wykorzystanie przynosi bardzo pozytywne rezultaty. Przygotowany preparat po prostu zakrapla się do oka, więc jedynym stresem dla świnki jest wcześniejsze pobranie krwi.
W przypadku mojej świnki udało nam się pobrać dwie próbówki krwi, co wystarczyło na przygotowanie trzech strzykawek (insulinówek) osocza. To, które wykorzystujemy obecnie, należy przechowywać w lodówce, a na jego wykorzystanie mamy 72h. Po tym czasie preparat traci swoje właściwości i zaczynamy kolejną porcję, którą do tego czasu trzymamy zamrożoną. Oko mojej świnki jest mocno uszkodzone, znajduje się w nim głęboka blizna. Po skończonej kuracji podzielę się efektami. Chętnie dowiem się także jakie są Wasze opinie na temat tej metody leczenia
Oczy - leczenie osoczem bogatopłytkowym
Moderator: Dzima
- Iza
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Kontakt:
- Iza
- Kontakt:
Re: Oczy - leczenie osoczem bogatopłytkowym
Kuracja przyniosła efekty, oko wyglądało znacznie lepiej, natomiast podejrzewam, że potrzebna byłaby jeszcze jedna seria. Niestety stan zdrowia świnki bardzo się pogorszył, więc skupialiśmy się na poważniejszych sprawach, a później maleńka odeszła. Osobiście jednak polecam tę metodę.
Iza świnka odeszła ze starości? Czy miała jakiś uraz? Od czego świnka miała uraz oka? Ciekawa metoda leczenia chorób oczu.
- Iza
- Kontakt:
Nutelka miała wiele problemów zdrowotnych, 6 lat na karku i po ostatniej operacji do końca zdrowie zaczęło się sypać. Wszystko niby leczone, kontrolowane, wyniki krwi dobre, a nie trzymała wagi, mimo masy "napędzaczy". Trzeba było ją przeprowadzić, bo nie miała siły się nawet poruszać, bezpośrednio wykończyła ją waga, a co spadek spowodowało, to nie wiadomo.
Co do oka: mała wróciła po operacji z uszkodzoną mechanicznie powierzchnią oka. Mogę jedynie podejrzewać, że będąc jeszcze w narkozie oko zostało otarte np. gdy świnka była przesuwana na stole - będąc w narkozie oczy są cały czas otwarte. Tak czy inaczej, chodzi o uraz mechaniczny, ale generalnie metoda leczenia osoczem bogatopłytkowych jest coraz bardziej popularna w wielu dziedzinach medycyny i ludzkiej i weterynaryjnej i myślę, że sprawdzi się także przy innych problemach.
Co do oka: mała wróciła po operacji z uszkodzoną mechanicznie powierzchnią oka. Mogę jedynie podejrzewać, że będąc jeszcze w narkozie oko zostało otarte np. gdy świnka była przesuwana na stole - będąc w narkozie oczy są cały czas otwarte. Tak czy inaczej, chodzi o uraz mechaniczny, ale generalnie metoda leczenia osoczem bogatopłytkowych jest coraz bardziej popularna w wielu dziedzinach medycyny i ludzkiej i weterynaryjnej i myślę, że sprawdzi się także przy innych problemach.