13.04.2018 - zmiana autora wątku z Dawenny na Lidka1 oraz połączenie z wątkiem Spinacza
Zanim panowanie zaczęli Twisterek (Dmuchawiec) i Slayer (Spinacz) w naszym domu mieszkali dwaj świnkowi panowie:
05.09.2010 roku pojawił się u nas malutki Vabiś, coronet ze szlachetnym i międzynarodowym rodowodem:
To była nasza pierwsza świnka (wcześniej nasz dom zamieszkiwali głównie ogoniaści przedstawiciele świata gryzoni). Vabik rósł:
ale nie był w pełni szczęśliwy, więc zaczęliśmy poszukiwania kolegi, już przez Stowarzyszenie. I tak 09.09.2012 roku dołączył do nas Hyzio - psychiczny polabek, który większość czasu spędzał pod kocykiem; choć zdarzało mu się wychodzić
Panowie nigdy nie ustalili hierarchii i wiedli dość burzliwe życie; Hyziek gryzł gdzie popadnie, a Vabiś się nie zrażał i bywał mocno męczący (taka świnka zaczepno-obronna). Vabik niestety mocno chorował i bardzo nas przećwiczył w opiece nad przewlekle chorym zwierzęciem - w którejś gonitwie z Hyziem uszkodził zęba trzonowego, którego trzeba było usunąć razem z sąsiednim, więc stał się "zębuszkiem szczerbuszkiem". Potem stracił 1 nerkę, przeszedł zapalenie trzustki i parę innych przypadłości, a mimo to był wesołym i pełnym życia prosiem. Pobiegł za TM 06.05.2016 nie doczekawszy 6 urodzin.
Hyzio został sam i popadł w depresję, nie wychodził spod koca, nie bardzo chciał jeść. Więc w trybie pilnym dołączył do nas Dmuchwiec, przemianowany na Twistera. Chłopcy pokochali się bardzo, od pierwszych minut robili wszystko razem; zniknęły kocyki, a Hyzio się wyluzował. Nigdy nie chorował, przez przypadek, w październiku 2017 roku, przy okazji badań zleconych przez dr Oliwię, okazało się, że Hyzio ma kamicę i nieczynną 1 nerkę. Przez cały czas nie dał po sobie poznać, że coś go boli, nie miał zapalenia pęcherza itp. mimo, że wyhodował całkiem potężny kamień. Niestety 19 marca wieczorem źle się poczuł; rano zawiozłam go do szpitala, ale nie mogliśmy nic zrobić - Hyzio miał niewydolną drugą nerkę, więc pomogliśmy mu odejść za TM. Ponieważ Twisterek był razem z nim w lecznicy i od razu wiedział, że coś jest na rzeczy, problemy zaczęły się już wieczorem - absolutna apatia.... Dlatego jeszcze w tym samym tygodniu dołączył do nas zwariowany Spinacz. I został!
Wyluzowany młodzieniec, który szuka kompana do wspólnych podróży oraz własnych człowieków od głaskania i rozpieszczania Przedstawiam Dmuchawca - przyjaznego rozczochrańca
Imię: Dmuchawiec
Numerek adopcyjny: 2787
Status: w DS (Warszawa)
Miejscowość, w której przebywa zwierzę: Mińsk Mazowiecki (około 40km od Warszawy)
Historia zwierzaka: Prosiak został oddany pod opiekę Stowarzyszenia przez sklep zoologiczny ze względu na chory pęcherz. Obecnie zdrowy
Charakter: Odważny. Chętnie biega, spaceruje i zaczepia innych. Oczywiście czasem potrzebna jest chwila błogiego relaksu. Uwielbia towarzystwo innych świnek. Łatwo wpasował się do stada
Świniak szuka kochającego człowieka oraz aktywnego kolegi, z którym będzie mógł zwiedzać zakamarki domu .
Dieta: Tradycyjnie sianko. Cavia Nature, Cavia Complete mieszana z sieczką. Większość dozwolonych warzyw i owoców. Zioła i suszki. I oczywiście zieleninka.
Dodatkowe informacje: w badaniu moczu wychodzą liczne kryształy wapnia. Trzeba przestrzegać diety - mało wapnia, dużo "mokrych" warzyw. Wszystko wytłumaczę i przekażę zaleceni.
Kontakt: PW na forum; mail: dawenna@o2.pl; tel. 660 970 575
Dziś odbyła się sesja. Obfotografowali mnie z każdej strony...
I nie pozwolili jeść
Ale w końcu znalazłem coś dla siebie
Ze stadem
UWAGA! Dom Tymczasowy – jako osoba najlepiej znająca świnkę, jej charakter, zwyczaje, potrzeby – zastrzega sobie prawo do wyboru przyszłego domu oraz odrzucenia ewentualnych kandydatów, jeśli uzna, że nie spełnili oni postawionych wymagań.
Stado po nowemu Ruda, Chmura, Sprocket, Panda, bez Arayi II
Moderator: silje
- Lidka1
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Stado po nowemu Ruda, Chmura, Sprocket, Panda, bez Arayi II
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2024, 16:46 przez Lidka1, łącznie zmieniany 27 razy.
Re: Wymyślamy imię dla kawalera [Mińsk Maz.]
Macie pomysły na imię dla tego rozczochrańca?
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Ja lubię jak zwierzaczki mają imiona po produktach spożywczych
Dla niego bym wzięła Krakers, albo Kapsel.
Pięękny jest
Dla niego bym wzięła Krakers, albo Kapsel.
Pięękny jest
- sosnowa
- Kontakt:
Mi się od razu skojarzył z Dmuchawcem na tych zdjęciach. Ew. z angielska Dandelion
Jest przepiękny
Jest przepiękny
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Dmuchawiec jest świetny. On ma futro typu angora?
- Pulpecja
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Myślę, że imię Dmuchawiec dla niego to strzał - nawet nie w dziesiątkę tylko - w setkę
Cudowny
Co do dmuchawca, również się zgadzam! Idealne imię!
Piękny aktywny proś, tylko szkoda,że tak daleko..
Co do dmuchawca, również się zgadzam! Idealne imię!
Piękny aktywny proś, tylko szkoda,że tak daleko..
- MartusiaMartus
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Dmuchawiec,to dobry strzał,a mi się jeszcze skojarzył Wicherek albo Orkan
Bonia [*],Roma [*] Runa [*] Bianca i Vera- moje Księżniczki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5716[/color][/b]
Roma 5.11.2016-.11.17
Bonia 2.12.2012-31.07.16
Runa 2016-2018
Roma 5.11.2016-.11.17
Bonia 2.12.2012-31.07.16
Runa 2016-2018