Cześć mam problem z moją świnką. Świnka ma ok.8 miesięcy. Od ok. 2 dni świnka jest ospała, nie biega, jest mało ruchliwa. Nie wiem co to dokładnie jest, ale wydaje się, jakby strasznie kołatało je serduszko albo ciężko oddychała. Podczas tego kołatania/oddychania całe ciałko aż się rusza i świnka popiskuje (ale tak bardzo cichutko, przy każdym oddechu). Dzisiaj dodatkowo ma lekko przymrużone oczka (tak delikatnie jakby szklane, zaczyna lekko łzawić chyba), pojawił się też problem z apetytem.
Zamieszczam link do filmiku jak to wygląda (nie wiem czy dobrze widać (sory za jakość), ciężko też wyjaśnić te objawy ale na pewno coś jest z nią nie tak…)
https://www.youtube.com/watch?v=33_CIeL45CE
Jak myślicie, co to może być? Czy to coś poważnego? Czy konieczna jest wizyta u weterynarza? Czy Wasze świnki miały coś podobnego?...
świnka morska- czy chora?
Moderator: Dzima
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: świnka morska- czy chora?
Jeżeli świnka źle oddycha i ma takie zaburzenia, to nie ma co czekać, tylko NATYCHMIAST do weterynarza - najlepiej specjalisty od egzotów. Gryzonie ukrywają chorobę i może być za późno, jeśli to np. zapalenie płuc, trzeba wtedy podać natychmiast silny antybiotyk. Kilkunastogodzinna choroba często kończy się śmiercią - nie chce Cię straszyć, ale to wygląda bardzo poważnie.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Koniecznie szukaj pomocy weterynarza! U świnek morskich nie czeka się na rozwój choroby, bo można się spóźnić z leczeniem.prędko poszukaj fachowego weterynarza i idź do niego ze świnką.
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Kremówka była bardzo chora:( Prawdopodobnie zapalenie trzustki...
Byliśmy dziś u Weterynarza, próbował ją ratować, niestety nie udało się:(
Piszę to ku przestrodze innym, żeby obserwowali swoje świnki i każde, nawet najmniejsze problemy i objawy konsultowali OD RAZU z lekarzem weterynarzem.
Kontrolujcie też wagę swoich świnek i reagujcie SZYBKO na problemy!
Byliśmy dziś u Weterynarza, próbował ją ratować, niestety nie udało się:(
Piszę to ku przestrodze innym, żeby obserwowali swoje świnki i każde, nawet najmniejsze problemy i objawy konsultowali OD RAZU z lekarzem weterynarzem.
Kontrolujcie też wagę swoich świnek i reagujcie SZYBKO na problemy!
Przykro mi. Z chorobami zwierzątek nie ma co czekać, od razu do weta. Biedna świnka:(
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt: