Witam,
wkrótce formalnie będę mamą adopcyjną dwóch słodkich Dziewczynek, zatem przygotowuję dla nich domek.
Posiadam klatkę Ferplast Cavie 80 cm, ale jest za mała dla dwóch świniaków. Po namyśle zrezygnowałam z opcji budowy wybiegu przy klatce, zdecydowałam się zakupić większą klatkę. I teraz pomysły mam dwa:
1. Kupić klatkę 120 cm a 80 cm sprzedać
2. Dokupić drugą taką 80 cm i połączyć je węższym bokiem. Na środku łączenia wypadałby Ferplastowy standardowy domek i trap obity matą łazienkową do schodzenia z drugiej strony. Nie wiem jednak, czy taka klatka byłaby atrakcyjna dla świnek, bowiem nie jest to jednolity płaski teren do biegania, tylko podzielony na pół.
Poproszę doświadczone osoby o poradę, która opcja będzie lepsza?
Klatka Ferplast 120 czy dwie 80 cm?
Moderator: Pulpecja
Re: Klatka Ferplast 120 czy dwie 80 cm?
Ale poproszę o chociaż słowo komentarza, dlaczego akurat opcja nr 1 

Będzie łatwiejsza w sprzątaniu, myciu.
Im więcej kombinacji- tym więcej później zabawy przy sprzątaniu.
Ja co prawda nie mam klatki łączonej, ale mam trzypiętrową- fajna sprawa- mało miejsca zajmuje, ale sprzątanie......horror, dramat.
Tęsknię za czasami kiedy miałam dużą, zwykłą klatkę
Im więcej kombinacji- tym więcej później zabawy przy sprzątaniu.

Ja co prawda nie mam klatki łączonej, ale mam trzypiętrową- fajna sprawa- mało miejsca zajmuje, ale sprzątanie......horror, dramat.
Tęsknię za czasami kiedy miałam dużą, zwykłą klatkę

Ostatnio zmieniony 10 gru 2015, 12:59 przez boe22, łącznie zmieniany 1 raz.
Też bym brała 120
Widzę jak moi chłopcy się czasem gonią
normalnie szusują przez cała klatkę. Żałuję, że to tylko 100 cm
Poza tym u siebie zauważyłam,że oni najczęściej siusiają i bobcza w rogi klatki. Im więcej rogów, tym więcej toalet

Poza tym u siebie zauważyłam,że oni najczęściej siusiają i bobcza w rogi klatki. Im więcej rogów, tym więcej toalet

Przede wszystkim 120 jest szersza - dwie 80 wbrew pozorom nie dają takiej swobody ruchu - sama próbowałam naprawdę wielu mniej typowych rozwiązań i po czasie jednak stawiam na prostą, dużą klatkę. Także zdecydowanie opcja 1 

Dzięki za rady, wzięłam sobie do serca Wasze głosy rozsądku. Ale.. że szkoda mi sprzedać tej 80 cm, to zdecydowałam jednak, że... kupuję 120 i łączę z 80.