klatka piętrowa - pytanie

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

Aniuś

klatka piętrowa - pytanie

Post autor: Aniuś »

Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu wstawiając taki link:
http://allegro.pl/klatka-pietrowa-podwo ... 44024.html

Chciałam Was zapytać co myślicie o takiej klatce? Czy ktoś taką klatkę ma? Jak się ona sprawdza? Łatwo ją rozmontować do mycia? No i czy prosiakom w takiej willi będzie dobrze?

Luźno się nad nią zastanawiam na razie. Jeszcze nie mam nawet pozwolenia od innych domowników (czyt. męża) na większą ilość prosiaków. Ale pomarzyć można, co? :love:
paula82

Re: klatka piętrowa - pytanie

Post autor: paula82 »

Ja mam i chyba wrócę do normalnej 120. Moja ma trzy piętra, fajnie wygląda, teoretycznie większa przestrzeń bo 3x100, a mniej miejsca na podłodze zajmuje. Moim zdaniem fajna klatka dla jakieś fretki, szynszyla, czy szczura, natomiast moje świnki wcale nie chcą korzystać z wyższych pięter, co najwyżej wejdą na półkę. Sprzątanie? kuwetę nawet ze 120 wrzucam do wanny i prysznicem myję, tutaj aby dobrze umyć kuwetę na dole trzeba ściągnąć dwie górne klatki. Dla świnek, które robią boby i sikają po całej klatce polecam jednopiętrowe, bo góra lżejsza. Jedno co jest na plus to jak ktoś ma kilka klatek, a mało miejsca na podłodze, to można zamknąć otwór (lub wziąć kuwetę całą z innej 100 ), bo jak kładzie się np. klatkę na klatkę to te pod spodem mają ciemno, a tutaj ścianki są na tyle wysokie, że każdy ma widno. Ja mam coś takiego:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/willa ... 44019.html
Aniuś

No właśnie u mnie ten problem, że miejsca na podłodze brakuje na większą klatkę/dwie klatki ;). Dlatego zainteresowałam się piętrową.
Z tego co widzę to ona nie ma żadnego przejścia z jednego na drugie piętro. Po prostu to są jakby dwie klatki postawione na sobie.

Zastanawia mnie tylko to sprzątanie... czy dużo więcej pracy jest przy rozmontowywaniu do mycia/sprzątania takiej klatki niż standardowej, jednopiętrowej. Hmmm... :think:
paula82

Post autor: paula82 »

jest kuweta na niej ustawiasz cztery ściany (cztery nie połączone elementy) łączysz je narożnikami i takimi zaczepkami plastikowymi, natomiast górne piętro jest nałożone na te ścianki piętra niższego i połączone zaczepami podobnymi do tych łączących klatkę z kuwetą. Tak, że tą górną możesz po prostu ściągnąć i mieć dwie 100 z tym, że jedna będzie miała wysokie ścianki, a nie będzie miała "sufitu". Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale napisane. :? Czyli sprzątanie takie samo jak dwóch 100.
Aniuś

Dzięki! Napisane zostało bardzo zrozumiale :102:
boe22

Post autor: boe22 »

Też mam trzypiętrową, wszystko fajnie i pięknie, tylko mycie klatki to wyczyn, trzeba rozebrać na części :? . Sprzątam im co 2 dni, ale nie oszukujmy się- tak często klatki nie rozbieram i nie niosę pod prysznic. Ich rzeczy do pralki, a klatkę przecieram wodą z octem.
Mycie krat i kuwet(pod prysznicem)- raz na 2-3 tygodnie. Moim zdaniem pojedyncze klatki są wygodniejsze w sprzątaniu.
Też nie mam miejsca- więc nie mam i wyjścia- nie ma opcji na trzy duże klatki porozstawiane po domu.
Aniuś

W sumie - ja kiedyś, przy jednej klatce, parterowej - też nie zawsze myłam ją pod prysznicem. Właśnie sprzątałam co jakieś 3-4 dni chyba, i przecierałam na mokro. Klatka była pachnąca i świeżutka zawsze ;).

Możecie mi pokazać link do takiej klatki trzypiętrowej?
boe22

http://www.marchioro.it/en/tommy_c3_en.html
ja mam taką 100/53 cm, ale schodki między piętrami mam usunięte. Moje świnie nie lubią korzystać ze schodów i nie dały się przekonać.
Aniuś

boe22 pisze:http://www.marchioro.it/en/tommy_c3_en.html
ja mam taką 100/53 cm, ale schodki między piętrami mam usunięte. Moje świnie nie lubią korzystać ze schodów i nie dały się przekonać.
Fajna! :)
I na kółeczkach...

Ile coś takiego kosztuje? Bo w linku ceny nie widzę...
boe22

To jakaś włoska firma, włoska strona. Cen faktycznie nie ma.
Podobno ok.850 zł
Ja kupiłam używaną, za ile to też już dokładnie nie pamiętam, chyba 350 :think:

edit.
Szperam w google, szukam i nie ma nigdzie dostępnej takiej klatki....jak już gdzieś znalazłam ogłoszenie- już nieaktualne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”