dieta dla chudzinki
Moderator: pastuszek
- Renika
- Miejscowość: okolice Krakowa
- Kontakt:
dieta dla chudzinki
Moja świnka ma zdiagnozowanego guzka tarczycy i ostatnio sporo schudła chociaż ma apetyt. Chciałabym ją jakoś podtuczyć, oprócz zwykłej karmy (VL CC) dostaje pestki dyni, kółeczka z lucerną które uwielbia (JR Farm),troszkę płatków grochu i płatków owsianych, mieszankę suszonych i świeżych warzyw (herbal pets, zuzala), ziółka i sianko. Czy macie jakieś pomysły, specjalne karmy lub smakołyki które mogą jej dodać troszkę sadełka
? Dodam że Fufcia nie jest już młodą świnką.

- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Re: dieta dla chudzinki
Moja świnka od jakiegos czasu miała wage w granicach 600 -750 gram. Mało jadła ze wzgędu na problemy z zębami.
W piatek byłam u weta dostała zapalenie pęcherza z osadem moczu - ma diete niskowapniową (tylko to by jadła i będzie mały problem z odstawieniem). Waga - 840 gram.
Sukces jadła 2-3 garstki karmy beaphar na dzień jest ze zbożem plus VL CC. Ciąglę chodziła i jadła z jednego miejsca w drugie a to warzywa zioła karmę i tak w kółko na zmianę plus gryzaki korzenie na ząbki. Ja to myslę że jak jej dawałam więcej twardych rzeczy do jedzenia to stwierdziła że jej zęby już nie bolą i będzie jadła. Rok czasu prawie siana nie jadła a od kilku dni wsuwa aż się uszy trzęsą.
Ząbki w porządku miesiąc od ostatniego skracania.
W piatek byłam u weta dostała zapalenie pęcherza z osadem moczu - ma diete niskowapniową (tylko to by jadła i będzie mały problem z odstawieniem). Waga - 840 gram.

Czasami dawałam śwince orzechy, maja dużo tłuszczy. Zjadła je ale tak żeby jej bardzo smakowało to bym nie powiedziała. Lubi ziarna słonecznika, gryzaki melisowe (są z płatkami owsianymi), marchew. Zboża tucza, ale moja nie lubi ziaren i musiałam jej jakoś przemycic to w postaci karmy czy gryzaków.
Podobno świnki tak maja że jak stwierdza że je cos boli jak jedzą to tego nie będą jadły nawet jak się wyleczyło. I musza sie przekonać że mogą jeść bez bólu. U mojej tak było.
Podobno świnki tak maja że jak stwierdza że je cos boli jak jedzą to tego nie będą jadły nawet jak się wyleczyło. I musza sie przekonać że mogą jeść bez bólu. U mojej tak było.
- Renika
- Kontakt:
Czyli ta karma bephar care jest taka dobra? Gdzie ją można kupić? Dzisiaj chodziłam po sklepach zoologicznych i kupiłam coś takiego http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... 55830#more i http://produseporumbei.ro/produs/classic-cavia-500g/. Nawet świnkom smakuje 

Pierwszy to pokarm dla królika. Chyba, że pomyliły Ci się linki.
A drugie, najlepiej daj ptakom. VL Cavia Classic, nie jest dobrym pokarmem. Świnka nie może jeść ziaren.
W poście na temat Suchego pokarmu masz wymienione, polecane karmy.
Orzechów świnka nie może jeść, tak samo jak ziaren słonecznika.
hipcio.sklep.pl tu masz internetowy sklep, gdzie jest dużo dobrych karm dla świnek morskich.
A drugie, najlepiej daj ptakom. VL Cavia Classic, nie jest dobrym pokarmem. Świnka nie może jeść ziaren.
W poście na temat Suchego pokarmu masz wymienione, polecane karmy.
Orzechów świnka nie może jeść, tak samo jak ziaren słonecznika.
hipcio.sklep.pl tu masz internetowy sklep, gdzie jest dużo dobrych karm dla świnek morskich.
- Renika
- Kontakt:
Tą pierwszą karmę kupiłam wiedząc że jest dla królików, niestety nie było w sklepie takiej dla świnki ale porównałam skład i jest prawie identyczny (dodatkowo zawiera kminek). Granulat jest mały i łatwo się rozgryza więc świnki dają sobie z nim radę. A cavia classic rzeczywiście ma w składzie nasiona ale po ich usunięciu nie będzie dobra? VL to przecież polecana firma. Oczywiście pooglądam jeszcze inne karmy w hipciu 

- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Nawet polecane firmy robią czasem buble, w Cavia Complete jest ziaren od groma, nie wybierzesz ich. Kup Cavia Natur lub Cavia Complete, ewentualnie Crispy Pellets (ale nie Crispy Muesli, bo tam też jest pełno ziarna) to są dobre klarmy z VL.
Obecnie najlepszymi karmami na rynku są Bunny Basic Marzenie Świnki Morskiej, JR Farm Grainless Complete i Beaphar Nature, jako jedyne nie zawierają ziaren nawet w formie przetworzonej. Jeśli jednak chcesz karmę dla świnki którą należy podtuczyć to pomyśl o Beaphar Care+ tak jak już było pisane, zawiera więcej białka i tłuszczu przez co jest dobra dla świnek ciężarnych, karmiących i dla młodych a także na podtuczenie dla dorosłych będzie ok. Kupisz ją bez problemu przez internet np. tutaj http://hipcio.sklep.pl/produkt/beaphar- ... a-pig-15kg
Karm dla królików nie podawaj w żadnym wypadku, nie chodzi o sam skład ale o prawidłowe zbilansowanie składników odżywczych dla danego gatunku, poza tym karmy dla królików nie są wzbogacone w wit.C tak ważną dla świnek a kminek też nie nadaje się dla świnek.
Orzechy to okropny pomysł w żadnym wypadku, tłuszcz zawarty w orzechach nie pomoże a zaszkodzi śwince. To samo tyczy się pestek słonecznika.
Obecnie najlepszymi karmami na rynku są Bunny Basic Marzenie Świnki Morskiej, JR Farm Grainless Complete i Beaphar Nature, jako jedyne nie zawierają ziaren nawet w formie przetworzonej. Jeśli jednak chcesz karmę dla świnki którą należy podtuczyć to pomyśl o Beaphar Care+ tak jak już było pisane, zawiera więcej białka i tłuszczu przez co jest dobra dla świnek ciężarnych, karmiących i dla młodych a także na podtuczenie dla dorosłych będzie ok. Kupisz ją bez problemu przez internet np. tutaj http://hipcio.sklep.pl/produkt/beaphar- ... a-pig-15kg
Karm dla królików nie podawaj w żadnym wypadku, nie chodzi o sam skład ale o prawidłowe zbilansowanie składników odżywczych dla danego gatunku, poza tym karmy dla królików nie są wzbogacone w wit.C tak ważną dla świnek a kminek też nie nadaje się dla świnek.
Orzechy to okropny pomysł w żadnym wypadku, tłuszcz zawarty w orzechach nie pomoże a zaszkodzi śwince. To samo tyczy się pestek słonecznika.
- Renika
- Kontakt:
To pewnie zakupię beaphar nature, ale czy ta karma nie zawiera GMO? Sprawdziłam też dokładnie skład i proporcje obu karm z JR Farm i są niemal identyczne: Dla króliczka:
Skład:
Tymotka łąkowa, trawa kupkowa, wiechlina łąkowa, babka lancetowata, koniczyna łąkowa, kostrzewa łąkowa, przywrotnik, płatki groszku zielonego, marchew w kostkach, płatki bobu, pasternak w kostkach, mięta pieprzowa, siemię lniane, kminek, mniszek, burak ćwikłowy w kostkach, pietruszka, jabłko w kostkach, kwiaty rumianku, pokrzywa, koper włoski;
Dodatki:
Witamina A 10.000 i.E., D³ 1.000 i.E., C: 250 mg, E 40 mg
Analiza:
Białko 11,1%, zawartość tłuszczu 2,9%, surowe włókna 21,5%, surowy popiół 7,4%, wapń 0,5%, fosfor 0,3%;
Dla świnki:
Skład:
Tymotka łąkowa, trawa kupkowa, wiechlina łąkowa, babka lancetowata, koniczyna łąkowa, kostrzewa łąkowa, przywrotnik, pietruszka 5,6%, płatki groszku zielonego, marchew w kostkach, płatki bobu, pasternak, mięta pieprzowa, siemię lniane, kminek, liście mniszka lekarskiego, buraki czerwone, pokrzywa, jabłka, kwiaty rumianku, koper włoski
Dodatki:
Dodatki dietetyczne: Witamina: A 10.000 i.E., D³ 1.000 i.E., C 250 mg, E 40 mg
Analiza:
Białko:11,2%, zawartość tłuszczu:2,9%, włókna surowe:21,4%, surowy popiół:7,4%, wapń: 0,5%, fosfor: 0,3%
To może nic się nie stanie jak podam ją świnkom
?
Skład:
Tymotka łąkowa, trawa kupkowa, wiechlina łąkowa, babka lancetowata, koniczyna łąkowa, kostrzewa łąkowa, przywrotnik, płatki groszku zielonego, marchew w kostkach, płatki bobu, pasternak w kostkach, mięta pieprzowa, siemię lniane, kminek, mniszek, burak ćwikłowy w kostkach, pietruszka, jabłko w kostkach, kwiaty rumianku, pokrzywa, koper włoski;
Dodatki:
Witamina A 10.000 i.E., D³ 1.000 i.E., C: 250 mg, E 40 mg
Analiza:
Białko 11,1%, zawartość tłuszczu 2,9%, surowe włókna 21,5%, surowy popiół 7,4%, wapń 0,5%, fosfor 0,3%;
Dla świnki:
Skład:
Tymotka łąkowa, trawa kupkowa, wiechlina łąkowa, babka lancetowata, koniczyna łąkowa, kostrzewa łąkowa, przywrotnik, pietruszka 5,6%, płatki groszku zielonego, marchew w kostkach, płatki bobu, pasternak, mięta pieprzowa, siemię lniane, kminek, liście mniszka lekarskiego, buraki czerwone, pokrzywa, jabłka, kwiaty rumianku, koper włoski
Dodatki:
Dodatki dietetyczne: Witamina: A 10.000 i.E., D³ 1.000 i.E., C 250 mg, E 40 mg
Analiza:
Białko:11,2%, zawartość tłuszczu:2,9%, włókna surowe:21,4%, surowy popiół:7,4%, wapń: 0,5%, fosfor: 0,3%
To może nic się nie stanie jak podam ją świnkom

- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Ale skąd wniosek o GMO? Poza tym nie Beaphar Nature tylko Care+.
Z tą karmą dla królików zrobisz jak uważasz, ja bym nie podała.
Z tą karmą dla królików zrobisz jak uważasz, ja bym nie podała.