Problem z oczkami u samca !!

Problemy z zębami, problemy z jedzeniem, problemy okulistyczne, problemy z uszami, problemy z nosem;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
wobiantka

Problem z oczkami u samca !!

Post autor: wobiantka »

Witam Was,

Dziś po powrocie do domu u mojego 4 letniego Johna zauważyłam zaczerwienione oczko (Zdjęcia poniżej).
Może ktoś miał podobny przypadek do mojego. Zmartwiło mnie to, tym bardziej że dopiero do weta mogę pojechać w poniedziałek. Mój John już od jakiegoś czasu ma problem z tymi oczkami. Oczywiście tego nie pozostawiałam bez wizyt u weta. Pierwsza diagnoza - dźgnął się o sianko i w sumie na tym się skończyło, a już byłam u rożnych weterynarzy. Więc podawałam mu lekarstwa przepisane, ale poprawy za bardzo to nie dało. Nie wiem czy to może być spowodowane ropieniem. Już dwa razy mu się zrobił na pyszczku (ostatni z dobry rok temu)
John nie ma problemu z funkcjonowaniem, skacze, czasem kwiczy, ale to dlatego że od roku ma od tego przyjaciela by wołał o jedzenie ;) Wszystko zjada, bobki bez zmian. Ale te oczy ! Przecież to nie jest normalne. Dodam że pomiędzy moimi prosiakami nie dochodzi do agresji, tolerują się. Problem zaczął pojawiać się jeszcze przed dołączeniem do niego przyjaciela
Nie wiem czy on widzi czy nie. Zawsze obserwuje swoje prosiaki i widzę jak biega w klatce czy to po pokoju bez zastrzeżeń.

Obrazek

2 ostatnie są z dzisiaj
https://drive.google.com/file/d/0B5YJs0 ... ozRjg/view
https://drive.google.com/file/d/0B5YJs0 ... s2anc/view
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: Problem z oczkami u samca !!

Post autor: dortezka »

oczko strasznie powiększone.. niestety poniedziałek może być już za późno!

różne mogą być przyczyny.. ropień za oczkiem, ciśnienie.. aż tak się nie znam, ale widziałam parę przypadków na forum i jeśli nie zareagujesz natychmiast u dobrego weta to może się to źle skończyć.. łącznie z usunięciem oczka..
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
wobiantka

Olałam szkołę w sobotę i pojechałam z John-ym do weterynarza. Obejrzał, przepisał krople do zakrapiania, ale niestety nic się nie zmieniło. Więc postanowiłam, że na 3 kontrole już tam nie pojadę i udało mi się znaleźć specjalistę.
Wczorajsza wizyta była wykonana profesjonalnie. Pan doktor zbadał okulistycznie oczko używając do tego sprzętu, a nie dotyku palcami.
Diagnoza: Ropień i lekko przerośnięte zęby, które uciskają na oczko. John otrzymał zastrzyk z antybiotykiem. Jeszcze nigdy nie dostał zastrzyku także zaczęłam się obawiać, ale na szczęście zachowuje się bez zastrzeżeń. Dziś i jutro mam mu podać ten antybiotyk do pyszczka. Jutro kolejna wizyta. Będzie mierzone ciśnienie. Weterynarz już mnie ostrzegł, że będzie potrzebny zabieg pod narkozą. Obawiam się tego strasznie :( Podczas zabiegu ma mieć usunięte górne zęby i wyczyszczone z ropy kanaliki aż do oczu.
Awatar użytkownika
gren
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: gren »

Faktycznie oczko wygląda fatalnie. Dobrze, że w końcu trafiliście do kompetentnego weta.
:fingerscrossed: za Johna
Dawna grenouille ;)
Tola

Post autor: Tola »

Nie otwiera mi się ..
wobiantka

Witam Was wszystkich.

Trochę się pozmieniało przez ten rok.
Niestety powiem Wam szczerze, że nawet polecani weterynarze z problemem oczu mojej świnki nie są w stanie mi pomóc.
Naczytałam się dużo na temat "tłustego oka" i wydaje mi się, że na to cierpi mój prosiak.
Już nie wiem co mam robić, gdzie szukać pomocy. Obecnie jego oczy wyglądają wizualnie tragicznie, co do poruszania się nie widzę niepokojących objawów. Je bez problemu. Jedynie co to już nie jest tak energiczny jak kiedyś, ale też wiek robi swoje. W końcu już ma dobre 6 lat.
lubię

Post autor: lubię »

Kurczę, jak je normalnie, to raczej nie zęby :? A miał je w końcu usuwane? Jak to się skończyło? Dostaje jakieś leki na stałe?
Gandalf

Post autor: Gandalf »

wobiantka pisze:Witam Was wszystkich.

Trochę się pozmieniało przez ten rok.
Niestety powiem Wam szczerze, że nawet polecani weterynarze z problemem oczu mojej świnki nie są w stanie mi pomóc.
Naczytałam się dużo na temat "tłustego oka" i wydaje mi się, że na to cierpi mój prosiak.
Już nie wiem co mam robić, gdzie szukać pomocy. Obecnie jego oczy wyglądają wizualnie tragicznie, co do poruszania się nie widzę niepokojących objawów. Je bez problemu. Jedynie co to już nie jest tak energiczny jak kiedyś, ale też wiek robi swoje. W końcu już ma dobre 6 lat.
Witaj,na podstawie zamieszczonych przez Ciebie wcześniej zdjęć mogę powiedzieć, że nie jest to tłuste oko, tłuste oko nie daje takich objawów-oko nie jest czerwone i nie wygląda na chore, oczy tez nie są wcale wytrzeszczone. Powiem wprost, że tłuste oko dodaje naszemu prosiaczkowi uroku, a jeśli nie zakaża się zbyt często nie ma potrzeby żadnej ingerencji chirurgicznej,śwince w niczym nie przeszkadza, jedynie trzeba bardziej dbać o higienę takiego oczka, co tez czynimy.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

czy był robiony wymaz z oka? Okulista oglądał?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Twarzoczaszka”