Ogórek = "świniomiętka"?

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
geohound
Miejscowość: Gliwice
Kontakt:

Ogórek = "świniomiętka"?

Post autor: geohound »

Witam,

Świnkę mam od 6 dni, przez pierwsze 2 była to najcichsza świnka na świecie, a potem dałem jej do spróbowania zielonego ogórka. Od tej chwili napiernicza ona po całej klatce, kwiczy i szuka więcej ogóra, a nie chcę przesadzić z jego ilością. Mam wrażenie, że ogórek podziałał tu jak kocimiętka czy waleriana na kota - świnka potrafi zrobić kilkanaście okrążeń po całej klatce + jej plastikowym piętrze np o 3 nad ranem i domagać się ogóra.

Ile 2.5 miesięczna świnka może naraz dostać tego warzywa?
agatauk02

Re: Ogórek = "świniomiętka"?

Post autor: agatauk02 »

Ja tez od kilku dni mam 2 swiniuchy i zauwazylam ze ogorek to ich ulubione warzywko :) zawsze pierwszy znika :D nawet sobie go maluchy wyrywają. Tez zastanawiam sie ile moge im dawac zeby nie przesadzic. Jak na razie daje po kilka plasterkow dwa razy dziennie. Marchwki nie specjalnie lubią jabluszko tak sobie a zieleninka i ogoreczek to pysznosci. Co do biegania po klatce to moje tez tak szaleją są mlode wiec sie bawią, ganiają i chyba nie ma to nic wspolnego z jedzeniem.
Rukola

Post autor: Rukola »

Gdzieś było napisane że porcja warzyw dla dorosłej świnki to 40-70g. Ogórka nie powinno się łączyć z innymi warzywami bo rozkłada witaminę C. Ja nie daję ogórka codziennie, ale daję go równie często jak inne warzywa.
agatauk02

Post autor: agatauk02 »

Oj nie wiedzialam. Ja łączylam z innymi np natką rzodkiewką marchewką itd. Moja prosiaczki za ogorka dalyby sie pokroic. Uwielbiają go najbardziej na swiecie. Papryki nie lubią jablko i marchewka tez tak sobie. A jakie warzywa mozna łączyc??
Rukola

Post autor: Rukola »

Nie kojarzę żadnych innych niekorzystnych połączeń
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

tylko ogórek trzeba dawać oddzielnie od innych warzyw, resztę można łączyć
ODPOWIEDZ