niedowaga świnki

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Monishi

niedowaga świnki

Post autor: Monishi »

witam, mam około trzymiesięczną świnkę (a w sumie dwie - druga około 2.5 miesiąca) samczyki. Byłam z nimi u weterynarza. Pani doktor powiedziała, ze jeden maluch, który de facto jest starszy, a waży mniej.. jak dziś ważyłam niecałe 300 gram :( mam zalecenie codziennie ważyć małe prosiaki i uważać czy przybierają na masie. Na wizycie byłam nieco zestresowana (moje pierwsze świnki) i nie o wszystko wypytałam. Stąd prośba o pomoc z Waszej strony...

1. ile i w jakim tempie świnka powinna powinna przybywać na masie? ile gram dziennie/ tygodniowo?
2. Jako żywienie mam zalecenia, że tylko suszki, dużo siana i niewiele suchej karmy. Świeżych nie podawać jeszcze przez co najmniej 2-3 tygodnie, a potem stopniowo wprowadzać warzywka
3. Pani weterynarz karmę Versela-laga cavia nature oceniła jako słabą, bo niby świnki zazwyczaj mocno wybrzydzają i często sporą część karmy wyrzuca sie do kosza. Poza tym, mam nie podawać jej za duzooo jako polecaną karmę dostałam
JR Farm lub bephare care+
4. druga świnka, ta mniejsza (Szatanek :D ) jest odważniejsza - prędzej dobija się do jedzonka i niekiedy mam wrażenie, że wybiera najlepsze rzeczy i "podjada" Alfikowi. Przez co odnoszę wrażenie, że Alfik je mniej, a jest starszy, dłuższy i strasznie chudy :cry:

no i teraz zasadnicze pytanie - jak lekko "podtuczyć" mojego prosiaczka? w jakim tempie ma przybierać na masie? jak stosować się do zaleceń lekarza i w zgodzie z nimi planować posiłki? Ile dziennie i w jakiej ilosci jakie produkty?
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: niedowaga świnki

Post autor: dortezka »

co do karmy zgadzam się z wetem.. są lepsze, aczkolwiek jeśli innych świnka nie będzie chciała, to na początek lepsza ta, niż żadna. Dobre są jeszcze Cavia Complete, Brit. U mnie jednak największy szał jest właśnie na bephare care+ :D
Dziwi mnie troszkę, że wet wskazała poczekać z wprowadzeniem warzyw :think: toż to malusie świnki dopiero co urodzone ssą mleczko mamy i zajadają je warzywkami.. no cóż.. ale faktycznie, potem wprowadzaj powoli, małe ilości.
Na podtuczenie dobre jest dosypywanie do karmy płatków owsianych czy nawet łuskanego słonecznika.
ile powinna przybierać świnka? każda jest inna więc trudno powiedzieć "5 czy 10g". Fakt, że powinna iść w górę a nie spadać. Waż ją codziennie albo co dwa dni o tej samej porze, obserwuj czy je, czy bobczy i czy siku robi.
Jeśli masz wrażenie, że Szatanek podjada Alfika to dokarmiaj go poza klatką. Wtedy będziesz miała pewność, że na pewno zjadł coś.

i może skonsultuj się z innym wetem.. bo to nie wprowadzanie warzyw mnie aż męczy..
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Moreni

Post autor: Moreni »

Hm, bephar care + to dobra karma na podtuczenie (zawiera dużo białka), ale moje świnki na przykład jej w ogóle nie chcą tknąć (z tym, że raczej w swojej postawie są odosobnione). Z karm jednorodnych w ogóle nieszczególnie jedzą jakiekolwiek.

Co do wagi, to zgadzam się z dortezką - nie ma żadnych widełek, ważne, żeby szło w górę. Moje świnki na przykład potrafią przyrastać od 10 do 50 g tygodniowo, w zależności od pogody.;)
Monishi

Post autor: Monishi »

niewiele się zmieniło, Szatanek waży już 360, a nadal jest mniejszy (to ten młodszy), a Alfik je na pewno bo widzę, ale wazy niecałe 330 gram. Z płatkami to tak, że chyba i tak więcej zjada Szatanek :( waga Alfa przyrasta ale znacznie wolniej i czasem się zastanawiam, czy te niewielkie zmiany wagi nie zależą jedynie od tego, że akurat ma pełny brzuszek.... Czy to normalne?? Nie wiem, czy powinnam iść z nim do weterynarza?? :think:

inna kwestia, że Alfik ciągle biega po klatce, około 2 razy częściej niż drugi.. czy to może mieć wpływ na przyrost wagi??
Arya90

Post autor: Arya90 »

Jeśli świnka przybiera to bym obserwowała, ale na spokojnie. Jeśli jeden jest bardziej aktywny niż drugi to jakiś wpływ też może mieć na wagę. Mój 9- msc samiec waży o jakieś 100 g mniej, niż jego 7-msc kolega. Często to jest też uwarunkowane genetycznie. :)
Moje beaphare też nie chcą jeść. Jedzą CC, z CN wybierali, poza tym zgadzam się z wetem, że CN to nie jest karma cud pod względem składu ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”