Probiotyki i antybiotyki

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
violetkaa20

Probiotyki i antybiotyki

Post autor: violetkaa20 »

Moje świnki przyjmują antybiotyk Unidox (1mg przez 7 dni). Czytałam, że trzeba im podawać probiotyk, np. Lakcid. (oczywiście Weterynarz nic o tym nie wspomniała:/) W jakiej dawce podawać? (po pół ampułki?...po całej ampułce?) I przed czy po antybiotyku(jeśli tak to jaki czas przed czy po)?....Z góry dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
Lidka1
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Probiotyki i antybiotyki

Post autor: Lidka1 »

Jak masz możliwość gdzieś zamówić, to lepszy byłby biolapis, ale z braku tego lakcid też daje radę. Jak najpóźniej po antybiotyku, minimum godzinę po podaniu (ja dawałam mniej więcej 1,5 - 2 godz. po antybiotyku). 2 razy dziennie po pół ampułki.
A tak z innej beczki - co to za antybiotyk? Jakoś nigdy nie "obił mi się o uszy" :)
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Powinno się podać probiotyk zwierzęcy a nie ludzki. Tu możesz zamówić http://hipcio.sklep.pl/produkt/bio-lapis-6x2g mi weterynarz kazał dawać pół saszetki dziennie ale nie pamiętam przed czy po.
violetkaa20

Antybiotyk Unidox (doksycyklina) weterynarz mi taki wypisała, bo powiedziała, że dla świnek chyba tylko 4 w ogóle się nadają, a że one są jeszcze młode to nie miała za bardzo jakiego dać. Unidox 1/100 tabletki. (miałam problem z podzieleniem ale ostatecznie w aptece z czymś tam ucierali (chyba z glukozą) żeby zwiększyć objętość i podzielili).
Tak na marginesie to niebardzo mi się podobała ta weterynarz, bo nawet nie zbadała świnek tylko po wywiadzie wypisała leki. Wyjęła świnki z transporterka tylko na chwilę żeby zważyć... i kazała po tygodniu koniecznie na kontrolę (ale na jaką kontrolę skoro nawet ich nie zbadała?...)
violetkaa20

Aaaa i dziękuję za szybkie odpowiedzi:) Zamawiać już nie będę, bo póki dojdzie to świnki skończą antybiotyk, dziś kupiłam Lakcid, a wcześniej (przez 3 dni) dawałam im Trilax po pół kapsułki bo akurat miałam w domu a święto było i nie miałam gdzie kupić Lakcidu (a wyczytałam że Trilac też może być).
Jeszcze napiszę co tam było moim świnkom, może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia już, wszelkie wskazówki mile widziane:) (mam świnki od niedawna, tzn. jedną od 20 maja, drugą od końca lipca). Świnki mi zaczęły kichać, a później u młodszej zauważyłam w nosku jakby jakąś wydzielinkę (tak trochę w dziurce noska takie mokre) i poszłam do weterynarza. Weterynarz dała mi jakieś tabletki (takie nieduże szare, mówiła że po jednej na łebka przez 7 dni dawać) i do tego antybiotyk Unidox (1/100 tabletki). Powiedziała, że pewnie się przeziębiły albo młodsza coś przyniosła. O probiotyku oczywiście nic nie powiedziała, dopiero sama wyczytałam że trzeba.
violetkaa20

Tak w ogóle jestem nowa na forum i zauważyłam, że jest wątek, że można przedstawić świnki tak więc postaram się jak najszybciej wybrać zdjęcia i przedstawić Wam Bezę i Kremówkę:)
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Zamówienia z hipcia dochodzą na drugi dzień. Ludzie mają inne bakterie w przewodzie pokarmowym i ludzki probiotyk to nie to samo, nadaje się tylko na chwilę w ramach zastępstwa ale to Ty decydujesz co jest dobre dla Twojego zwierzaka, ja mogę tylko podpowiedzieć.

Co do weterynarza i antybiotyku to faktycznie zastanawiające.. Świnki powinny zostać na pewno osłuchane, bez tego nie można stwierdzić, że to przeziębienie, równie dobrze może to być uczulenie na coś, np. na ściółkę czy mocno pylące sianko albo też na środki do prania jeśli mają np. materiałowe legowiska czy polarek zamiast ściółki.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Od biedy Lakcid też może być. 1/3 ampułki 2xdziennie. Minimum 2 godziny po antybiotyku.
A od Bio-lapisu lepszy enteroferment ;)
violetkaa20

Jack Daniel's pisze:Od biedy Lakcid też może być. 1/3 ampułki 2xdziennie. Minimum 2 godziny po antybiotyku.
A od Bio-lapisu lepszy enteroferment ;)
Ok dzięki:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”